Теми статей
Обрати теми

Податкові пільги для інвестнянь

Адамович Наталія, податковий експерт
Інформаційний лист ДПСУ № 21 (tax.gov.ua/data/material/000/372/470234/InfoList21.pdf)

Висновки документа

Суб’єкти господарювання, які реалізують інвестпроєкти у рамках Закону України від 17.12.2020 р. № 1116-IX (інвестняні), мають право на пільгу з податку на прибуток, плати за землю та ПДВ. Сума вивільнених від оподаткування коштів ураховується у складі загального обсягу держпідтримки інвестпроєкту

Лист, що коментується, присвячений Закону України від 02.03.2021 р. № 1293-ІХ, який набув чинності 28.01.2021 р. та підкоригував ПКУ в частині порядку оподаткування інвестнянь. Так, при інвестуванні більше 20 млн євро і створенні від 80 робочих місць інвестняні зможуть отримати підтримку держави, яка складає до 30 % від вкладених інвестицій у вигляді діючих до 01.01.2035 р. податкових пільг.

1. Пільга з податку на прибуток. Особливості її застосування регулює п. 55 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Під звільнення потрапить прибуток, отриманий підприємством-інвестором внаслідок виконання інвестдоговору. Звітним періодом для інвестора є квартал. При цьому під пільгу не потрапляють такі об’єкти оподаткування, як: (1) результати контрольованих операцій, що не відповідають принципу «витягнутої руки», (2) скоригований прибуток контрольованих іноземних компаній (оподаткування якого вводиться з 01.01.2022 р.).

Пільга діє протягом 5 послідовних років. Відлік пільгового періоду починається з початку кварталу, визначеного у заяві (поданій інвестором у довільній формі), але не раніше дати подання заяви і дати введення в експлуатацію об’єкта, який побудовано у рамках інвестпроєкту. Період застосування пільги не може перевищувати строку дії інвестдоговору.

Інвестор втрачає право на пільгу (оподатковує прибуток у загальному порядку) з періоду, в якому достроково припинений інвестдоговір. Якщо це відбудеться з вини інвестора, то ще і з коригуванням усіх попередніх періодів, сплатою штрафів і пені (без урахування строків давності, визначених ст. 102 ПКУ).

2. Пільга з податку на землю. Її застосування прописане в п. 11 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ. Пільгу встановлюють органи місцевого самоврядування своїми рішеннями у вигляді ставки земельного податку й орендної плати за землю в меншому розмірі або звільнення від сплати за земельні ділянки (нормативна грошова оцінка яких проведена), що використовуються у рамках реалізації інвестпроєктів.

3. Пільга з ПДВ. Надається на підставі п. 76 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Під звільнення потрапляє ввезення на митну територію України нового обладнання і комплектуючих виробів до нього (визначених у п. 15 підрозд. 4 розд. ХХІ МКУ), призначених для власного використання у рамках інвеспроєкту. Виняток — обладнання і комплектуючі, що мають походження/ввозяться із країни-агресора та/або тимчасово окупованої території.

Щоправда, якщо платник продасть обладнання/комплектуючі раніше п’яти років з дати ввезення, або використає його не за цільовим призначенням, або достроково розірве договір, то в тому ж періоді зобов’язаний буде сплатити ПДВ у сумі, не сплаченій при ввезенні, і пеню, розраховану з дня ввезення (без урахування строків давності, визначених ст. 102 ПКУ).

Додамо, що, за повідомленням Кабміну, від інвесторів уже надійшло 15 заявок, а також затверджено Вимоги до техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями (див. постанову КМУ від 19.05.2021 р. № 515).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі