Теми статей
Обрати теми

Алкоголь і ЄП: чим можна торгувати?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Єдиноподатники зовсім не проти долучитися до такого прибуткового бізнесу, як торгівля алкогольними напоями. Але законодавець установив суворі обмеження із цього приводу. Кому з платників єдиного податку (ЄП) і яким алкогольним асортиментом все-таки можна торгувати? Чи треба при розрахунках використовувати РРО? Про усе це зараз і поговоримо.

Алкоголь дозволений на ЄП

Платникам єдиного податку першої — третьої груп — суб’єктам господарювання (юрособам і ФОП) п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ категорично забороняє виготовляти, імпортувати, експортувати і продавати підакцизні товари. Виняток зроблено лише для роздрібного продажу:

1) ПММ у ємностях до 20 літрів;

2) фізичними особами пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин.

До підакцизних товарів за п. 215.1 ПКУ, зокрема, належать спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння).

Тож п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ повністю

забороняє оптовий продаж алкогольних напоїв усім ЄП-платникам груп 1 — 3: як юрособам, так і ФОП

А ось юрособи на сільгоспЄП можуть торгувати алкоголем як оптом, так і вроздріб. Заборона на торгівлю підакцизними товарами для них не встановлена (п.п. 291.51.2 ПКУ // «Податки & бухоблік», 2020, № 5, с. 3). Головне, щоб сільгоспчастка за рік була на рівні 75 %. ФОП на сільгоспЄП торгувати алкоголем не можна. Вони можуть тільки торгувати власновирощеною або відгодованою сільгосппродукцією, а алкоголь до неї не належить.

Юрособи — єдинники групи 3

Заборони, встановлені п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ, поширюються на юросіб-єдиноподатників у повному обсязі. Тобто юрособам на ЄП групи 3 торгувати алкогольними напоями (як оптом, так і вроздріб) не можна.

А що як не послухатися? Тоді доведеться покинути лави єдиноподатників і перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим звітним кварталом, в якому мали місце заборонені алкопродажі (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ). При цьому з доходу, отриманого від продажу алкогольних напоїв, треба буде сплатити ЄП за подвійною ставкою — 6 % або 10 % (п.п. 3 п. 293.5 ПКУ).

І ще один важливий момент. Торгівля підакцизними товарами для спрощенців заборонена незалежно від виду договору. Тобто продавати заборонені товари не можна і через посередників за договорами комісії або доручення. Про це заявляли податківці (див. БЗ 107.01.02, діяла до 01.01.2019). І хоча фіскали робили висновок відносно ФОП на ЄП, на наш погляд, він актуальний і для юросіб-єдинників.

ФОП — єдинники груп 1 — 3

Продавати алкоголь п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ забороняє і фізособам-єдиноподатникам. Між тим ФОП-єдинникам груп 1 — 3 дозволена роздрібна торгівля алкоголем. Повторимося, що це послаблення стосується не усіх без винятку алкогольних напоїв, а конкретно: пива, сидру і пері (без додання спирту), столових вин. А ось роздрібна торгівля іншими алкогольними напоями для ФОП на ЄП під забороною. Це загальне обмеження.

ФОП на ЄП групи 1. Єдиноподатникам групи 1 торгувати уроздріб дозволеним алкоголем все ж не вдасться. Адже вибрати ЄП-групу 1 можуть тільки ті ФОП, які дотримуються вимог п.п. 1 п. 291.4 ПКУ. Головне з них: фізособи — єдиноподатники групи 1 повинні здійснювати роздрібний продаж товарів виключно з торгових місць на ринках.

За вимогами ж ст. 1 Закону № 481 місцем торгівлі є місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для пива — без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива,торговельною площею не менше 20 м2, обладнане РРО та/або програмними РРО (незалежно від їх кількості), або де є КОРО (незалежно від їх кількості), в яких фіксують виручку від продажу алкогольних напоїв незалежно від того, чи оформляють через них продаж інших товарів.

Із цього податківці свого часу зробили висновок: на території ринків можна продавати алкоголь тільки в магазинах і в спеціалізованих відділах (секціях) магазинів з універсальним асортиментом продовольчих товарів. Причому як місця торгівлі алкоголем фіскали розглядають тільки будівлі в розумінні п.п. 14.1.15 ПКУ. А ось кіоски, палатки, павільйони, приміщення контейнерного типу для продажу алкоголю, за їх твердженням, не підходять (див. zp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/print-420675.html)*.

* Цей підхід спірний, оскільки згідно з п. 1.8 Інструкції № 209 до торгових місць належать контейнери, кіоски, палатки, які вважаються приміщеннями (п.п. 2.2.7 Інструкції № 209).

У результаті виходить, що п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ нічого не має проти того, щоб єдиноподатник групи 1 продавав уроздріб столові вина, пиво, сидр і пері (без додання спирту). Але водночас такий ФОП не може дотриматися норм п. 291.4 ПКУ і Закону № 481 — торгувати з прилавка не дозволяє Закон № 481, а переїхати в стаціонарне приміщення (магазин) не дає ПКУ. А тому

торгувати уроздріб навіть дозволеним алкоголем ФОП — єдиноподатник групи 1 не може

Якщо підприємець все ж вирішить переселитися в магазин, тоді йому треба перейти з групи 1 в єдиноподаткову групу 2 або 3. Так вважають і податківці. На їх думку, не може бути платником ЄП групи 1 фізична особа — підприємець, що здійснює роздрібний продаж товарів у магазині, розташованому на території ринку (див. БЗ 107.01.01).

Та й з отриманням алколіцензії в єдиноподатника групи 1 будуть проблеми. Адже під ліцензію потрібен РРО. А ФОП на ЄП групи 1 від РРО звільнені. Тому, щоб отримати ліцензію, треба буде обзавестися РРО.

ФОП на ЄП груп 2 і 3. Здійснювати роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єкти господарювання усіх форм власності (у тому числі й платники ЄП) мають право за наявності у них відповідної ліцензії (ч. 20 ст. 15 Закону № 481). Ця вимога не стосується тільки столових вин (див. лист ДПСУ від 29.11.2019 № 1650/6/99-00-04-01-02-15/ІПК, БЗ 113.03). Тобто з усього переліку дозволених до продажу уроздріб алкогольних напоїв ФОП на ЄП груп 2 і 3 без отримання роздрібної ліцензії може торгувати лише столовими винами. А ось для роздрібного продажу усіх інших видів дозволеного алкоголю — пива, сидру і пері (без додання спирту) — єдиноподатникам груп 2 і 3 треба обзавестися роздрібною ліцензією.

До столових вин п. 28 ст. 1 Закону № 2662 відносить вина, виготовлені шляхом повного або неповного бродіння сусла. Кріплені вина до столових не належать. Тому ними ФОП на ЄП групи 2 або 3 торгувати не можна.

Визначити приналежність виноробної продукції до столових вин можна, поглянувши на етикетку або на саму пляшку (інший посуд). Адже згідно зі ст. 11 Закону № 481 на видимій стороні етикетки кожної пляшки або самої пляшки (іншого посуду) виноробної продукції обов’язково вказують інформацію, передбачену цією статтею, зокрема, видову назву виноробної продукції за ДСТУ 4806:2007 «Вина. Загальні технічні умови» (див. БЗ 113.04).

Якщо ФОП-єдинник групи 2 або 3 вирішив торгувати тільки пивом, йому треба отримати звичайну роздрібну алкогольну ліцензію, тобто ту, яку отримують і для продажу уроздріб міцнішого алкоголю. При цьому нагадаємо: площа місця торгівлі для продажу пива значення не має. Головне, торгувати в стаціонарних приміщеннях (будівлях).

Що ж до сидру і пері (без додання цукру), то цей алкоголь можна продавати уроздріб виключно в приміщенні торговельною площею не менше 20 м2 (ст. 1 Закону № 481).

Тому коли отримана алколіцензія для торгівлі тільки пивом, то щоб торгувати за нею сидром і пері, треба, щоб були дотримані вимоги до місця торгівлі таким алкоголем. А саме площа місця торгівлі має бути не менше 20 м2. Тоді для одночасної торгівлі пивом, а також сидром і пері (без додання цукру) досить отримати одну ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем. А саме — на роздрібну торгівлю пивом, оскільки її вартість вища. Добро дає ч. 22 ст. 15 Закону № 481.

Якщо ж одержувач ліцензії на продаж пива торгує ним у приміщенні площею менше 20 м2, то він не має права здійснювати продаж іншого алкоголю в такому місці торгівлі (БЗ 113.03). Щоб торгувати за такою ліцензією сидром і пері, йому доведеться перебратися у більше за площею місце торгівлі (не менше 20 м2).

РРО при продажу алкоголю

ФОП на ЄП дано право не застосовувати РРО та/або ПРРО, якщо від цього їх звільняє ПКУ (п. 6 ст. 9 Закону про РРО).

Хто з ФОП на ЄП звільнений від РРО, вирішують п. 296.10 ПКУ і перехідний п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Так, з 01.01.2021 до 01.01.2022 РРО/ПРРО не застосовують ФОП на ЄП груп 2 — 4, у яких обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінзарплати, встановленої на початок поточного року. Виняток становлять ті, хто продає технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, ліки, медичні та ювелірні вироби. Але скористатися таким РРО-звільненням зараз можуть лише ті ФОПи-єдинники груп 2 і 3, які торгують виключно столовим вином. А ось тим, хто продає пиво, сидр і пері (без додання цукру), навряд чи вдасться уникнути РРО-долі. Адже за вимогами ст. 15 Закону № 481 без РРО/ПРРО не можна отримати роздрібну алколіцензію. Тому хоча ФОП — платники ЄП і звільнені п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ до 01.01.2022 від використання РРО/ПРРО при продажу алкоголю, щоб фактично торгувати пивом, сидром і пері, їм доведеться мати РРО/ПРРО. Роздрібні ж ЄП-торговці столовим вином із річним доходом менше 220 мінзарплат до початку наступного року можуть поки обійтися без РРО/ПРРО.

З 1 січня 2022 року всі ФОП на ЄП груп 2 — 4 зобов’язані будуть застосовувати РРО/ПРРО незалежно від виду діяльності і рівня доходу

Увага! Якщо торгувати уроздріб алкогольними напоями не через РРО/ПРРО, зазначений у ліцензії, то за такі дії загрожує штраф у розмірі 200 % вартості партії реалізованого не через той РРО товару, але не менше 10000 грн (ч. 2 ст. 17 Закону № 481).

Не вийде вибрати і КОРО. За загальним правилом замість РРО/ПРРО використати КОРО і РК можна тільки при здійсненні видів діяльності, зазначених у Переліку № 1336 (ст. 10 Закону про РРО). Але відповідно до п. 21 постанови КМУ від 23.08.2000 № 1336 цей Перелік не поширюється на суб’єктів, які торгують уроздріб підакцизними товарами. Тож при торгівлі пивом, сидром і пері ФОП-єдинникам груп 2 і 3 потрібен саме РРО/ПРРО.

висновки

  • Юрособи на сільгоспЄП можуть торгувати алкоголем як оптом, так і уроздріб. У ФОП на сільгоспЄП такої можливості немає.
  • По факту торгувати уроздріб окремими алкогольними напоями можуть виключно ФОП на ЄП груп 2 і 3. Серед дозволеного алкоголю — пиво, сидр, пері (без додання спирту) і столові вина.
  • Уникнути РРО/ПРРО до 01.01.2022 можуть тільки ті ФОП-єдинники груп 2 і 3, які торгують виключно столовим вином. Тим, хто продає пиво, сидр і пері, від РРО/ПРРО не відкрутитися.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі