Теми статей
Обрати теми

Створився — й одразу на спрощенку!

Вишневський Михайло, податковий експерт
Новостворені ФОП і юрособи можуть одразу стати платниками ЄП. Якими будуть особливості їхньої ЄП-реєстрації? Про це поговоримо далі!

Способи обрання ЄП

Новостворені ФОП і юрособи, які одразу після держреєстрації хочуть працювати на ЄП, можуть обрати для себе один із трьох шляхів:

— зареєструватися в ЄДР, а потім подати Заяву про перехід на ЄП та Розрахунок доходу (обидва документи — за формою згідно з наказом № 308);

— заявити про бажання перейти на ЄП у заяві про держреєстрацію* і зазначити бажану дату переходу на ЄП;

* Це можна зробити у тому числі й тоді, коли держреєстрація відбувається через застосунок «Дія».

— заявити держреєстратору* про бажання бути платником ЄП безпосередньо із дня держреєстрації.

Заява про ЄП-перехід. Новостворені ФОП і юрособи, які пішли цим шляхом, спочатку подають заяву про держреєстрацію, інформація про них вноситься до ЄДР, а потім вони подають Заяву про перехід на ЄП у податкову.

У такому разі починаючи з дати держреєстрації і до дати переходу на ЄП новостворений суб’єкт господарювання перебуває на загальній системі. І за такий період йому доведеться подавати ФОПівську декларацію про майновий стан за підсумками року, в якому відбулася держреєстрація (БЗ 107.05).

Держреєстратору з певної дати. Новостворені ФОП і юрособи, що обрали цей шлях, не подають у податкову ніякої Заяви про ЄП-перехід. Вони просто заповнюють у заяві про держреєстрацію сторінку, яка називається «Відомості про обрання системи оподаткування». У Заяві про держреєстрацію ФОП це — сторінка 4, а в Заяві про держреєстрацію юрособи — сторінка 7. А вже держреєстратор передає інформацію у податкову.

На свій розсуд новостворені особи можуть заявити бажану дату ЄП-реєстрації. Для цього їм потрібно зазначити таку дату у полі «Обираю спрощену систему…». На нашу думку, новостворені ФОП і юрособи, які зазначають тут конкретну дату, можуть зазначити тут лише дату на початок якогось кварталу.

Тобто новостворена особа з дати держреєстрації і аж до обраної дати переходу на ЄП перебуватиме на загальній системі. І знову ж таки повинна буде звітувати про цей період за допомогою декларації про майновий стан. А її перехід на ЄП відбуватиметься в порядку, визначеному п.п. 298.1.4 ПКУз початку обраного кварталу. Хіба що Заяву на ЄП-перехід і Розрахунок доходу подавати не доведеться.

Держреєстратору з дати держреєстрації. На відміну від попереднього, цей шлях навпаки покликаний максимально прискорити ЄП-реєстрацію. Тобто зареєструватися платником ЄП якомога швидше. Новостворені особи, які обирають його, у полі «Обираю спрощену систему…» не зазначають жодної дати. Натомість вони просто ставлять позначку в полі «з дати державної реєстрації» і таким чином «запускають» правила ЄП-реєстрації, прописані для новостворених осіб.

По суті, «податкова» сторінка у Заяві на держреєстрацію замінює Заяву на ЄП-перехід

Тут можна одразу зазначити обрану групу, ставку ЄП, види діяльності і місце провадження господарської діяльності на ЄП. Єдиною з обов’язкових відомостей (п. 298.3 ПКУ), що не зазначаються на «податковій» сторінці, є кількість найманих працівників.

Зверніть увагу! Якщо новачок хоче у групу 3 і ставку ЄП 3 %, він не зможе скористатися опцією ЄП-реєстрації прямо із дня держреєстрації. Річ у тім, що ставка ЄП 3 % передбачає обов’язкову сплату ПДВ. А платником ПДВ прямо на дату держреєстрації не реєструють. Тому «новачку» потрібно спочатку обрати безПДВшну ставку ЄП 5 %, потім зареєструватися платником ПДВ, а вже потім змінювати ставку ЄП з 5 % на 3 % (БЗ 107.01.04).

До речі, ПДВ-реєстрацію теж можна прискорити. «Податкова» сторінка Заяви про держреєстрацію дає можливість одразу заявити про добровільну ПДВ-реєстрацію і зазначити бажану дату такої реєстрації. Однак ця дата може бути тільки першим числом місяця, тому ймовірність, що вона збіжиться з датою власне держреєстрації — практично нульова.

Перший звітний період

Ті новостворені особи, які при держреєстрації зазначили конкретну дату ЄП-реєстрації де-факто будуть переходити із загальної системи на початок кварталу (п.п. 298.1.4 ПКУ). Для них перший звітний ЄП-період починається з першого числа першого місяця кварталу, в якому він перейшов на ЄП (п. 294.3 ПКУ).

Особливі правила для новостворених осіб працюють або тоді, коли «новачок» подає окрему Заяву на ЄП-перехід, або тоді, коли він повідомляє держреєстратора, що хоче на ЄП безпосередньо із дати держреєстрації.

Спецправила першого звітного періоду для «новачків» установлені п. 294.4 ПКУ. Для зручності наведемо ці спецправила в таблиці.

Перший звітний період на ЄП

Групи 1 і 2

Група 3

Перший звітний період — з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася держреєстрація*

Перший звітний період — з першого числа місяця, в якому відбулася держреєстрація*

* За умови, якщо Заяву про ЄП-реєстрацію подано до закінчення того місяця, в якому відбулася держреєстрація.

* За умови, якщо Заяву про ЄП-реєстрацію подано протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації.

Як бачите, п. 294.4 ПКУ виписано так, що ФОП груп 1 і 2 фактично позбавлені можливості бути платниками ЄП безпосередньо із дня держреєстрації.

Навіть якщо вони зроблять відповідну позначку на сторінці 4 Заяви про держреєстрацію, їх усе одно зареєструють не раніше, ніж з першого числа наступного місяця. Тож їм теж доведеться подати ФОПівську декларацію про майновий стан.

Тобто фактично одразу із дня держреєстрації стати платником ЄП, оминувши загальну систему, можуть лише ті новостворені ФОП і юрособи, які обрали для себе групу 3. І то лише за умови, що вони обирають ставку ЄП 5 %, адже, повторимось, обрати ставку ЄП 3 % без реєстрації платником ПДВ — неможливо.

Зверніть увагу: п. 294.4 ПКУ називає обов’язкову умову, аби працювали спецправила ЄП-реєстрації для «новачків». А саме: ці «новачки» повинні заявити про своє бажання перейти на ЄП у строки, визначені цим пунктом. Якщо у ці строки не вписатися, спецправила працювати не будуть. І доведеться переходити на ЄП із загальної системи за правилом для діючих суб’єктів господарювання (п.п. 298.1.4 ПКУ). Як при конкретній бажаній даті ЄП-реєстрації.

Також звертаємо увагу ФОП-новачків, які обирають групу 1 чи 2. Якщо ваша держреєстрація відбулася в останній день місяця, строки, визначені п. 294.4 ПКУ, для вас не переносяться (БЗ 107.01.01).

Тож безпечніше не подавати окрему Заяву на ЄП-перехід до податкової, а одразу повідомити держреєстратора, що ви хочете бути на ЄП. Тобто проставити позначку «з дати державної реєстрації» на податковій сторінці Заяви про держреєстрацію в полі «Обираю спрощену систему…». Тоді строки, визначені п. 294.4 ПКУ, точно буде дотримано. Адже заява про обрання ЄП буде поданою безпосередньо в день держреєстрації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі