Теми статей
Обрати теми

ПН з послуг нерезидента та ліміт

Солошенко Людмила, податковий експерт
Чи потрібен ліміт для реєстрації ПН з послуг нерезидента? Чи можна її зареєструвати при «нульовому» (недостатньому) ліміті? Адже вона йде через ліміт транзитом: враховується і в ∑НаклВид, і в ∑НаклОтр.

Нагадаємо: при отриманні послуг від нерезидента (з місцем постачання в Україні) необхідно нарахувати ПЗ з ПДВ, а також скласти і зареєструвати ПН (ст. 208 ПКУ). Таку ПН складають за першою подією (оплатою за послуги або отриманням послуг, п. 187.8 ПКУ) і реєструють у загальні строки реєстрації, зважаючи на те, в якій половині місяця була складена ПН (п. 201.10 ПКУ).

Особливість: зареєстрована ПН з послуг нерезидента не лише підтверджує нарахування ПЗ, але й одночасно є підставою для відображення ПК (п. 198.2, п.п. «г» п. 201.11, пп. 201.12, 208.2 ПКУ). Тому в одержувача послуг

така «нерезидентська» ПН на загальних підставах бере участь у формуванні ліміту та враховується і в показнику ∑НаклВид, і в показнику ∑НаклОтр (п. 2001.3 ПКУ)

Тобто «нерезидентсьна» ПН проходить крізь ліміт реєстрації транзитом. Тож зрештою така операція матиме нульовий вплив на ліміт — ліміт спершу зменшиться (через ∑НаклВид), а потім на ту ж суму збільшиться (через ∑НаклОтр) — у результаті не зміниться.

Проте оскільки суму враховують і там, і там, і сума ліміту в результаті не змінюється, чи означає це, що зареєструвати «нерезидентську» ПН можна й при «нульовому» ліміті та що розмір ліміту для її реєстрації взагалі не важливий?

На жаль, ні. Усе тому, що така ПН потрапить до вхідних (до ∑НаклОтр) тільки після її реєстрації в ЄРПН. Тобто насамперед належить зареєструвати ПН. А для такої реєстрації, у свою чергу, необхідно мати достатню суму регліміту (тобто щоб сума ліміту була не менше суми ПДВ у ПН). Тільки після того, як ПН буде зареєстрована та інформація про неї надійде в ЄРПН (врахується в показнику ∑НаклВид), ліміт відновлять у тій же сумі, що був до реєстрації (врахують таку ПН у показнику ∑НаклОтр). Ось і виходить, що «нерезидентська» транзитна ПН ураховується в показниках формули ліміту реєстрації не одночасно, а послідовно.

На те, що при реєстрації ПН з послуг нерезидента в ЄРПН суми ПДВ з такої ПН послідовно (!) збільшують значення показників ∑НаклВид і наклОтр, звертають увагу й податківці (див. БЗ 101.17). Тож хоча нерезидентські послуги зрештою не вплинуть на ліміт, формула ліміту з п. 2001.3 ПКУ налаштована таким чином, що реєстрацію «нерезидентської» ПН при «нульовому» (недостатньому) ліміті просто не пропустить. Тому

для реєстрації «нерезидентської» ПН (як і будь-якої іншої ПН) потрібен ліміт

А це означає, що фактично зареєструвати ПН на послуги від нерезидента вийде тільки при позитивному ліміті реєстрації, достатньому для реєстрації такої ПН.

Інакше якщо ліміту бракує, доведеться поповнювати електронний рахунок або почекати, доки з’явиться ліміт. Щоправда, врахуйте: за несвоєчасну реєстрацію такої ПН буде штраф за п. 1201.1 ПКУ. Проте в період карантину штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, питання 1 інформаційного листа ДПСУ від 20.03.2020 № 7; БЗ 101.27). І пам’ятайте: якщо ПН зареєстрована несвоєчасно, ПЗ доведеться показати в періо_ді складання ПН, а ось ПК — тільки після її реєстрації (БЗ 101.24).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі