Теми статей
Обрати теми

Мінфін про нерезидента як платника податку

Децюра Сергій, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 19.05.2021 р. № 277

Висновок документа

Нерезидент може наділити повноваженнями зі сплати податку на прибуток свій підрозділ у положенні про такий підрозділ або у довіреності

Наказом, що коментується, Мінфін затвердив Узагальнюючу податкову консультацію (УПК), у якій виклав своє бачення ситуації щодо реєстрації нерезидента платником податку (в тому числі і податку на прибуток).

Підрозділ-представник. Мінфін дозволяє відокремленому підрозділу нерезидента сплачувати податок на прибуток за нерезидента, який став на облік як платник податку на прибуток з 01.01.2021 р. замість свого постійного представництва. Щоб підрозділ міг це робити, нерезидент повинен делегувати йому таке право.

Зробити це можна, передбачивши це або у положенні про підрозділ, або у довіреності.

Відповідальним за сплату податку на прибуток буде все одно сам нерезидент. Отже, саме нерезидент буде пожинати плоди недобросовісного виконання підрозділом своїх функцій.

Сплачувати податок на прибуток підрозділ за нерезидента може, використовуючи кошти, що є на його рахунках. Як наголошує Мінфін, ці кошти належать нерезидентові, отже, є його власними коштами, і тому їх можна без проблем використовувати для сплати податку.

Підрозділ — не представництво. Мінфін, як і податківці, вважає, що для зняття з обліку як платника податку на прибуток підрозділу (через який нерезидент у 2021 році не вів госпдіяльність, але який був тоді платником податку на прибуток і лишився ним з початку 2021 року) нерезиденту слід стати на облік як платник податку на прибуток замість такого представництва. Для цього слід подати заяву за ф. № 1-ОПН.

Без постановки нерезидента на облік зняти постійне представництво з обліку не вийде.

А щоб сам нерезидент знявся з реєстрації як платник податку на прибуток (у тому числі і через те, що він став на облік, щоб зняти з реєстрації відокремлений підрозділ), йому слід подати заяву за ф. № 1-ОПН про припинення госпдіяльності на території України, подати декларацію за період перебування у статусі платника податку на прибуток і сплатити задекларовану суму.

Не кожний — платник податку на прибуток. Мінфін заявляє: якщо нерезидент реєструється платником податку на прибуток, то це не говорить, що в нього виникає об’єкт оподаткування податком на прибуток, а його підрозділ автоматично стає постійним представництвом.

Так, наприклад, якщо після реєстрації нерезидент здійснює через підрозділ лише допоміжну діяльність, яка не перетворює його підрозділ на постійне представництво (хто вони — читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 26), то декларувати до сплати зобов’язання з податку на прибуток нерезиденту не слід. Отже, головне не сам факт реєстрації нерезидента платником податку на прибуток, а те, чи реально він здійснює в Україні діяльність через постійне представництво.

Принцип «витягнутої руки». Мінфін заявив, що застосовувати вимоги щодо визначення обсягу оподатковуваного прибутку відповідно до принципу «витягнутої руки» нерезидент, який є платником податку, для розрахунку податку на прибуток має тільки в податковій звітності за наслідками календарного року.

А от при складанні податкових декларацій з податку на прибуток за календарні квартал, півріччя, три квартали розрахунок оподатковуваного прибутку за принципом «витягнутої руки» він не здійснює.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі