Теми статей
Обрати теми

ЗЕД-комісія на придбання очима фіскалів

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДПСУ від 05.10.2021 № 3709/ІПК/99-00-21-03-02-06

Висновок документа

Податківці розглянули наслідки з податку на прибуток та ПДВ при ЗЕД-комісії на придбання (якщо комітент із комісіонером — резиденти). На думку фіскалів, відшкодування комітентом додаткових витрат комісіонера (зокрема, транспортних витрат, курсових різниць, банківських комісій) збільшує у комісіонера базу оподаткування ПДВ

Податок на прибуток. Фіскали розповіли, коли при ЗЕД-комісії на придбання у комітента можуть виникати податкові різниці. Можливе:

трансфертне коригування (за п.п. 140.5.2 ПКУ) — якщо операції з нерезидентом потрапляють до контрольованих і товар придбали за завищеною ціною. Тоді фінрезультат збільшують на суму перевищення договірної вартості товару над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки». Причому для комітента операції з нерезидентом потрапляють до контрольованих, якщо дотримуються умови контрольованості з п.п. 39.2.1 ПКУ (зокрема, нерезидент є для комітента пов’язаною особою або він з особливих країн), або

30 % коригування (за п.п. 140.5.4 ПКУ) — якщо операції з нерезидентом не потрапляють до контрольованих, проте товар придбали у особливого нерезидента: з низькоподаткової країни (п.п. 39.2.1.2 ПКУ) або з особливою ОПФ (п.п. «г» п.п. 39.2.1.1 ПКУ). Врахуйте: не буде 30 % різниць, якщо витрати на придбання в цьому випадку платник підтвердить за принципом «витягнутої руки» (тоді фінрезультат коригують на різницю між вартістю придбання і вартістю, визначеною за принципом «витягнутої руки»).

Важливо: такі різниці показують тільки за підсумками року і квартально не рахують.

А ось для комісіонера операції з нерезидентом (незалежно від статусу останнього) не потрапляють до контрольованих, оскільки право власності на товар до комісіонера не переходить. Тому у комісіонера в податковоприбутковому обліку операції відобразяться за бухобліковими правилами. Ніяких податкових різниць для таких операцій ПКУ не передбачено.

ПДВ. Право на ПК за імпортним товаром має комітент (на підставі МД). У комісіонера об’єктом оподаткування є тільки винагорода.

Додаткові витрати комісіонера. На жаль, податківці, як і раніше, вважають, що будь-які додаткові витрати комісіонера, що відшкодовуються комітентом (зокрема, транспортні витрати, курсові різниці, банківські комісії), збільшують у комісіонера базу оподаткування. Мовляв, вони є складовою посередницької послуги, що надається. Тому повинні у комісіонера оподатковуватися ПДВ. А комітент на підставі ПН комісіонера зможе відобразити ПК.

Схожі роз’яснення зустрічалися у податківців і раніше (див. листи ДФСУ від 22.05.2019 № 2297/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 05.07.2017 № 979/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Не можемо з цим погодитися. Адже при посередництві йдеться про відшкодування витрат (ст. 1024, ч. 2 ст. 1007 ЦКУ). Тому витрати повинні відшкодовуватися в тій сумі, в якій вони понесені. Та й вважати їх складовою винагороди (як говорять податківці) не можна. Тим паче, що і за ЦКУ додаткові витрати комісіонера (ст. 1024 ЦКУ) відокремлені від винагороди (ст. 1013 ЦКУ). По суті, додаткові витрати комісіонера повинні підпорядковуватися посередницьким правилам і перевиставлятися комітентові з тією ставкою ПДВ, яка була на вході. А якщо ПДВ на вході не було, то передаватися комітентові також без ПДВ. Тому накручувати зверху 20 % ПДВ, якщо витрати необ’єктні (зокрема, на курсові різниці, банківські комісії), неправильно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі