№88

Податки & бухоблік, листопад, 2021/№ 88 Інші номери журналу ›
  • Продаємо пиво/вино навинос у ПЕТ Сьогоднішній тематичний номер ми присвятили досить прибутковому й доволі специфічному виду діяльності — торгівлі алкоголем. Для реалізації практично всіх видів алкогольних напоїв треба мати ліцензію і використовувати РРО/ПРРО. Роздрібні продажі алкоголю оподатковують акцизним податком. Про сьогодення і майбутнє алкоторгівлі ми вам і розповімо. А розпочнемо з торгівлі пивом і вином на розлив навинос. Розливати будемо з кегів, упаковки типу «Tetra-Pak» тощо в пластикову тару — ПЕТ-пляшки. Тобто обговоримо нюанси роздрібної торгівлі пивом і вином навинос без споживання товару в закладі торгівлі.
  • Ох уже ці коктейлі! Алкогольний коктейль — річ популярна і серед споживачів, і серед рестораторів. Перші за допомогою коктейлів зазвичай швидше досягають бажаного стану алкоейфорії. Другі — мають досить рентабельну справу, адже «підйом» на них вищий, ніж на окремому продажі складових коктейлів. Але щодо виготовлення та реалізації коктейлів виникає чимало питань. Ось ми їх сьогодні й розглянемо.
  • Торгівля алкоголем на розлив Який слов’янин не любить хильнути чарку-другу з друзями? А дехто — і без друзів... Тому різні шинки-генделики (таке інше) були в Україні ще за царя панька. І алкобізнес тут завжди був прибутковим. А в часи так званих «сухих законів» — навіть надто… Отже, сьогодні для усіляких «шинкарів» та їм подібних ми розглянемо питання сучасної торгівлі алкоголем на розлив. На жаль, без дегустації…
  • Торгівля алкоголем на виставках-ярмарках Участь у таких заходах, як виставки та ярмарки, — завжди привід не лише «себе показати», а й удало реалізувати свою продукцію, у тому числі алкогольну. Як правильно ресторатору, виробнику або торговцю організувати виїзд на ярмарок/виставку з алкоголем? Давайте розберемося!
  • Ліцензія закінчилася: що робити із залишками алкогольних напоїв? Як локомотив не зупиниш на повному ходу, так і підприємницьку діяльність миттєво припинити не можна, особливо якщо такий вид діяльності підлягає ліцензуванню. Зокрема, якщо строк ліцензії закінчується і ви її далі подовжувати не маєте наміру, то до кінця строку дії такої ліцензії треба встигнути продати всю алкогольну продукцію, реалізація якої можлива тільки за наявності ліцензії. Проте не завжди виходить так, як хочеться, і залишки таких товарів цілком можуть «зависнути». Що з цим можна зробити?
  • Придбання алкоголю в оптовика: чи можна без роздрібної ліцензії? У покупця — суб’єкта господарювання немає ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, чи може він придбати алкоголь у оптовика (наприклад, для організації корпоративу або для виробництва випічки)? Чи потрібна ліцензія, якщо підприємство планує закупити співробітникам для проведення корпоративу безалкогольне пиво?
  • Спільна адреса — скільки ліцензій? Магазин і кафе знаходяться за однією адресою. Скільки ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем треба оформляти?
  • Пиво і сидр: можна одну ліцензію Підкажіть: у нас є ліцензія на роздрібну торгівлю пивом. Чи можемо ми продавати ще сидр? Чи треба отримати ще одну ліцензію на роздрібну торгівлю сидром?
  • Посередництво в торгівлі: чи потрібна ліцензія? Лист ДПСУ від 18.10.2021 № 3849/ІПК/99-00-09-03-02-06
  • Алкоголь і ЄП: чим можна торгувати? Єдиноподатники зовсім не проти долучитися до такого прибуткового бізнесу, як торгівля алкогольними напоями. Але законодавець установив суворі обмеження із цього приводу. Кому з платників єдиного податку (ЄП) і яким алкогольним асортиментом все-таки можна торгувати? Чи треба при розрахунках використовувати РРО? Про усе це зараз і поговоримо.
  • Роздрібний алкоакциз: розрахунок та облік Роздрібні торговці підакцизними товарами зобов’язані сплачувати алкоакциз. За якими підакцизними продажами нараховують і як обчислюють роздрібний акциз? Де відображати акцизний податок у касовому чеку, як декларувати та обліковувати? Відповіді перед вами.
  • ПН на алкоголь: роздрібний акциз і код УКТ ЗЕД Ми поставляємо підакцизні товари, оподатковувані роздрібним акцизом. Як заповнювати підсумкову податкову накладну (ПН)? Чи відображати в ній акциз? Що з кодом УКТ ЗЕД?
  • Мінціни на алкоголь Реалізуючи алкогольні напої, треба пам'ятати, що деякі його види не можна продавати дешевше мінціни, встановленої Кабміном. Адже відповідно до ст. 1 Закону № 481 продаж алконапоїв підпадає під держрегулювання. Згадаємо основні правила розрахунку мінімальних цін на алкоголь, а також обговоримо нюанси, пов’язані з їх застосуванням.
  • Торгівля алкоголем у законопроєкті № 5600 Про податкову реформу, закладену в законопроєкті № 5600, не говорив тільки ледачий. Свого часу ми обговорювали прийдешні нововведення і в загальному вигляді, і щодо окремих важливих моментів. Цей законопроєкт був ухвалений у першому читанні. Але час іде, і до цього законопроєкту вже вносяться зміни. Тобто редакція до другого читання вже має деякі відмінності. Давайте подивимося на цей законопроєкт із погляду теми сьогоднішнього номера — торгівлі алкоголем. Отже, з'ясуємо, на якому етапі він перебуває зараз та які до нього вже встигли внести корективи.
  • Алкозвіт за ф. № 1-ОА: як виправити помилку Підприємство є оптовим торговцем алкоголем і щомісячно звітує за ф. № 1-ОА. У вересні 2016 року за однією з позицій виникла розбіжність в обсягах реалізації між даними бухобліку і показниками цього звіту, що призвело до невідповідності залишків на кінець вересня 2016 року. Відтоді розбіжність у залишках переходить із місяця в місяць. Причину помилки встановити неможливо (первинні документи знищено). Остання планова документальна перевірка проведена за 2018 рік включно. У жодному з актів перевірки (за період з 2016-го й по 2018 рік) про таку розбіжність не зазначено. Чи варто підприємству в цьому випадку самому відкоригувати залишки алкоголю?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі