Теми статей
Обрати теми

Страхове відшкодування отримує єдиноподатник

Нестеренко Максим, податковий експерт
Страхове відшкодування може отримати суб’єкт господарювання, який перебуває на будь-якій системі оподаткування. Зокрема, таке відшкодування можуть отримати єдиноподатники — як підприємці, так і юридичні особи. У цій статті поговоримо про те, якими будуть особливості оподаткування страхового відшкодування саме в них!

Відшкодування отримує ФОП. Якщо страхове відшкодування отримує ФОП — ця операція пройде повз єдиноподатковий облік. Страхові виплати і відшкодування не включаються до єдиноподаткового доходу фізособи-підприємця (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ). Це строго цивільні доходи, тому навіть якщо страхове відшкодування отримано за майно, яке використовується у підприємницькій діяльності, це буде цивільний, а не ФОПівський дохід. Тобто

страхове відшкодування, отримане фізособою, у будь-якому випадку не оподатковується єдиним податком

Чи буде воно оподатковуватися ПДФО? Сума страхового відшкодування за пошкоджене майно, отримана від страховика, не включається до загального оподатковуваного доходу фізособи. Але тільки за умови, що сума такого відшкодування не перевищує вартість застрахованого майна (у звичайних цінах на дату укладення страхового договору), збільшену на суму сплачених страхових платежів.

Таке правило встановлене п.п. «б» п.п. 165.1.27 ПКУ. Якщо воно буде порушене й сума страхового відшкодування перевищить зазначений «поріг», суму перевищення доведеться оподаткувати ПДФО (18 %) та військовим збором (1,5 %) (див. п. 2.2 Порядку, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 24.12.2010 р. № 997).

Також податківці наполягають, що факт заподіяння шкоди повинен бути підтверджений документально. За відсутності такого документального підтвердження вони також наполягають на тому, що страхове відшкодування буде оподатковано ПДФО і ВЗ (див. роз’яснення ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 04.06.2018 р. // zp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/339235.html).

Відшкодування отримує юрособа. У юросіб-єдиноподатників єдиноподатковим доходом є будь-який дохід, отриманий у грошовій формі (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ).

Дохід у вигляді отриманого страхового відшкодування цілком підпадає під вищезазначену характеристику єдиноподаткового доходу. Крім того, юрособа-єдиноподатник орієнтується на дані свого бухгалтерського обліку (п. 296.1 ПКУ). А в бухобліку страхове відшкодування є доходом підприємства (Кт 746).

Відтак отримане юрособою — платником єдиного податку страхове відшкодування уключається до єдиноподаткових доходів цієї юрособи. Аналогічного висновку доходять і податківці. У своїй консультації із БЗ 108.01.02 вони прямо говорять про те, що до єдиноподаткових доходів юрособи уключається сума страхового відшкодування, отримана такою юрособою за пошкоджені основні засоби.

А якщо страхова компанія перераховує відшкодування не юрособі-єдиноподатнику, а організації, яка ремонтує майно єдиноподатника? Формально дохідної події (надходження коштів) — немає, безоплатності теж нема. А як щодо взаємозаліку дебіторки зі страховою і кредиторки з ремонтною організацією? Вважаємо, що негрошових розрахунків (заборонених п. 291.6 ПКУ) — теж немає, бо єдиноподатник не розраховується взаємозаліком за свої продажі, а тільки за придбані послуги з ремонту. Однак обережним платникам рекомендуємо отримати ІПК з обох питань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі