Теми статей
Обрати теми

Одиниця виміру в первинці: рецепт Мінфіну

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Лист Мінфіну від 06.10.2021 № 41010-07-10/30597

Висновок документа

Одиницю виміру госпоперації зазначають у первинці в натуральних вимірниках за можливості залежно від властивостей, характеру/способу зберігання і витрачання/використання активів

Лист, що коментується, — відгомін наказу Мінфіну від 09.07.2021 № 385. Він, зокрема, підкоригував п. 2.4 Положення № 88* щодо порядку заповнення одного з обов’язкових реквізитів первинного документа — одиниці виміру господарської операції.

* Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88.

Відтепер одиницю виміру госпоперації Положення № 88 вимагає вказувати в грошовому та за можливості в натуральних вимірниках. Тобто сьогодні первинка повинна обов’язково містити тільки вартісну (грошову) оцінку госпоперації — суму. Без суми (вартісної оцінки) первинка нелегітимна. А ось натуральні показники вказуємо лише за наявності можливості.

З практичної точки зору на більшість первинних документів, зокрема на видаткові накладні, ці нововведення ніяк не вплинули. Адже така первинка містить обидва вимірники: і грошовий, і натуральний (фізичний). При постачанні товарів ми у видатковій накладній вказуємо і ціну за одиницю, і загальну вартість, і штуки (упаковки, комплекти, метри, тонни тощо).

Прикладом, коли первинний документ може не містити натурального вимірника, є послуги перевезення/шиномонтажу/оренди, будівельні/монтажні роботи, якщо їх одиниця виміру — послуга. Тоді в акті на надання послуг/виконання робіт достатньо навести лише вартісну оцінку операції (у грн). Фізичні (натуральні) одиниці виміру не проставляємо.

Що ж думає із цього приводу Мінфін?

На доказ пріоритету грошового вимірника в листі, що коментується, бухрегулятор побудував такий логічний ланцюжок:

— підприємства ведуть бухоблік і складають фінзвітність у грошовій одиниці України;

— за бухпринципом єдиного грошового вимірника вимірювання і узагальнення усіх операцій у фінзвітності здійснюють в єдиній грошовій одиниці (ст. 4 Закону про бухоблік**);

** Закон України «Про бухоблік та фінзвітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

— грошовою одиницею України є гривня (ст. 99 Конституції України);

первинка обов’язково повинна містити грошовий вимірник госпоперації (ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік, п. 2.4 Положення № 88).

Тож Мінфін наполягає саме на оцінці обсягу госпоперації в грошовому вимірнику, а не на обов’язку вказувати в первинці додатково ще й грошову одиницю виміру «грн». Тому первинку заповнюємо так, як і раніше. Ніяких новоявлених реквізитів вводити не треба.

Щодо натурального вимірника Мінфін вважає, що цей показник не є обов’язковим. Його вносимо в первинний документ за можливості залежно від властивостей, характеру/способу зберігання і витрачання/використання активів.

Проставляти натуральний вимірник у первинці чи ні, вирішує керівник підприємства, а не укладач документа. Рішення про те, в якій первинці не вказуватимемо натурвимірник, треба закріпити наказом по підприємству.

Та все ж хоча правила складання первинки дозволяють у видатковій накладній не вказувати натуральний вимірник і податкова накладна на її основі повинна вважатися придатною, проте межа такої можливості визначена нечітко (див. лист ДПСУ від 05.10.2021 № 3717/ІПК/99-00-21-02-02-06). Тому радимо ПДВ-платникам не зловживати відсутністю натурвимірника у видатковій накладній.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі