Теми статей
Обрати теми

Спільна адреса — скільки ліцензій?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Магазин і кафе знаходяться за однією адресою. Скільки ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем треба оформляти?

Суб’єкт господарювання, який має магазин і кафе, що знаходяться в одній будівлі (тобто за однією адресою), для здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями повинен отримати одну ліцензію на право роздрібної торгівлі алкоголем за цією адресою. А тепер детальніше.

Роздрібна торгівля, зокрема алкогольними напоями (крім столових вин), може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) усіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності в них ліцензій на роздрібну торгівлю (ст. 15 Закону № 481). Виходячи з положень ч. 14 — 16 ст. 15 Закону № 481 така ліцензія видається за місцем торгівлі.

Місце торгівлі — це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговельному приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування

При цьому для пива це торгове приміщення не обмежене щодо площі, а для інших алкогольних напоїв, крім пива, — торговельна площа не має бути менше 20 кв. м.

До будівель належать житлові будинки, гуртожитки, готелі, ресторани, торговельні будівлі, промислові будівлі, вокзали, будівлі для публічних виступів, для медичних установ та навчальних закладів тощо.

У свою чергу, магазин — це об’єкт стаціонарної роздрібної торгівлі, розміщений у відокремленій будівлі або приміщенні, що має торговельний зал для покупців з достатньою торговельною площею для їх обслуговування і систему спеціальних приміщень.

Причому магазин, який займає декілька окремих приміщень в одній будівлі і належить одному суб’єктові господарювання, обліковується як один магазин (об’єкт роздрібної торгівлі).

А ось якщо торгівля здійснюється в декількох окремих приміщеннях у різних будівлях, то кожне приміщення обліковується як самостійний магазин (об’єкт роздрібної торгівлі), навіть у тому випадку, коли він підпорядкований одному суб’єктові господарювання (п.п. 3.1.1 п. 3.1 розд. 3 Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 24.10.2005 № 327).

Кожне торговельне приміщення має бути обладнане РРО/ПРРО (незалежно від їх кількості), через які оформляється продаж товарів (ст. 1 Закону № 481).

У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями зазначаються адреса місця торгівлі і перелік РРО/ПРРО та інформація про них, реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, що знаходяться в місці торгівлі.

При цьому плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями встановлена ​​ст. 15 Закону № 481 на кожен окремий, зазначений у ліцензії РРО/ПРРО (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться в місці торгівлі.

Таким чином, якщо у вас магазин і кафе знаходяться в одній будівлі (за однією адресою), де й здійснюється роздрібна торгівля алкогольними напоями на зазначених об’єктах, вам треба отримати одну ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Але врахуйте: платити за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями доведеться за кожен окремо зазначений у ліцензії РРО/ПРРО, який знаходиться в цьому місці торгівлі (113.03 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі