Теми статей
Обрати теми

Покупець не погодив податкову накладну

Павленко Олексій, податковий експерт
Надіслали покупцю податкову накладну (ПН) на попередній перегляд, він її відхилив. Що нам робити і які можливі наслідки, якщо ми її зареєструємо? Зокрема, була й така ситуація: у покупця на початку ІПН стоїть нуль, програма цей нуль відкидає, а покупець не узгоджує ПН, бажає бачити в ній свій ІПН саме з цим нулем…

На практиці постачальники часто узгоджують з покупцями свої ПН та РК, надсилаючи останнім ці документи в електронному вигляді для попереднього перегляду. Однак зазначимо, що з норм ПКУ, а також з Порядку заповнення податкової накладної* обов’язковість такого узгодження не випливає. Норми пп. 201.1 та 201.10 ПКУ вимагають від постачальника товарів/послуг скласти ПН та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) у встановлений ПКУ термін. Окрім того, п. 201.10 ПКУ додатково зобов’язує постачальника ще й надати ПН покупцю, але — «за його вимогою». І тут чітко йдеться про надання ПН, яка вже зареєстрована в ЄРПН. Яким чином повинна висуватись покупцем така вимога — теж не врегульовано. Та й зараз, коли всі зареєстровані на нього в ЄРПН документи покупець може «дістати» з реєстру самостійно, ця норма вже виглядає трошки анахронічною.

* Затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Отже, робимо висновок, що таке узгодження контрагентами змісту ПН/РК до їх реєстрації в ЄРПН (про яке йдеться в запитанні) — справа або суто добровільна, або передбачена умовами господарського договору, укладеного сторонами. Тому прийняття або відхилення покупцем надісланого йому «проєкту» ПН/РК прямо не впливає на можливість відправки постачальником такого документа на реєстрацію до ЄРПН. Постачальник може відправити ПН/РК на реєстрацію без такої згоди, навіть якщо вона обумовлена в договорі з покупцем. Адже визначений ПКУ обов’язок постачальника скласти ПН/РК і зареєструвати в ЄРПН (у відповідні граничні строки) йому треба виконувати незалежно від якихось додаткових умов чи обмежень, наявних у господарських угодах.

Таким чином, якщо ви зареєструєте в ЄРПН не погоджену покупцем ПН, то він все одно зможе скористатись своїм правом на податковий кредит (ПК) за такою ПН. Адже таке його право чітко випливає з абзаців другого та третього п. 201.10 ПКУ. Звісно, якщо ПН не міститиме помилок в обов’язкових реквізитах.

Наслідки на кшталт якихось санкцій за реєстрацію в ЄРПН неузгодженої ПН будуть можливі, тільки якщо вони обумовлені в укладеному сторонами договорі. І, мабуть, тільки якщо такі дії постачальника викликають у покупця фактичні збитки у вигляді неотримання права на ПК за такою ПН.

Щодо нуля в ІПН. Якщо ПН, яка в реквізиті ІПН не буде містити нуля(ів) перед 10-значним номером, в ЄРПН зареєструється, то за такою ПН покупець може відобразити ПК. Податківці вважають, що такі «недоліки» в ІПН (хоча це і обов’язковий реквізит) не позбавляють покупця права на ПК. Тому навіть у випадках, коли покупець не погодив ПН з таким «скороченим» його ІПН або вимагає від вас анулювати вже зареєстровану ПН і скласти нову з «довгим» ІПН, спробуйте його переконати низкою листів податківців щодо таких ситуацій. Наприклад, у листах ДФСУ від 21.08.2018 р. № 3638/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 22.02.2019 р. № 701/6/99-99-15-03-02-15/IПК та в листі ДПСУ від 04.12.2019 р. № 1700/6/99-00-07-03-02-15/IПК податківці зазначають, що алгоритм контролю реєстрації в ЄРПН ПН/РК не дає можливості реєструвати документи з ІПН платників ПДВ, яких не внесено до реєстру платників ПДВ, а наявність чи відсутність у ПН перед 10-значним ІПН нулів не впливає на її реєстрацію в ЄРПН. Тобто така помилка не заважає ідентифікувати госпоперацію, а тому право покупця на ПК за ПН з таким «скороченим» на нуль (або нулі) ІПН не втрачається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі