Теми статей
Обрати теми

Ліміт в Електронному кабінеті

Солошенко Людмила, податковий експерт
У формуванні ліміту бере участь безліч складових. Найпростіше дізнатися про ці дані в Електронному кабінеті (ЕК). Адже в ньому можна подивитися всю потрібну інформацію відразу в режимі онлайн! Давайте розберемося як.

Загальні дані про ліміт

Знайти в ЕК такі дані неважко. Для цього необхідно:

— увійти до особистої (приватної частини) ЕК (за допомогою ЕЦП);

— у лівій частині вікна обрати розділ «Система електронного адміністрування ПДВ».

У ньому будуть три підрозділи (див. таблицю нижче).

В усіх підрозділах інформація наводиться за хронологією від найсвіжіших операцій до найстаріших.

Так-от, щоб дізнатися розмір ліміту, достатньо зазирнути до підрозділу «Реєстр операцій». З’явиться таблиця, в якій можна знайти як значення самого ліміту (показника ∑Накл), так і кожної його складової (кожного компонента формули).

А також у такій таблиці можна відстежити, яким чином кожна операція в СЕА вплинула на ліміт. Тому вже з першого рядка таблиці можна дізнатися не лише про останню операцію, проведену в СЕА, але й суму поточного ліміту, а також кожну його складову на момент перегляду розділу.

Звірити ці таблиці (значення всіх дев’яти складових формули і підсумкове значення ліміту ∑Накл) можна з Витягом про ліміт за формою J/F1401206.

Розділ СЕА в Електронному кабінеті

Розділ ЕК «Система електронного адміністрування ПДВ» включає 3 підрозділи:

Реєстр операцій

містить перелік усіх операцій, зареєстрованих у СЕА (зокрема, дані про реєстрацію ПН/РК, поповнення ПДВ-рахунку тощо) і в деталях розкриває величину ліміту

Реєстр транзакцій

містить інформацію про всі операції з електронним ПДВ-рахунком (зарахування коштів, списання коштів, актуальний залишок коштів

на ПДВ-рахунку тощо)

Інформація про суму перевищення

містить інформацію про таку складову ліміту, як ∑Перевищ, а також дозволяє подивитися результати порівняння даних ПДВ-звітності з даними ЄРПН

Деталі

Крім загальної інформації про ліміт, в ЕК можна отримати детальну інформацію про кожну з його складових.

Допомогти в цьому можуть й інші розділи ЕК. Наприклад, інформацію про вхідні та вихідні ПН/РК можна також дізнатися з таких розділів ЕК, як «Єдиний реєстр податкових накладних» і «Реєстрація ПН/РК».

Показники ∑НаклОтр і ∑НаклВид. Показники ∑НаклВид і ∑НаклОтр формуються із сум ПДВ, зазначених у ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Дізнатися про те, реєстрація в ЄРПН яких ПН/РК вплинула на розмір ліміту, передусім можна в підрозділі «Реєстр операцій». Для цього достатньо в ньому зробити вибірку даних за відповідними типами операцій (реєстрація ПН виданою, реєстрація РК отриманого тощо). Вона покаже дату реєстрації ПН/РК в ЄРПН, суму ПДВ у такій ПН/РК і як така операція була врахована в розрахунку формули ліміту.

Крім того, зібрати дані за виданими та за отриманими ПН/РК допоможе в ЕК інший розділ «ЄРПН» (аналог Витягу за формою J/F 1400104). У ньому можна проглянути всю інформацію про документ, дані про який хочете отримати (про дату реєстрації, ІПН покупця/продавця, статус тощо).

Також не зайвим буде зазирнути до розділу «Реєстрація ПН/РК». Зокрема, у його підрозділі «Отримані РК» можна побачити список зменшуючих РК, що надійшли для реєстрації в ЄРПН.

Показник ∑ПопРах. Цей показник включає суми, на які платник ПДВ поповнив свій ПДВ-рахунок. Дані про рух коштів ПДВ-рахунком можна відстежити в підрозділі «Реєстр операцій».

Щоправда, тут будуть операції і з типом «Поповнення рахунку ПДВ», і з типом «Списання з рахунку ПДВ». Тому, зробивши вибірку даних з типом операції «Поповнення рахунку ПДВ», можна отримати дані про те, як поповнення ПДВ-рахунку впливало на ліміт.

Детальнішу інформацію про операції, пов’язані з ПДВ-рахунком, можна подивитися в підрозділі «Реєстр транзакцій».

Показник ∑Перевищ. Цей показник виникає у разі, коли сума ПЗ, зазначених у ПДВ-декларації, перевищує суму ПДВ, зазначену в ПН/РК, зареєстрованих платником в ЄРПН.

Отримати інформацію про нього можна в підрозділі «Реєстр операцій», зробивши вибірку за типом операції «Реєстрація перевищення ПЗ над сумою податку». А детальніше — у спеціальному підрозділі «Інформація про суму перевищення» розділу «СЕА ПДВ». За його допомогою можна дізнатися вже розраховане значення ∑Перевищ за обраний період і проаналізувати дані, що взяли участь у такому розрахунку.

Показник ∑Митн. Цей показник враховує суми ПДВ, сплаченого платником ПДВ (на підставі митних декларацій (МД) з урахуванням листів коригування і додаткових декларацій), при ввезенні товарів на митну територію України.

Щоб перевірити, які суми ПДВ, зазначені в МД, сформували показник ∑Митн, достатньо в підрозділі «Реєстр операцій» зробити вибірку за типом операції «Реєстрація митної декларації».

Показник ∑Відшкод. Цей показник збільшується відразу у момент подання платником декларації з ПДВ з додатками Д3 і Д4 із заявленим бюджетним відшкодуванням.

Щоб дізнатися, які суми його сформували, можна в підрозділі «Реєстр операцій» зробити вибірку за типом операції «Реєстрація суми податку, заявленої платником до відшкодування».

Також суми, заявлені платником ПДВ до відшкодування, відображаються в інтегрованій картці платника — ІКП (п. 8 розд. IV Порядку № 5). Тому така операція повинна «засвітитися» й у розділі «Стан розрахунків з бюджетом».

Показник ∑Овердрафт. Цей показник податківці визначають самостійно щокварталу (протягом перших 6 робочих днів, БЗ 101.17), після чого нове «перераховане» значення враховують у формулі ліміту (замість «старого»).

Побачити, чому дорівнює цей показник у поточному кварталі, можна в підрозділі «Реєстр операцій», а точніше — у першому рядку таблиці в графі «Сума овердрафту». А його динаміку — зробивши вибірку за типом операції «Реєстрація суми overdraft».

Показники ∑ВЗ і ∑Переплат. Це «старі» показники, які взяли участь у розрахунку ліміту всього один раз у далекому 2015 році (п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Відтоді вони не змінюються, а просто тягнуться (враховуються) у формулі ліміту.

В ЕК їх можна побачити тільки в підрозділі «Реєстр операцій» у графах «Сума переплат» і «Сума ВЗ».

А щоб з’ясувати, коли така сума уперше взяла участь у формулі ліміту, можна, зробивши вибірку за типом операції «Реєстрація суми переплат» або «Блок від’ємних значень (ВЗ)» відповідно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі