Теми статей
Обрати теми

Автоцивілка та її облік

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чимало підприємств мають на балансі транспортні засоби. Але щоб вони їздили по дорогах, відповідальність водіїв має бути застраховано. У цій статті поговоримо саме про цей вид страхування!

Страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (далі — автоцивілка) — це обов’язковий вид страхування (п. 9 ч. 1 ст. 7 Закону № 85). Експлуатація авто без поліса автоцивілки заборонена (п. 21.1 Закону № 1961). Тобто кожен власник автомобіля у загальному випадку зобов’язаний застрахувати свою відповідальність*. Надто, якщо авто належать суб’єкту господарювання.

* Виняток — категорії громадян, згадані у ст. 13 Закону № 1961.

Поліс автоцивілки — це обов’язковий документ, необхідний кожному водієві, який буде здійснювати автомобільне перевезення вантажів і пасажирів у внутрішньому сполученні України (п. 21.3 Закону № 1961; ст. 16 Закону про дорожній рух). Причому це стосується як професійних перевізників, які надають послуги з перевезення чужих вантажів (п. 1 Переліку № 207), так і звичайних юросіб чи ФОП, які перевозять свої власні вантажі на власних автомобілях (п. 2 Переліку № 207).

Майте на увазі! Потрібна не картка на лобовому склі автомобіля, а саме оригінал страхового поліса. Стаття 16 Закону про дорожній рух дозволяє пред’являти поліс в електронному вигляді (у тому числі й через додаток «Дія»).

Що страхує автоцивілка?

Автоцивілку не слід плутати з іншими видами страхування. При перевезенні вантажів на автомобілі ви можете добровільно страхувати вантаж на випадок втрати під час перевезення (у випадку втрати вантажу страхова компанія компенсує його вартість). Можете страхувати ваш власний автомобіль, щоб у випадку ДТП страхова компанія оплатила його ремонт (страхування «КАСКО»). Але ці види страхування — добровільні.

Автоцивілка — це страхування саме відповідальності власника автомобіля перед іншими учасниками дорожнього руху. Простіше кажучи, якщо ваш водій стане винуватцем ДТП і завдасть шкоди здоров’ю іншого водія або пошкодить чужий автомобіль, страхова компанія виплатить компенсацію постраждалому від дій вашого водія або оплатить ремонт його автомобіля.

До речі, якщо ваш автомобіль виїжджає за кордон — звичайного поліса недостатньо. Необхідно укласти договір на автоцивілку, дія якого поширюється на країну, по дорогах якої буде їздити ваш автомобіль. Також у цьому випадку страховик повинен видати вам страховий сертифікат «Зелена карта» (ст. 16 Закону № 85)**. Майте на увазі: прикордонникам наказано контролювати наявність поліса автоцивілки та сертифіката «Зелена карта» (див. постанову КМУ від 06.07.98 р. № 1024).

** Перелік країн, на території яких діє «Зелена карта», можна переглянути на сайті

МТСБУ: mtsbu.ua/ua/green_card/96532/

Особливістю автоцивілки є те, що кожен страховик, який надає цю послугу, зобов’язаний бути членом Моторного (транспортного) страхового бюро України (ст. 13 Закону № 85). Список страхових компаній, які є членами цього об’єднання, знаходимо безпосередньо на сайті МТСБУ***.

*** Див.: mtsbu.ua/ua/about_us/members_list/

Бухоблік автоцивілки

Автоцивілку зазвичай оплачують авансом. Тому у бухобліку страхові платежі списують в дебет рахунка 39 «Витрати майбутніх періодів». Потім їх розподіляють на ті місяці, до яких платежі належать згідно з договором. Розподіл відображається проводкою Дт 23/91/92/93/949 — Кт 39 (залежно від напряму використання автомобіля)*.

* Якщо дія поліса обмежується одним місяцем, рахунок 39 можна не використовувати.

Облік розрахунків за страхуванням ведуть на рахунку 65. Окремого субрахунку для автоцивілки Інструкція № 291 не передбачає. Тому можна самостійно відкрити для неї окремий субрахунок (наприклад, 657).

Майнова автоцивілка зазвичай передбачає певну франшизу**. Так, це максимум 2 % від страхової суми, в межах якої відшкодовується збиток (ст. 12 Закону № 1961). Але цю суму поліс не покриє. Винній особі (а точніше — роботодавцю, працівник якого завдав шкоду) доведеться компенсувати її за власний рахунок. Розрахунки із такої компенсації відображайте проводкою Дт 949, 977 — Кт 685. А у потерпілого нарахована сума відшкодування (Дт 375 — Кт 746) одразу буде за мінусом франшизи.

** При відшкодуванні шкоди, заподіяної життю або здоров’ю потерпілого, франшиза не застосовується.

Оподаткування автоцивілки

Податковоприбуткового обліку як такого — не буде. Коригувань за автоцивілкою ПКУ не передбачає. Тому і в мало-, і у високодохідників — усе за бухобліком.

Щодо ПДВ-обліку скажемо таке. Перш за все

надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 196.1.3 ПКУ)

Тобто сплата страхових платежів за полісом на користь страхової компанії не матиме для покупця автоцивілки жодних ПДВшних наслідків. А от щодо виплати компенсації безпосередньо від винного потерпілому (в межах франшизи чи компенсації витрат, які не покриваються полісом) податківці ухиляються від конкретної відповіді. Вони заявляють, що потрібно аналізувати кожний випадок окремо (БЗ 101.04).

На нашу думку, такі компенсації теж не повинні оподатковуватися ПДВ, адже фактично не йдеться про операцію з постачання жодних товарів чи послуг (пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ). До того ж відшкодування шкоди не включається до бази оподаткування ПДВ (п. 188.1 ПКУ). Тому потерпілий — платник ПДВ не повинен нараховувати ПДВ-зобов’язання, а у власника авто — винуватця ДТП не буде податкового кредиту.

Приклад. Підприємство придбало поліс ОСАЦВ на 12 місяців (легковий автомобіль адміністративного призначення) на суму 1200 грн. Пошкоджено авто іншої особи. Сума страхового відшкодування становить 25000 грн, франшиза — 500 грн.

Облік платежів за договором автоцивілки

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

дебет

кредит

1

Перераховано страховий платіж

657

311

1200

2

Отримано поліс автоцивілки

39

657

1200

3

Списано на витрати суму страхового платежу за перший місяць*

92

39

100

4

Віднесено виплату потерпілому до складу витрат

(на підставі страхового акта)**

949, 977

685

500

5

Сплачено потерпілому за збитки (в межах франшизи)

685

311

500

* Проводку відображають в останній день місяця, до якого відноситься сума платежу.

** Зауважте: витрати відображаються саме на дату, коли складено страховий акт (зафіксовано, що настав страховий випадок), а не на дату фактичної виплати.

Як бачите, особливих труднощів з обліком автоцивілки немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі