Теми статей
Обрати теми

Повернення на ЄП — у наступному році

Нестеренко Максим, податковий експерт
ФОП був платником ЄП у І кварталі 2021 року, а з ІІ кварталу 2021 року перейшов на загальну систему. Чи зможе такий ФОП повернутися на ЄП з 01.01.2022?

Так, зможе. За умови, що відповідатиме вимогам, які ПКУ висуває до групи, в якій такий ФОП захоче бути у 2022 році. Нагадаємо, тут ідеться про три вимоги. Що це за вимоги?

По-перше, граничний обсяг доходу. Він для кожної з груп установлений у розмірах мінімальної зарплати станом на 1 січня поточного року.

Припустимо, що ФОП у І кварталі 2021 року перебував у групі 2 і з 01.01.2022 хоче повернутися в цю ж групу. На думку податківців (див. «Дохід і працівники — межі для спрощенки»), обсяг доходу ФОП за 2021 рік має становити 834 мінзарплати, встановлені станом на 01.01.2021. Тобто дохід ФОП за 2021 рік у цьому випадку має становити не більше 5 млн 4 тис. грн.

Аби зафіксувати обсяг доходу за 2021 рік, використовується Розрахунок, затверджений наказом № 308. Причому в Розрахунок доходу потрапляють як доходи за періоди, які ФОП провів на загальній системі (ІІ — IV квартали 2021 року), так і доходи за період попередньої роботи на ЄП (І квартал 2021 року).

По-друге, використання найманої праці. Якщо ви обрали групу 3, про цей критерій ви можете не турбуватися. А от щоб потрапити у групу 1 чи 2, необхідно дотримати обмеження, встановлені п. 291.4 ПКУ.

А саме: якщо ви обрали групу 1, у вас взагалі не має бути найманих працівників. Якщо ж ви обрали групу 2 — таких працівників має бути не більше 10 (див. «Дохід і працівники — межі для спрощенки»).

По-третє, види діяльності. Якщо ви плануєте здійснювати діяльність, заборонену будь-яким платникам ЄП (п. 291.5 ПКУ), повернутися на ЄП не вийде. Якщо ваша діяльність на одній групі заборонена, а на іншій ні — важливо правильно обрати групу (див. «Кому відкритий шлях на спрощенку»).

Наприклад, у групу 1 відбирають тільки тих ФОП, які займаються роздрібним продажем товарів на ринку чи надають побутові послуги (п. 291.7 ПКУ).

У групі 2 заборонено надавати послуги загальносистемникам (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). А ФОП, який торгує дорогоцінними металами чи ювелірними виробами, а також здійснює операції з нерухомим майном, може обрати тільки групу 3 і ставку ЄП 5 %.

Усе це потрібно врахувати при поверненні на ЄП з початку наступного року. У такому випадку процес повернення мало чим буде відрізнятися від процесу, власне, первинного переходу на ЄП ФОП, який раніше працював тільки на загальній системі.

Тобто потрібно подавати Заяву про ЄП-перехід. Про усі деталі цього процесу читайте «Подати Заяву, або Техніка переходу на ЄП» сьогоднішнього номера.

А чи можна повернутися на ЄП до закінчення поточного звітного року? Податківці категорично проти цього. Вони наголошують на тому, що будь-який кандидат у єдиноподатники має право перейти на спрощену систему один раз протягом календарного року (п.п. 298.1.4 ПКУ).

Тому, продовжують фіскали, ФОП, який був на ЄП станом на 01.01.2021, — уже скористався своїм правом обрати ЄП у 2021 році. Тож до кінця 2021 року на ЄП повернутись не може (БЗ 107.01.01).

Це, звичайно, спірне питання. Адже якщо ФОП станом на 01.01.2021 не переходив на спрощену систему із загальної, він у 2021 році просто був на спрощеній системі, але не переходив на неї.

Тим не менше, податківці однозначно говорять: якщо ФОП у І кварталі вже скористався спрощеною системою, у подальшому користуватися нею до кінця року не вийде. Тобто для них значення має не так кількість переходів, як, власне, факт користування спрощеною системою у звітному році.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі