Теми статей
Обрати теми

Ліцензія закінчилася: що робити із залишками алкогольних напоїв?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Як локомотив не зупиниш на повному ходу, так і підприємницьку діяльність миттєво припинити не можна, особливо якщо такий вид діяльності підлягає ліцензуванню. Зокрема, якщо строк ліцензії закінчується і ви її далі подовжувати не маєте наміру, то до кінця строку дії такої ліцензії треба встигнути продати всю алкогольну продукцію, реалізація якої можлива тільки за наявності ліцензії. Проте не завжди виходить так, як хочеться, і залишки таких товарів цілком можуть «зависнути». Що з цим можна зробити?

Про те, що оптова, як і роздрібна, торгівля алкогольними напоями і тютюновими виробами може здійснюватися тільки за наявності ліцензії, зазначено в ст. 15 Закону № 481. Тобто суб’єкт господарювання має право здійснювати торгівлю алкогольними напоями до дати, зазначеної в ліцензії на право здійснення роздрібної/оптової торгівлі алкогольними напоями, при цьому останнім днем торгівлі буде дата, що передує даті, зазначеній у такій ліцензії. Як говорять фіскали (див. консультацію ГУ ДПС у Київській області*), у роздрібній торгівлі в період, коли дія ліцензії закінчилася, а нова ліцензія знаходиться в процесі оформлення, суб’єкт господарювання повинен прибрати з полиць магазину увесь алкоголь, оскільки не має права здійснювати його продаж.

* kyivobl.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/396053.html

Куди ж подіти «завислі» залишки алкоголю після закінчення дії ліцензії, щоб не потрапити під «алкогольні» санкції?

Насамперед напрошуються такі варіанти — повернути, подарувати (роздати) алкогольну продукцію або продати її через комісіонера, у якого є ліцензія. На жаль, не всі ці варіанти підуть, оскільки йдуть у розріз вимогам Закону № 481 і загрожуватимуть застосуванням санкцій. Пояснимо.

У розумінні Закону № 481, роздрібна торгівля — діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків. Під оптовою торгівлею слід розуміти діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання (ст. 1 цього Закону). При цьому для розкриття поняття «торгівлі (продажі/реалізації)» алкогольних напоїв фіскали підтягують податкове визначення з п.п. 14.1.202 ПКУ. А там сказано, що продаж (реалізація) товарів — це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів. Тобто

будь-яка передача алкоголю (у тому числі безоплатно), яка передбачає перехід права власності, вважається для цілей ліцензування торгівлею

Саме тому податківці також категорично проти безоплатної роздачі алкогольних напоїв без наявності ліцензії на торгівлю алкогольними напоями при проведенні рекламної акції (113.03 БЗ). Крім того, при безоплатній передачі алкогольних напоїв особливо завзяті контролери можуть застосувати штраф «за реалізацію алкоголю за цінами нижче мінімальних» (на 100 % їх вартості, але не менше 10000 грн).

Безумовно, можна з таким підходом фіскалів сперечатися. Адже податкове визначення продажу товарів не повинне застосовуватися для цілей ліцензування такої операції за Законом № 481. Тут спиратися, вважаємо, потрібно на загальні норми ЦКУ, зокрема, на його ст. 655 гл. 54. А з неї випливає, що договір купівлі-продажу передбачає обов’язок покупця оплатити товар.

Тобто безоплатну передачу алкоголю, на наш погляд, не можна вважати торгівлею алкогольними напоями (для цілей визначення її ліцензійності). Утім, тут позиція у фіскалів уже стала, тому вплутуватися в конфлікт із ними у цьому випадку можуть собі дозволити тільки дуже відчайдушні платники.

До речі, щодо питання про повернення залишків алкоголю в такому разі постачальникові, що має ліцензію, податківці відхилилися, пославшись на те, що Законом № 481 питання повернення алкогольної продукції не регулюються. Усе залежить від умов договору (113.03 БЗ). Звідси побічно можна припустити, що податківці нічого проти повернення товару оптовику не матимуть. Важливо лише оформити документи так, щоб у них не було спокуси підтягнути сюди зворотний продаж без ліцензії та/або незаконне зберігання підакцизного товару.

З тієї ж причини продаж алкогольних залишків за договором комісії — теж не вихід. Адже при передачі «ліцензійної» продукції від комітента комісіонерові реалізації не відбувається (немає переходу права власності) і тут ліцензія не потрібна. Але вже у момент передачі товарів від комісіонера до покупця право власності на алкоголь переходить від комітента до покупця — «на лице» реалізація комітентом алкогольної продукції. І тут вже без ліцензії ніяк.

Зауважимо: санкції за порушення цієї вимоги істотні — 200 % вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 грн (ст. 13 Закону № 481). Врахуйте:

на період дії карантину застосування «алкогольних» санкцій не призупинено

Є послаблення тільки для закладів громадського харчування* (див. останню частину ст. 18 Закону № 481), а саме для тих із них, у кого строк дії ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями минув під час карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних з COVID-19. Ці ліцензії вважаються такими, що продовжують свою дію на увесь період карантину, а також протягом трьох місяців з дня його закінчення. Тобто поки не закінчиться карантин і не минуть три наступних (відлічених з дня закінчення карантину/заходів) місяці, можна спокійно продовжувати реалізацію алкогольної продукції. Іншим госпсуб’єктам, що не є закладами громадського харчування, за торгівлю алкоголем з простроченою ліцензією загрожують санкції, передбачені ст. 17 Закону № 481.

* До таких закладів віднесено: ресторан, бар, кафе, їдальню, закусочну, піцерію, кулінарію, кіоск чи інший заклад незалежно від територіальних ознак (місця) провадження господарської діяльності з громадського харчування та ступеня доступності харчування будь-яким особам (п. 27 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів» від 23.12.97 № 771/97-ВР).

Що ж робити суб’єктові господарювання, який не встиг позбавитися від залишків алкогольної продукції до завершення дії ліцензії? Вихід один — усе це випити ☺. По суті, також пропонують учинити й фіскали. Вони зазначають: оскільки алкогольні напої без наявності ліцензії не можуть бути реалізовані (передані) іншим особам (як фізичним особам, так і суб’єктам господарювання), залишки алкоголю можуть бути використані їх власником для власного споживання (113.03 БЗ). Тобто можна списати алкогольну продукцію, що залишилася нереалізованою, на проведення корпоративного заходу. Тільки необхідно запастися документами, що підтверджують факт проведення такого корпоративу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі