Теми статей
Обрати теми

Вітер змін, або Перехід на нову групу

Нестеренко Максим, податковий експерт
Спрощена система уключає декілька груп. При цьому умови роботи в різних групах відрізняються. Крім того, у групі 3 можна змінити ставку. У цій статті поговоримо про процедуру, завдяки якій уже діючий платник може мігрувати з однієї групи на іншу та/або змінювати ставку ЄП.

Навіщо змінюють групу?

Право діючого платника змінити групу прописане у п.п. 298.1.5 ПКУ. Ясна річ, перше, що потрібно зробити тим спрощенцям, які хочуть це зробити, — переконатися, що вони відповідають вимогам до новообраної групи. Докладніше про вимоги для кожної групи читайте «Кому відкритий шлях на спрощенку». Далі слід чітко визначити причини, з яких платник змінює групу. Такі причини можуть бути як суб’єктивними, так і об’єктивними.

До суб’єктивних причин можна віднести бажання самого платника. Наприклад, якщо платник хоче взяти на роботу більше працівників чи здійснювати діяльність, яка у його групі заборонена. Також часто причиною переходу з групи на групу є податкова оптимізація.

До об’єктивних причин відносяться не плани платника на майбутнє, а події, що вже відбулися в минулому. Конкретно це стосується ФОП груп 1 і 2, які перевищили ЄП-ліміт для своєї групи. Їм надається право залишитися на спрощеній системі. Але при цьому необхідно перейти у старшу групу. У такому випадку зміну групи можна назвати «добровільно-примусовою», адже альтернатива їй — перехід на загальну систему (п. 293.8 ПКУ). Тобто ФОП групи 1 або 2, який перевищив свій ЄП-ліміт і не скористався правом перейти у старшу групу з наступного кварталу, зобов’язаний перейти на загальну систему (п.п. 1 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Як змінити групу?

Будь-яка зміна групи здійснюється на підставі поданої Заяви за формою, затвердженою наказом № 308 (п.п. 8 п.п. 298.3.1 ПКУ). При цьому Розрахунок доходу до такої Заяви додавати не потрібно. При зміні групи ви обов’язково подасте ЄП-декларацію за підсумками того періоду, протягом якого ви працювали в попередній групі. Адже доходи, отримані в кожній групі, у декларації мають відображатися окремо (п.п. 296.5.1 ПКУ). Із цієї декларації буде видно, чи дозволяє ваш обсяг доходу обрати ту групу, на яку ви хочете.

Заяву на зміну групи можна подати через Електронний кабінет

Для цього у приватній частині кабінету потрібно сформувати документ за формою F0102003 (для ФОП) або J0102003 (для юросіб, які хочуть змінити ставку ЄП). А от змінити групу через застосунок «Дія» — не вийде. Такої функції у застосунку не передбачено. На сайті «Дії» рекомендують ФОП для зміни групи звертатися до податкової (див.: diia.gov.ua/services/zminennya-danih-fop?pdf).

Так, «Дія» надає послугу зміни даних про ФОП. Однак ідеться виключно про дані, які містяться в ЄДР*. При держреєстрації через «Дію» дійсно можна одразу зареєструватися платником ЄП. Але це тому, що у Заяві про держреєстрацію є «податкова» сторінка. А ця сторінка дає можливість через держреєстратор лише первісно обрати групу та ставку ЄП. Змінювати їх у подальшому все одно доведеться через Заяву до податкової. На це, зокрема, вказують сумські податківці (див.: sumy.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/442363.html).

* Див.: diia.gov.ua/services/zminennya-danih-fop.

Змінити групу можна тільки з початку кварталу

Це випливає зі строків, у які подається Заява. При добровільній зміні Заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (п.п. 298.1.5 ПКУ). При добровільно-примусовій — не пізніше 20-го числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу (пп. 1, 2 п. 293.8 ПКУ). Порівняльний аналіз процедури переходу на іншу групу в обох випадках наводимо у таблиці.

Відмінності добровільної та добровільно-примусової зміни групи

Зміна групи*

Добровільна

Добровільно-примусова

Актуально

Для усіх платників

Для ФОП груп 1 і 2

Причини переходу

Бажання платника

Перевищено граничний обсяг доходу, що його встановлено п.п. 1 або п.п. 2 п. 291.4 ПКУ

Напрям ЄП-міграції

Як з молодшої у старшу групу, так і навпаки

Тільки з молодшої групи у старшу групу, вимогам якої відповідає платник**

Група, яку можна обрати

Будь-яка, вимогам якої відповідає платник

Для ФОП групи 1 — група 2** або 3.

Для ФОП групи 2 — тільки група 3

Заява на зміну групи

Подається

Подається

Строк подання Заяви

Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку першого кварталу в новій групі***

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення

Сплата ЄП за підсумками періоду, в якому змінено групу

Відповідно до ставок, визначених для попередньої групи

Відповідно до ставок, визначених для попередньої групи + 15 % від суми перевищення ЄП-ліміту для попередньої групи (пп. 1, 2 п. 293.8 ПКУ)

Наслідки відмови від зміни групи

Платник залишається у попередній групі

Платник зобов’язаний перейти на загальну систему (п.п. 1 п.п. 298.2.3 ПКУ)

* Або добровільна зміна ставки ЄП платником групи 3.

** Тобто тільки в ту старшу групу, ЄП-ліміт якої дозволяє той обсяг доходу, що є у ФОП. Наприклад, якщо ФОП групи 1 отримав 5 млн 200 тис. грн доходу, він з 01.01.2022 може перейти з групи 1 тільки в групу 3.

*** При зміні ставки платником групи 3 із 5 на 3 % — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку першого кварталу на ставці 3 % (п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ).

Як заповнити Заяву?

Загальні правила заповнення Заяви ви можете дізнатися зі статті «Подати Заяву, або Техніка переходу на ЄП». Тому тут зупинимося лише на тих особливостях, які є у Заяві на зміну групи порівняно із Заявою про перехід із загальної системи на ЄП.

Зміна групи та/або ставки ЄП — це зміна відомостей про платника, зафіксованих у ЄП-реєстрі (п.п. 8 п.п. 298.3.1 ПКУ). Тому у Заяві на зміну групи робимо позначку «Внесення змін». Ключовим у цій Заяві буде поле 5.2. У цьому полі обов’язково зазначаємо дату, з якої платник хоче бути на новій групі. Наприклад, при зміні групи з І кварталу 2022 року після слів «дата (період) зміни з» прописуємо «01 січня 2022 року». Якщо ж платник хоче змінити групу з ІІ кварталу 2022 року, тут, відповідно, буде текст «01 квітня 2022 року».

У полі 5.2 Заяви потрібно зазначити стару та нову групи та/або стару та нову ставки ЄП. Наприклад, якщо ФОП групи 2 (зареєстрований у м. Харкові) переходить у групу 3 на безПДВшну ставку, поле 5.2 Заяви має виглядати так «з групи 2 на групу 3 та/або зі ставки 10 на ставку 5 %». І ставимо позначку навпроти поля «без реєстрації ПДВ». Тобто назагал

будь-яка зміна групи означає, що у полі 5.2 потрібно зазначити і групу, і ставку (як старі, так і нові)

А от коли платник групи 3 змінює ставку (із ПДВшної 3 % на безПДВшну 5 % чи навпаки), поля навпроти тексту «з групи на групу» залишаться порожніми. Тобто в цьому випадку потрібно зазначити лише стару і нову ставки ЄП. Наприклад, якщо юрособа-єдиноподатник переходить зі ставки 3 на ставку 5 %, у полі 5.2 буде такий текст «зі ставки 3 на ставку 5 %» + позначка «без реєстрації ПДВ».

Крім того, при такому переході юрособі потрібно буде заповнити також поле 5.3. Перехід на безПДВшну ставку вимагає анулювати ПДВ-реєстрацію (п.п. «в» п. 184.1 ПКУ). Тому при зміні ставки з 3 на 5 % платник може зробити позначку у полі «Прошу анулювати реєстрацію платником ПДВ…». У такому випадку окрему Заяву за ф. № 3-ПДВ можна не подавати. Податківці лише рекомендують подавати її для зручності (БЗ 101.03).

А от коли єдиноподатник-безПДВшник будь-якої групи хоче перейти на ПДВшну ставку 3 % (доступна тільки для групи 3), йому недостатньо лише заповнити поле 5.2 і проставити позначку в полі 5.3 «Прошу зареєструвати платником ПДВ…». Перехід на ставку ЄП 3 % — це показання для обов’язкової ПДВ-реєстрації. Тому необхідна також Заява на ПДВ-реєстрацію за ф. № 1-ПДВ. Така Заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку місяця, в якому почне застосовуватися ставка ЄП 3 %.

Це стосується як ФОП, які переходять на ставку ЄП 3 % із груп 1 або 2 (п. 183.3 ПКУ), так і платників групи 3, які переходять зі ставки 5 % (абзац другий п. 183.4 ПКУ). Однак нехай слово «місяця» у ст. 183 ПКУ не збиває вас із пантелику. Насправді, перейти на ставку 3 % теж можна лише з початку кварталу. Тому дата, зазначена в полі 5.3 навпроти тексту «Дата реєстрації платником ПДВ», обов’язково має збігатися з датою початку першого кварталу, в якому єдиноподатник буде застосовувати ставку 3 %.

Цей висновок випливає зі строків подання Заяви на зміну групи. Якщо на групу 3 зі ставкою 3 % переходить ФОП групи 1 або 2, ця Заява подається в ті ж строки, що й при будь-якій іншій зміні групи (п.п. «в» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ). А от якщо ПДВшником хоче стати третьогрупник-безПДВшник, Заяву на зміну ставки треба подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку кварталу, в якому третьогрупник буде застосовувати ПДВшну ставку (п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ). Тобто для третьогрупників граничний строк, у який подається Заява на зміну ставки, збігається зі строком, у який усі бажаючі стати єдиноподатниками-ПДВшниками подають Заяву за ф. № 1-ПДВ.

Чи потрібно у Заяві на зміну групи/ставки уточнювати ще якісь відомості? Якщо зміна групи/ставки — це єдина зміна відомостей про платника, решту полів Заяви на зміну групи/ставки можна залишити порожніми. Але якщо разом зі зміною групи у платника змінюються ще якісь із відомостей, які вносяться до ЄП-реєстру (п. 299.7 ПКУ), потрібно відмітити це в полі 5.4 і розшифрувати нові відомості у призначених для цього полях Заяви.

Наприклад, якщо зміна групи супроводжується також зміною обраних видів діяльності, рекомендуємо зробити позначку про це в полі 5.4 і заповнити поле 8. Якщо в платника у новій групі з’являться нові види діяльності, у полі 8, на нашу думку, достатньо просто додати нові види діяльності. Такому платнику вже наявні у ЄП-реєстрі види діяльності у Заяві на зміну групи дублювати не потрібно.

А от якщо при зміні групи платник відмовляється від якихось видів діяльності, рекомендуємо в полі 8 повторно прописати усі види діяльності, якими платник продовжуватиме займатися. Особливо уважними радимо бути тим ФОП, які переходять зі старшої групи в молодшу. Якщо у старшій групі ви здійснювали діяльність, яка в молодшій групі заборонена, краще внести зміни щодо видів діяльності. Якщо цього не зробити, формально виходить, що ви претендуєте на групу, здійснюючи ті види діяльності, які для неї заборонені. Тобто не відповідатимете вимогам до цієї групи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі