Теми статей
Обрати теми

Посередництво в торгівлі: чи потрібна ліцензія?

Лист ДПСУ від 18.10.2021 № 3849/ІПК/99-00-09-03-02-06

Висновок документа

Товариство, як агент з надання посередницьких послуг у реалізації алкогольних напоїв суб’єктами господарювання через свій вебсайт, при дотриманні певних умов не обов’язково повинно мати відповідну ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями

Суть питання. Товариство звернулося до податкового органу за роз’ясненням, чи потрібна йому (Товариству) ліцензія на роздрібну торгівлю підакцизними товарами при здійсненні посередницьких послуг з продажу таких товарів через свій вебсайт. Фіскали відповіли, що при дотриманні зазначених у запитанні умов ліцензія посереднику не знадобиться.

Важливий момент — це умови та характер послуг, при здійсненні яких посереднику не потрібна «алкогольна» ліцензія. Ба більше, вважаємо, послуги, які надаються в цьому випадку, у принципі, носять характер самостійної послуги, а не посередництва в торгівлі.

Умови госпоперації. Предметом послуг у листі, що коментується, названо сприяння в реалізації товарів замовника через вебсайт. Товариство розміщує інформацію на своєму сайті про товар продавця і через сайт здійснює приймання та обробку замовлень для нього. При цьому в процесі реалізації товару кінцевому споживачу право власності на товар до Товариства не переходить і фізично товар посередник не отримує. Кошти за проданий товар надходять від покупця безпосередньо продавцю товару, а Товариство отримує лише винагороду від продавця.

У результаті Товариство надає торговцю виключно послуги з розміщення інформації про товар на своєму вебсайті для їх подальшого продажу, обробляє замовлення покупців та здійснює їх інформаційно-консультаційне обслуговування.

Аргументація. Враховуючи положення Закону № 481, роздрібна торгівля алкогольними напоями, що вимагає отримання ліцензії, включає три складові: (1) перехід права власності на підакцизний товар, (2) наявність місця торгівлі та (3) здійснення розрахунків із покупцями. Жодна з вищеперелічених операцій не відбувається між Товариством і покупцем підакцизного товару. Товариство лише надає продавцю послуги, які сприяють реалізації продукції останнього. Такі послуги можуть надавати, наприклад, поліграфічні видання, що розміщують на своїх сторінках інформацію про підакцизний товар. Як і в нашому випадку — Товариство надає торговцю, можна сказати, рекламну та організаційну послугу за допомогою свого вебсайту. А така діяльність ну ніяк не роздрібна торгівля. Вважаємо, жодного посередництва в реалізації підакцизних товарів тут немає — маємо справу із звичайним договором надання послуг.

Але зауважте: фіскали не просто так у своєму листі наводять визначення електронної торгівлі, інтернет-торгівлі, інтернет-магазину. Адже суть такої діяльності полягає в реалізації товарів дистанційним способом покупцю шляхом вчинення електронних правочинів. А ця діяльність уже вимагатиме виконання ліцензійних умов. Тому важливо, щоб Товариство використовувало свій сайт лише як майданчик для розміщення інформації про товар для сприяння у вчиненні правочинів між торговцем і покупцями та обробки замовлень.

Отже, щоб не потрапити під ліцензійну діяльність, у договорі між торговцем і Товариством мають бути дотримані такі умови:

— Товариство використовує свій вебсайт лише як майданчик для розміщення інформації про підакцизний товар;

— Товариство не укладає договори поставок з покупцями підакцизної продукції;

— грошові розрахунки за товар і відвантаження товару проходять повз Товариство.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі