Теми статей
Обрати теми

Нові-старі первинні водокористувачі

Децюра Сергій, податковий експерт

Висновок документа

Удосконалено визначення поняття «первинні водокористувачі», що, однак, не вплинуло на коло платників рентної плати

Нагадаємо, що платниками рентної плати за спецводокористування є первинні водокористувачі, тобто суб’єкти, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору з водних об’єктів (п. 255.1 ПКУ). Водночас щоб чітко зрозуміти, які суб’єкти є первинними водокористувачами і платниками рентної плати, слід точно знати, що таке забір води і яких осіб віднесено до вторинних водокористувачів. А для цього варто спиратися на ВКУ.

Нещодавно Законом, що коментується (чинний з 02.10.2021, але вводиться в дію з 02.01.2022), викладено в новій редакції ст. 42 ВКУ, в якій розшифровано, хто такі первинні і вторинні водокористувачі. Відтепер «первинні водокористувачі» — це не тільки ті особи, які мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води, а й також ті, що отримують воду з каналів зрошувальних і осушувальних систем, водосховищ, ставків, водогосподарських систем, каналів та водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів.

Тому відразу виникає запитання, як це уточнення вплине на перелік осіб, які вважаються первинними водокористувачами і є платниками рентної плати?

На наш погляд, уточнення поняття «первинні водокористувачі» жодним чином не вплинуло на перелік осіб, які належать до цієї категорії водокористувачів.

Отримання води з певних видів водних об’єктів (каналів, водосховищ, ставків тощо) не є кваліфікуючою ознакою первинних чи вторинних водокористувачів.

Взагалі-то вважаємо, що віднесення особи до первинних чи вторинних водокористувачів пов’язане саме з наявністю у особи власних водозабірних споруд і обладнання для забору води. А те, з якого саме водного об’єкта відбуватиметься забір води, значення не має.

Крім того, про те, що ці зміни не зачіпають платників рентної плати за спецводокористування, говорить також поняття «вторинні водокористувачі», що міститься у ст. 42 ВКУ.

Це поняття після оновлення ст. 42 ВКУ не змінилося. Тобто, як раніше, так і тепер, вторинними водокористувачами вважаються ті, хто не має власних водозабірних споруд і отримує воду з водозабірних споруд первинних водокористувачів.

Отже, саме відсутність водозабірних споруд відносить особу до первинних чи вторинних водокористувачів і визначає, є особа платником рентної плати за воду чи ні.

Таким чином констатуємо, що, як і раніше, щоб бути первинним водокористувачем і відповідно сплачувати рентну плату за воду, отриману з таких об’єктів, у особи мають бути власні споруди для забору воду для власного використання та/або передачі її вторинним водокористувачам. А якщо таке обладнання в осіб є, то вони і до цих змін були первинними водокористувачами та виступали платниками рентної плати за воду.

Наголосимо, що поява у визначенні «первинні водокористувачі» згадки про отримання води з певних видів водних об’єктів не говорить, що отримання води з інших водних об’єктів не відносить особу до категорії первинних водокористувачів. Річ у тому, що перелік об’єктів, при заборі води з яких особа стає первинним водокористувачем, є невиключним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі