Теми статей
Обрати теми

Звітність тих, хто працює з рідинами для електронних сигарет

Павленко Олексій, податковий експерт
До нас вже неодноразово звертались читачі, які займаються виробництвом, імпортом, оптовою та роздрібною торгівлею рідинами, що використовують в електронних сигаретах (далі — ЕС). Зокрема, у них виникають запитання щодо того, яку звітність і до яких органів вони зобов’язані подавати, здійснюючи такі види діяльності? А також чи є особливості заповнення такої звітності? Давайте розбиратися разом.

Такі запитання читачів нас не дивують, адже, на жаль, давно стало звичним, що за законодавчими змінами зміни в підзаконних нормативах не встигають. А інколи «заклопотані» у своїх справах чиновники можуть про них і взагалі забути…

Ситуація, що склалася із звітністю щодо рідин, які використовуються в ЕС, — черговий тому приклад.

Звітність за Законом № 481 (3-РС, 1-ОТ)

Законом України від 16.01.2020 № 465-IX було внесено зміни, зокрема до ч. третьої ст. 16 Закону № 481*, що стосуються саме звітування. Зауважимо, що ці зміни почали діяти з 1 січня 2021 року (див. п. 1 ч. ІІ Закону № 465-IX).

* Закон України від 19.12.95 № 481/95-ВР.

Згаданою нормою, зокрема, передбачено: якщо ви отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю рідинами, що використовуються в ЕС, та здійснюєте таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, то маєте подавати до органу ДПС щомісяця до 10 числа наступного місяця звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) рідин, що використовуються в ЕС.

До речі, в БЗ 113.04 податківці зазначають, що за такого формулювання («до 10 числа») останнім днем подання звітності є 9 (!) число наступного за звітним місяця.

Однак тютюнові звіти, затверджені наказом Мінфіну від 11.02.2016 № 49 (далі — наказ № 49), для відображення в них рідин, що використовуються в ЕС, до сьогодні не адаптовані.

При цьому

окремих спеціальних звітів для рідин, що використовуються в ЕС, також не розроблено

Водночас, як бачимо, вимога про подання такої звітності починаючи з 1 січня цього року у законі є. Що ж робити?

Тому зараз в рамках нашої теми згадаємо кілька тютюнових звітів, затверджених наказом № 49. Хоча вони й прямо не стосуються рідин, що використовуються в ЕС. Але, може, опосередковано?..

Форма № 3-РС. Перша форма — № 3-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів».

Відповідно до Порядку заповнення форми звіту № 3-РС цей звіт подають щомісяця до 10 числа наступного місяця до органів ДПС за основним місцем обліку в електронній формі госпсуб’єкти, які виробляють тютюнові вироби.

Тобто, незважаючи на те, що в назві звіту згадується й реалізація, госпсуб’єкти, які здійснюють імпорт та/або торгівлю тютюновими виробами, цей звіт не подають.

Форма № 1-ОТ. Друга форма — № 1-ОТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі». Ось ця форма — вже саме для оптових торговців та імпортерів. Згідно з Порядком заповнення форми звіту № 1-ОТ його подають у той же самий термін до своєї ДПС в електронній формі госпсуб’єкти, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі тютюновими виробами (тобто можуть здійснювати їх імпорт та оптову торгівлю, у тому числі на експорт).

Чому ми згадали ці тютюнові форми? А тому, що податківці ненав’язливо рекомендують за цими формами звітувати й госпсуб’єктам, які мають справи з рідинами, що використовуються в ЕС (див. лист ДПСУ від 19.07.2021 № 2807/ІПК/99-00-09-03-02-06). Доки в Мінфіні опрацьовується проєкт наказу про внесення змін до наказу № 49 в частині розробки форм звітів про обіг рідин, що використовуються в ЕС, фіскали пропонують суб’єктам, що здійснюють виробництво рідин для ЕС, подавати звіти за формою № 3-РС, а тим, які здійснюють імпорт та оптову торгівлю такими рідинами, — за формою № 1-ОТ до органів ДПС за основним місцем їх обліку.

При цьому у колонках вказаних звітів «Вид продукції», «Найменування тютюнової продукції за встановленим асортиментом» та «Продукція» податківці наказують зазначати «Рідина, що використовуються в електронних сигаретах», а у колонках «Код продукції» — код згідно з УКТ ЗЕД 3824 90 97 20 «Рідини, що використовуються в електронних сигаретах». У колонках «Одиниці виміру» для рідини, що використовується в електронних сигаретах, зазначати літри. Відповідно показники у розділах «Обіг тютюнових виробів», «Обсяги реалізації тютюнових виробів» та «Обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів» зазначати в літрах.

Також у колонках звітів за формою № 1-ОТ «Всього придбано» та «Всього реалізовано» показники для рідин, що використовуються в ЕС, зазначати в літрах.

Підсумок. Очевидно, що податківці у згаданому листі фактично стверджують, що звітувати обов’язково. Але вважаємо,

можна з поданням цієї звітності й почекати, доки Мінфіном не буде затверджено (змінено) відповідні форми звітів

Адже у згаданих звітах необхідно висвітлювати усіх своїх контрагентів (як постачальників, так і покупців)…

А коли належна звітність з’явиться, вважаємо, фіскали не мають права вимагати її подання за всі минулі місяці, починаючи з січня-2021.

Акцентуємо вашу увагу, що ст. 17 Закону № 481 штраф 17000 грн передбачено за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) тільки щодо спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Тобто за згадані провини, здійснені щодо звітності про рідини для ЕС, цей штраф незастосовний!

Звітність за ПКУ (акцизна декларація)

Ситуація з поданням декларації з акцизного податку для «ЕС-рідинників» більш-менш зрозуміла. Подавати декларацію їм потрібно незалежно від наявності оподаткованих акцизним податком оборотів. Причому цей обов’язок у платників також виник починаючи з січня 2021 року! Адже саме з цієї дати рідини, що використовуються в ЕС, включено до переліку підакцизних товарів (код УКТ ЗЕД 3824 90 97 20) — див. п.п. 215.3.31 ПКУ (ср. ). А відповідно до п. 49.21 ПКУ платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, зобов’язані за кожний звітний місяць подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді!

Але кому конкретно з «ЕС-рідинників» випало «щастя» подавати акцизну декларацію? Ця норма ПКУ конкретизована у п. 2 розд. І Порядку № 14*, і там йдеться про госпсуб’єктів, які відповідно до п. 212.1 ПКУ є платниками акцизного податку (та мають згадані вище ліцензії).

* Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку, затверджений наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 14.

Згідно з п. 212.1 ПКУ платниками акцизного податку будуть, зокрема, особи:

які виробляють рідини, що використовуються в ЕС, на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;

які ввозять рідини, що використовуються в ЕС, на митну територію України.

Окрім того, у цьому пункті серед платників також є особи — суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснюють реалізацію підакцизних товарів. Так от,

головні податківці вважають, що роздрібні продавці рідин для ЕС також є платниками акцизного податку і повинні щомісячно подавати акцизну декларацію

Вони пишуть (БЗ 114.07), що подавати її необхідно із заповненим розділом «Д» та додатком 6 («Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів») з проставленням нулів, оскільки поки що ПКУ не визначено ставку оподаткування для таких операцій.

Отакої! Виходячи з такої дивної логіки, акцизну декларацію повинні подавати взагалі будь-які особи, які торгують у роздріб будь-якими товарами, які ПКУ віднесено до підакцизних. Тобто не тільки ті платники (роздрібні торговці алкоголем/табаком), для котрих в п.п. 215.3.10 ПКУ ставка визначена (5 %), а й коли ставку акцизу не встановлено! З проставленням нулів у додатку 6, якщо ставка для таких продажів у ПКУ не визначена.

Нас такий підхід конкретно здивував, і ми не бачимо в ньому нічого законного! Адже нема ставки податку, нема й платників!

Таким чином, з точки зору податківців — з переліку тих «ЕС-рідинників», які повинні щомісячно подавати акцизну декларацію, випали тільки оптові торговці рідинами для ЕС, якщо вони не здійснюють імпорту таких рідин. Адже вони відповідно до норм ПКУ (і зокрема п. 212.1) щодо рідин для ЕС не є платниками акцизного податку. Ми ж вважаємо, що, окрім оптовиків, не повинні подавати декларацію й роздрібні торговці рідинами для ЕС. Але останні мають враховувати цю незаконну позицію податківців і бути готовими оскаржувати можливі штрафи за неподання порожніх акцизних декларацій. ☹

У згаданій консультації податківці також зазначають, що розрахунок акцизного податку за операціями із ввезення та продажу рідин, що використовуються в ЕС, здійснюється платниками у додатку 1 до декларації із перенесенням суми податку у розділ Б декларації.

Резюмуємо все сказане в таблиці.

Звітність «ЕС-рідинників»

Вид звітності

Хто подає

Строк подачі

Примітки

Форма № 3-РС

Виробники рідин для ЕС

До (!) 10 числа наступного місяця

Ці форми не адаптовані для ЕС-рідин, але ДПС пропонує їх подавати і дає рекомендації щодо заповнення.

Штрафів за неподання цих форм та за помилки в них не передбачено

Форма № 1-ОТ

Оптові торговці та імпортери

Декларація акцизного податку

Виробники та імпортери рідин для ЕС

Не пізніше 20 числа наступного місяця

Подається навіть коли немає оборотів. Податківці незаконно вимагають подання декларації роздрібними торговцями рідин для ЕС

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі