Теми статей
Обрати теми

Зменшуючий РК у декларації та ліміт

Вишневський Михайло, податковий експерт
Крім усього іншого, ліміт у продавця можуть відбирати (через ∑Перевищ) зменшуючі коригування. Про те, що це за випадки і коли через зменшуючі РК може з’являтися ∑Перевищ, зараз поговоримо. Відразу звернемо увагу — для покупця тут немає ніяких особливостей, викривлення регліміту загрожує тільки продавцю.

РК у декларації не того періоду

Ліміт може загубитися, якщо продавець покаже зменшуючий РК у декларації не того періоду. Адже за зменшуючими РК продавцеві важливо правильно визначити період зменшення ПЗ (тобто період відображення їх у декларації). Оскільки продавець може зменшувати ПЗ, по-перше, тільки після реєстрації РК (п.п. 192.1.1 ПКУ), а по-друге, тільки у чітко визначеному періоді — в якому виникло право на таке зменшення. Такий період, у свою чергу, залежить від моменту реєстрації РК.

Для зменшуючих РК — загальні строки реєстрації. У зв’язку з цим щодо строків реєстрації нагадаємо, що взагалі-то для зменшуючих РК на покупців — платників ПДВ абзацом вісімнадцятим п. 201.10 ПКУ встановлений спеціальний реєстраційний строк — 15 календарних днів з дня отримання покупцем — платником РК. Проте досі під цей строк СЕА не переналаштували (оскільки ПКУ не визначений механізм фіксації дати отримання покупцем РК). Тому при реєстрації будь-яких зменшуючих РК (у тому числі на покупців — платників ПДВ) фіскали рекомендують орієнтуватися на загальні строки реєстрації, встановлені абзацами п’ятнадцятим — шістнадцятим п. 201.10 ПКУ. Такі строки, як відомо, залежать від того, в якій половині місяця (першій або другій) складені РК (БЗ 101.15, лист ДПСУ від 28.09.2020 № 4039/ІПК/99-00-05-06-02-06). За реєстрацію зменшуючих РК у такі загальні строки не штрафують (лист ДПСУ від 11.10.2019 № 733/6/99-00-07-03-02-15/ІПК). Щоправда, поки на карантині штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, питання 1 інформлиста ДПСУ від 20.03.2020 № 7; БЗ 101.27).

А це означає, що продавець повинен зменшувати ПЗ:

— при своєчасній реєстрації (у загальні строки) — у періоді складання РК;

— при несвоєчасній реєстрації (у загальні строки) — у періоді реєстрації РК.

Адже саме до таких періодів «підтягуються» зменшуючі РК при реєстрації в ЄРПН! Тому якщо показати зменшуючий РК у декларації у своєму (правильному) періоді, то жодного ∑Перевищ не виникне (оскільки розбіжностей декларації з ЄРПН не з’явиться) і не зменшиться ліміт.

РК на повернення. Узяти, наприклад, звичайні РК на повернення. Уявимо, що вересневий зменшуючий РК на повернення товару зареєстрований покупцем із простроченням у листопаді. У такому разі через пізню реєстрацію РК продавець повинен зменшити ПЗ у декларації за листопад. Причому такий зареєстрований із запізненням РК і в ЄРПН підтягнеться також до листопада. Тобто ліміт не знизиться, оскільки жодного Перевищ (розбіжності декларації з ЄРПН) не виникне.

Порівняйте: якщо такий РК показати не в листопаді, а помилково в іншому періоді (приміром, у вересні), то в листопаді виникне Перевищ (оскільки ПЗ у декларації за листопад будуть більше, ніж в ЄРПН). У результаті зменшиться ліміт. Ось чому зменшуючому РК важливо вчасно потрапити в декларацію свого періоду.

Розблоковані РК. Схожа ситуація, якщо продавець врахує не в тому періоді розблокований зменшуючий РК. Нагадаємо: для розблокованих РК важлива дата їх направлення на реєстрацію (оскільки саме цією датою при розблокуванні їх реєструють в ЄРПН).

Тому за розблокованими зменшуючими РК продавець повинен зменшувати ПЗ:

— при своєчасному направленні покупцем зменшуючого РК на реєстрацію — у періоді складання РК;

— при несвоєчасному направленні покупцем зменшуючого РК на реєстрацію — у періоді направлення РК на реєстрацію (див. таблицю).

Період зменшення ПЗ (відображення зменшуючих РК продавцем у декларації)

Звичайний зменшуючий РК (без блокування)

зареєстрований в ЄРПН:

продавець відображає в декларації в періоді:

— своєчасно

складання РК

— несвоєчасно

реєстрації РК

Розблокований зменшуючий РК

направлений на реєстрацію в ЄРПН:

продавець відображає в декларації в періоді:

— своєчасно*

складання РК

— несвоєчасно

направлення РК на реєстрацію

* Своєчасність направлення РК на реєстрацію визначається також з урахуванням загальних строків реєстрації, тобто залежно від того, в якій (першій/другій) половині місяця були складені РК.

Причому якщо через тривале РК-розблокування потрібний період зменшення ПЗ вже минув, то податківці радять продавцеві зменшувати ПЗ шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР) до декларації такого періоду (листи ДПСУ від 29.03.2021 № 1246/ІПК/99-00-21-03-02-06 і від 16.01.2021 № 191/ІПК/99-00-21-03-02-06).

РК до зведених ПН за пп. 198.5, 199.1 ПКУ. Врахуйте: для РК, складених до зведених ПН за пп. 198.5, 199.1 ПКУ, встановлений особливий граничний строк реєстрації — 20-те число наступного місяця (абзац сімнадцятий п. 201.10 ПКУ). Тому такий РК, зареєстрований в ЄРПН протягом 20 календарних днів, наступних за місяцем його складання, вважається зареєстрованим своєчасно (лист ДПСУ від 20.07.2021 № 2840/ІПК/99-00-21-03-02-06). Причому, як повідомляється в листі, питання обліку цього строку реєстрації при обчисленні показника Перевищ у СЕА технічно врегульоване. А це означає, що зменшувати ПЗ при своєчасній реєстрації (у 20-денний строк) такого зменшуючого РК треба періодом складання РК, а при несвоєчасній реєстрації — періодом реєстрації. Адже саме до таких періодів підтягнуться ці РК в ЄРПН.

Одним словом, якщо дотримуватися описаних правил і відображати звичайний, розблокований або зведений зменшуючий РК у декларації свого періоду, то ∑Перевищ не виникне і ліміт не загубиться. Інакше якщо зменшуючий РК показати в декларації не того періоду, в якому він урахований у СЕА, то вискочить Перевищ і з’їсть ліміт.

Як уникнути ∑Перевищ?

Якщо зменшуючий РК усе ж помилково врахували не в тому періоді і з’явилося Перевищ, така ситуація в цілому поправима.

Щоб скасувати Перевищ, достатньо виправити помилку, що виникла, і перенести зменшення ПЗ у правильний період. Тобто за допомогою УР скасувати зменшення ПЗ у помилковому періоді і зменшити ПЗ правильним періодом. Тоді після подання УР ліміт перерахують і Перевищ зникне.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі