31.05.2021

Здаємо автомобіль на металобрухт

Вантажний автомобіль замортизовано в нуль. Підприємство вирішило його продати на металобрухт. Чи треба списувати такий об’єкт основних засобів (ОЗ) з балансу? Чи виникають при цьому податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ? Чи залишати для МВС держномери? Як усе оформити? Давайте розберемося.

Автомобіль віджив свій вік. Тож чи треба ліквідовувати такий об’єкт ОЗ перед здачею в металобрухт?

За правилами п. 6 НП(С)БО 7 і § 7 МСБО 16 «Основні засоби» об’єкт ОЗ визнають активом, якщо існує ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання і його вартість може бути достовірно визначена. Вилучають об’єкт ОЗ з активів (списують з балансу) у разі його вибуття внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування або інших причин невідповідності критеріям визнання активом (п. 33 НП(С)БО 7, п. 40 Методрекомендацій № 561*, §§ 67, 69 МСБО 16).

* Методрекомендації з бухобліку ОЗ, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561.

Оскільки в нашому випадку вантажний автомобіль вирішено продати на металобрухт (а не як необоротний актив), то раніше його потрібно списати з балансу — ліквідувати.

Ліквідовуємо авто

Бухоблік. Для визначення непридатності ОЗ до подальшого використання та оформлення відповідних первинних документів керівник підприємства створює постійно діючу комісію (п. 41 Методрекомендацій № 561).

Для документального оформлення ліквідації автомобіля складають акт на списання автотранспортних засобів (форма № ОЗ-4). Можна також використати відповідну форму акта, затвердженого наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818 для бюджетників. У акті на списання обов’язково має бути висновок комісії про те, що

подальша експлуатація об’єкта за первісним призначенням неможлива

Це дозволить уникнути ПДВ. В акті обов’язково відображають результати ліквідації об’єкта. Зокрема, вказують вартість отриманих у результаті розбирання об’єкта й оприбуткованих ТМЦ — запчастин, металобрухту.

Списання нульового автомобіля відображають у бухобліку записом: Дт 131 — Кт 105 — на суму зносу ліквідовуваного об’єкта ОЗ.

Металобрухт, отриманий від ліквідації автомобіля, який підприємство планує продати, оприбутковують на баланс за чистою вартістю реалізації (пп. 2.12 і 2.13 Методрекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2). Надходження металобрухту відображають у складі інших доходів (п. 44 Методрекомендацій № 561) записом: Дт 209 — Кт 746.

ПДВ-облік. При самостійній ліквідації об’єктів ОЗ п. 189.9 ПКУ дозволяє не нараховувати ПДВ. Але тільки за умови, якщо ліквідація оформлена актом на списання форми № ОЗ-4/№ ОЗ-3 або іншим документом довільної форми (з належними реквізитами первинного), що підтверджує неможливість подальшого використання об’єкта ОЗ за первісним призначенням (див. УПК, затверджену наказом Мінфіну від 03.08.2018 р. № 673 // «Податки & бухоблік», 2018, № 65, с. 3). Причому такий документ не обов’язково додавати до декларації з ПДВ за період ліквідації об’єкта ОЗ. Його можна подати, приміром, після отримання запиту від податківців (див. БЗ 101.07).

Хоча, взагалі-то, за нормами п. 189.9 ПКУ базою оподаткування при ліквідації виступає звичайна ціна, але не нижче балансової (залишкової) вартості на момент ліквідації. А залишкова вартість у цьому випадку і так дорівнює нулю. Та все ж краще актом не нехтувати.

Компенсуючі ПЗ з ПДВ при ліквідації об’єктів ОЗ не нараховують. Про це прямо говорить п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

При оприбуткуванні металобрухту, отриманого від ліквідації автомобіля, ПЗ з ПДВ також не виникають (п. 189.10 ПКУ).

А ось потім при продажу цих запасів без нарахування ПЗ з ПДВ не обійтися. Щоправда, при постачанні до 01.01.2022 р. металобрухту діє тимчасова пільга (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Але тільки для брухту і відходів чорних/кольорових металів, включених до «чорного» і «кольорового» Переліків, затверджених постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 15. А ось постачання брухту не з Переліків (наприклад, брухту і відходів дорогоцінних металів) не пільгується (див. БЗ 101.07).

Оскільки здавання металобрухту — пільгове постачання, виникає запитання:

чи розподіляти ПДВ за ст. 199 ПКУ?

Не хвилюйтеся! Операції із власним металобрухтом виведені з-під ПДВ-розподілу (п. 199.6 ПКУ). Тому якщо здавання металобрухту — єдине пільгове постачання, то подавати додаток Д6 до декларації з ПДВ, розраховувати коефіцієнт ЧВ і розподіляти ПДВ (тобто нараховувати розподільчі ПЗ) не треба.

Хоча нещодавно фіскали озвучили із цього приводу іншу думку. Чомусь вони роз’яснюють, що ці пільгові постачання слід включати до загальних обсягів і враховувати в гр. 4 таблиці 1 додатка Д6. При цьому визнають, що розподіляти ПДВ через них не треба (див. БЗ 101.24 // «Податки & бухоблік», 2021, № 23, с. 28). Але, за логікою фіскалів, виходить, що через такі постачання доведеться розраховувати і декларувати ЧВ (тобто подавати додаток Д6 з розрахунком частки). А це в корені суперечить ПКУ, яким прямо передбачено, що правила розподілу таких пільгових постачань не стосуються і для них непридатні. Тому, на наш погляд, в загальні обсяги їх уключати не треба. Їм узагалі не місце в додатку Д6.

Податок на прибуток. За загальними правилами при ліквідації об’єкта ОЗ в прибутковому обліку високодохідників і малодохідників-добровольців виникають ліквідаційні різниці. Тобто фінрезультат збільшують на бухгалтерську залишкову вартість об’єкта ОЗ і зменшують на його податкову залишкову вартість (пп. 138.1 і 138.2 ПКУ). Проте в цьому випадку автомобіль повністю замортизований і в бухгалтерському, і, судячи з усього, в податковому обліку. Відповідно ніяких ліквідаційних різниць не виникає.

У бухобліку ліквідацію повністю замортизованого вантажного автомобіля і продаж металобрухту відображають так (див. таблицю):

Ліквідація нульового автомобіля і продаж металобрухту

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Списано суму нарахованого зносу по вантажному автомобілю

131

105

2

Відображено витрати на ліквідацію автомобіля (різання, розбирання)

976

661, 651

3

Оприбутковано металобрухт від ліквідації автомобіля

209

746

4

Реалізовано металобрухт, отриманий від ліквідації автомобіля

377

712

5

Списано собівартість реалізованого металобрухту

943

209

6

Надійшла оплата за реалізований металобрухт

311

377

Детальніше про облік ОЗ див. спецвипуск «Податки & бухоблік», 2020, № 85.

Знімаємо авто з обліку в МВС

Процедуру списання автомобіля з балансу підприємства не варто плутати зі зняттям його з обліку в сервісному центрі МВС (СЦ МВС). Причому зняття авто з обліку повинне передувати його утилізації.

Для зняття з обліку транспортних засобів, які вибраковують (списують) для повної утилізації, передбачений спрощений порядок. Зокрема, в цьому випадку огляд автомобіля не проводять (п. 45 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388, п. 5.5 Інструкції, затвердженої наказом МВС від 11.08.2010 р. № 379).

Таке авто знімають з обліку в територіальному СЦ МВС на підставі затвердженого акта на вибраковування (йдеться про акт на списання, складений комісією підприємства). На відміну від інших операцій зі зняттям/постановкою на облік, зняття з обліку на вибраковування не вимагає фізичної наявності самого автомобіля. Номерні знаки і реєстраційні документи здають у СЦ МВС.

Послуга з вибраковування транспортного засобу у будь-якому СЦ МВС є безоплатною (див. hsc.gov.ua/index/poslugi/poslugi-pov-yazani-z-avto/vibrakuvannya-transportnogo-zasobu/?fbclid=IwAR021gWzV0HPBTBW2dMXCj-ZNdRXRwBgRKUvkXAlsrFqijiXKtcBVAbs1rY). Надають таку послугу протягом робочого дня з моменту подання документів.

Після вибраковування транспортного засобу відновити його реєстрацію буде неможливо

Детально про те, як продовжити життя повністю замортизованим об’єктам ОЗ (збільшити строк корисного використання/експлуатації, переоцінити, поліпшити), читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 2.

висновки

  • Якщо повністю замортизований автомобіль не відповідає критеріям визнання активом, його списують з балансу (ліквідовують).
  • ПЗ з ПДВ при ліквідації ОЗ не нараховують за умови, якщо оформлено акт на списання/інший первинний документ, що підтверджує неможливість подальшого використання об’єкта за первісним призначенням.
  • При ліквідації повністю замортизованого автомобіля ліквідаційних різниць у податковоприбутковому обліку не виникає.
  • Утилізації автомобіля повинне передувати зняття його з обліку в СЦ МВС.