Теми статей
Обрати теми

Часткова оплата за рахунок бюджетних коштів: як виписати ПН?

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.16 Бази знань

Висновок документа

Якщо договором передбачена часткова оплата товарів/послуг за рахунок бюджетних коштів, а часткова оплата за кошти покупця, то для частини, оплаченої за рахунок бюджетних коштів, складають ПН на дату отримання бюджетних коштів, а для частини, оплачуваної за рахунок коштів покупця, складають ПН за першою подією

У разі постачань з оплатою за рахунок бюджетних коштів ПЗ нараховують за оплатою (тобто за датою зарахування бюджетних коштів на банківській рахунок платника, п. 187.7 ПКУ).

Тому якщо товари/послуги оплачуються частково бюджетними коштами, а частково небюджетними, то різними будуть дати виникнення ПЗ. Тобто ПЗ виникатимуть:

— для частини вартості товарів/послуг, оплачених за рахунок бюджетних коштів, — на дату отримання бюджетних коштів (п. 187.7 ПКУ), а

— для частини вартості товарів/послуг, що оплачуються за кошти покупця, — за першою подією (п. 187.1 ПКУ).

Цей момент слід урахувати при складанні ПН. Адже їх доведеться складати різними датами.

Так, наприклад, в листі ДПСУ від 03.06.2020 № 2295/6/99-00-07-03-02-06/ІПК пояснювалося, що, по-перше, ПН має бути оформлена особою, що здійснює постачання товарів/послуг, на особу, якій здійснюється постачання таких товарів/послуг. Тобто оформлена продавцем на покупця (навіть якщо обов’язок з оплати/часткової оплати покладається на іншу особу).

А по-друге, рекомендувалося визначити (пропорційно бюджетній/небюджетній оплаті в загальній вартості товару), яка частка товару оплачувалася бюджетними коштами, а яка небюджетними. І з урахуванням різних дат виникнення ПЗ (для бюджетної/небюджетної оплати) оформити дві ПН відповідно:

— на частину вартості товару (оплачену за кошти покупця) — на дату першої події (вказуючи в графі 6 ПН небюджетну частку), а

— на частину вартості товару (оплачену за рахунок бюджетних коштів) — на дату отримання бюджетних коштів (вказуючи в графі 6 ПН бюджетну частку).

Так, наприклад, якщо товар А вартістю 1200 грн (у тому числі ПДВ — 200 грн) частково оплачується за рахунок коштів покупця (у сумі 480 грн), а частково за рахунок бюджетних коштів (у сумі 720 грн) (тобто частки небюджетної та бюджетної оплати 0,4 і 0,6), то, дотримуючись порад податківців, дві ПН (небюджетну і бюджетну) треба скласти так:

ПН на частину товару, що оплачується за рахунок коштів покупця

img 1

ПН на частину товару, оплачену за рахунок бюджетних коштів

img 2

Щоправда, при такому заповненні ПН буде невідповідність первинці (оскільки товар відвантажувався увесь, а не частинами: 0,4 і 0,6). Тому краще заручитися на свою адресу IПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі