Теми статей
Обрати теми

Заховатися від РРО на ЄП групи 1

Децюра Сергій, податковий експерт
З початку 2022 року ФОП — платники ЄП груп 2 — 4, які торгують товарами за готівку чи з використанням електронних платіжних засобів (платіжних карток), мають застосовувати РРО. Така РРО-повинність не стосується тільки ФОП — платників ЄП групи 1. Тому тим підприємцям, які й у 2022 році бажають працювати без РРО, є резон перейти на ЄП у групу 1. Хто може зробити такий крок і які це принесе дивіденди, читайте далі.

Переваги групи 1

ФОП — платники ЄП групи 1 взагалі звільнені від використання РРО та/або ПРРО при торгівлі будь-якими товарами. Таке звільнення їм дає п. 296.10 ПКУ.

Крім того, через те, що ФОП — платники ЄП групи 1 не є платниками ПДВ, на них зазвичай не поширюється вимога щодо:

— ведення обліку товарних запасів згідно з Порядком ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженим наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496, та здійснення продажу лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку (п. 12 ст. 3 Закону про РРО);

— надання контролюючим органам під час проведення перевірки документів (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік і походження товарів, які на момент перевірки знаходяться в місці продажу (господарському об’єкті).

Ці дві вимоги не стосуються ФОП — платників ЄП групи 1 тільки до того часу, поки ці підприємці

не почнуть торгувати ТСПТ, лікарськими засобами, виробами медичного призначення та ювеліркою

Якщо ж ФОП групи 1 торгує вищеназваними товарами, то він має дотримуватися двох вищеописаних вимог (щодо товарного обліку і наявності документів на товар). Хоча торгувати такими товарами ФОП групи 1 все одно має право без РРО.

Причому якщо читати другу вимогу буквально, то у ФОП групи 1, які торгують вищезгаданими товарами, повинні бути документи на всі без винятку види товарів, а не тільки на перелічені вище.

І хоча група 1 дає ФОП — платникам ЄП право не використовувати РРО та/або ПРРО, але працювати у цій групі можуть не всі без винятку ФОП, а тільки ті, що відповідають вимогам, прописаним у п. 1 п. 291.4 ПКУ. Далі коротко поговоримо про ці вимоги та як їх дотриматися.

Зауважимо тільки про одне: щоб ФОП міг обрати ЄП-групу 1 і не використовувати РРО, він має дотримуватися усіх вимог, що будуть перелічені нижче.

ФОП і працівники

Щоб бути платником ЄП групи 1, ФОП не повинен використовувати працю найманих осіб. Тому якщо у ФОП є наймані працівники, для подальшої роботи у групі 1 із ними слід розірвати трудові відносини.

Теоретично ФОП може укласти з фізособами не трудові, а цивільно-правові договори. Водночас із такими договорами слід бути доволі акуратними, бо при перевірках фіскали нерідко перекваліфіковують цивільно-правові відносити у трудові.

Тому із залученням фізосіб слід бути дуже обережними, щоб не тільки не злетіти з ЄП, а й не наразитися на Держпраці.

Діяльність ФОП

Основи. Щоб бути платником ЄП групи 1, ФОП повинен:

1) провадити господарську діяльність з надання побутових послуг населенню. Перелік побутових послуг, які може надавати ФОП групи 1, наведено у п. 291.7 ПКУ

та/або

2) здійснювати виключно роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках.

Оскільки більшість ФОП, які хочуть уникнути використання РРО, займаються торгівлею, для них саме друге обмеження і є доволі часто перепоною для обрання групи 1. Вся справа в тому, що для його виконання ФОП мають одночасно відповідати трьом вимогам.

1. Торгівля саме на ринку. При цьому коли мова йде про ринок, то мають на увазі не стихійно створене місце, а діяльність на території, виділеній суб’єкту господарювання, який зареєстрований в установленому порядку і надає послуги та створює для продавців і покупців належні умови у процесі купівлі-продажу товарів (п. 2 розд. І Правил торгівлі на ринках, затверджених наказом Мінекономіки, МВС, ДПАУ та Держстандартизації від 26.02.2002 № 57/188/84/105).

2. Торгівля із торгових місць. Торгове місце — це площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо (п. 1.8 Інструкції, затвердженої наказом Держстату від 26.07.2005 № 209). При цьому до торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства.

Тому фіскали наголошують (БЗ 107.01.01), що:

ФОП, які торгують через магазин, навіть якщо він розміщений на ринку, обрати групу 1 не можуть

Також варто зауважити, що не буде вважатися торгівлею із торгових місць, якщо ФОП відвантажуватиме продукцію із приміщень (складів), які розміщені поза ринком. Ніхто не забороняє ФОП зберігати свій товар на складі за межами ринку. Головне, щоб він торгував, а саме укладав договори купівлі-продажу (зазвичай укладають в усній формі) на ринку і відвантажував товар клієнту на ринку із свого торгового місця.

Враховуючи це, відразу виникає запитання щодо торгівлі через Інтернет. На наш погляд, не буде проблеми, якщо ФОП групи 1 матиме свій вебсайт (сторінку в соцмережі), на якій буде рекламувати свій товар. А щоб придбати товар, клієнт приходитиме на ринок.

Якщо ж ФОП буде через Інтернет торгувати своїм товаром, то він не буде здійснювати торгівлю через торгове місце на ринку. А тому бути платником ЄП групи 1 ФОП не зможе.

Дехто може спробувати продавати товари через Інтернет з передаванням їх на ринку. Це дуже хитра схема, але вона, на наш погляд, є не дуже безпечною, оскільки в цьому випадку правочин відбуватиметься не на ринку, а в мережі Інтернет (тобто буде здійснено електронний правочин). Щоб не було проблем, краще, щоб договір купівлі-продажу (що укладається, як правило, в усній формі) укладався саме на ринку.

А який спосіб розрахунків можна застосовувати? Тільки готівкою чи можна безготівково теж? Заборона торгівлі через Інтернет ще не говорить про те, що ФОП не може отримувати оплату в безготівковій формі в тому числі через Інтернет. Розраховуватися з ФОП можна в будь-який спосіб, тобто як готівково, так і безготівково, у тому числі через мережу Інтернет.

3. Здійснювати саме роздрібний продаж товарів. Фіскали зазвичай вважають, що під таким продажем розуміють діяльність із продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків. Тому якщо ФОП буде продавати товар великими партіями і суб’єкту господарювання, то вони будуть проти, щоб такий ФОП працював у групі 1.

Враховуючи це, можемо констатувати, що ті ФОП, які не торгують на ринку, або торгують на ринку, але через магазини чи оптом, або здійснюють торгівлю через Інтернет, обрати групу 1 ЄП не можуть.

Інші вимоги

Граничний дохід. Щоб бути платником ЄП групи 1 з початку 2022 року, ваш дохід не повинен перевищити 1002000 грн за результатами роботи у 2021 році (тобто 167 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року).

Той факт, що з початку року розмір МЗП має зрости (за проєктом держбюджету на 2022 рік розмір МЗП може становити 6500 грн, а це збільшить розмір граничного доходу до 1085500 грн), на граничну межу, яка дає право бути з 01.01.2022 на ЄП, не вплине.

Ця оновлена межа стосуватиметься доходу, який зможе отримати ФОП групи 1 при роботі у 2022 році. Тому тим, хто вписався за 2021 рік у розмір граничної межі доходу 2022 року, але не втримався в граничній межі 2021 року, щоб стати ФОП — платником ЄП групи 1, можна почекати один квартал і заскочити на ЄП-групу 1 з початку ІІ кварталу 2022 року, коли почне діяти оновлений обсяг доходу.

Види діяльності. Також ті, хто забажає уникнути РРО, перейшовши на групу 1 ЄП, мають пам’ятати, що їм, як і іншим ФОП груп 2 — 3, заборонено займатися певними видами діяльності, переліченими у п. 291.5 ПКУ. Наприклад:

— торгувати підакцизними товарами (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, пива, сидру, пері (без додавання спирту) та столових вин);

— реалізувати дорогоцінні метали і дорогоцінне каміння, у тому числі органогенного утворення (крім реалізації ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння);

— продавати предмети мистецтва та антикваріату;

— організовувати і проводити гастрольні заходи.

Сподіваємося, що підприємцям вдасться виконати всі вимоги, передбачені для роботи на ЄП у групі 1 і таким чином уникнути обов'язкового використання РРО з 01.01.2022.

висновки

  • Щоб уникнути використання РРО та/або ПРРО, підприємцям можна стати платником ЄП групи 1.
  • ФОП може бути платником ЄП групи 1, якщо він, по-перше, працюватиме самостійно, тобто у нього не буде найманих працівників.
  • По-друге, щоб ФОП міг працювати в 1 групі ЄП, він повинен здійснювати виключно роздрібний продаж товарів, до того ж тільки з торговельних місць на ринках, та/або проводити господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.
  • По-третє, для того щоб обрати ЄП-групу 1 з 01.01.2022, ФОП повинен утримати свій дохід за 2021 рік у межах 1002000 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі