Теми статей
Обрати теми

Кульбіти між групами протягом року

Нестеренко Максим, податковий експерт
Діяльність ФОП має сезонний характер. Чи можна за допомогою зміни групи оптимізувати сплату податків? Скільки разів протягом року ФОП може змінити групу? Яким чином ФОП має вписатися в обмеження, які ПКУ накладає на кожну з груп?

Дійсно, податкова оптимізація є однією з основних причин зміни групи протягом року.

У період активної діяльності ФОП перебувають у групі 1 або 2 і сплачують ЄП за фіксованими ставками (п. 293.2 ПКУ). Натомість у період сезонної «сплячки» вони переходять у групу 3, на якій ЄП сплачується у відсотках від доходу (п. 293.3 ПКУ).

Тож якщо доходу немає, ФОП групи 3 не буде платити ЄП (на відміну від групи 1 чи 2). А от ЄСВ за себе єдиноподатник сплачує на будь-якій групі й незалежно від доходу. Не сплачувати ЄСВ за відсутності доходу можуть лише ФОП-загальносистемники (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI).

Кількість переходів. Право платника ЄП змінити групу прописано у п.п. 298.1.5 ПКУ.

Ця норма не встановлює жодних обмежень щодо кількості переходів із групи на групу протягом року.

Тобто правило одного переходу на рік, яке діє, коли ФОП переходить на ЄП із загальної системи (п.п. 298.1.4 ПКУ), тут не працює.

Єдине обмеження накладається тим, що змінити групу можна тільки з початку кварталу. Тому змінювати її частіше, ніж один раз на квартал, — не вийде. А оскільки кварталів у році всього чотири, змінювати групу можна максимум п’ять разів на рік (якщо рахувати зміну групи на межі календарних років).

Процедура переходу. Для зміни групи потрібно подати Заяву, затверджену наказом № 308. Тільки у такій Заяві потрібно зробити позначку «Внесення змін», а в полі 5.2 зазначати, з якої групи на яку ви переходите. Також у цьому полі фіксується зміна ставки ЄП та, за потреби, зміни у ПДВ-реєстрації.

Заява на добровільну зміну групи подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. Тобто якщо ви хочете змінити групу з 01.01.2022, Заяву вам потрібно подати не пізніше 16.12.2021. Як і при переході на ЄП із загальної системи.

Вписатися у обмеження. У п.п. 298.1.5 ПКУ зазначено, що змінити групу платник ЄП може, якщо він дотримується вимог, установлених ПКУ для обраної групи. Інакше кажучи, потрібно відповідати умовам роботи на групі, в яку ФОП хоче перейти.

Вимоги роботи для ФОП різних груп відрізняються: (1) граничним обсягом доходу; (2) кількістю найманих працівників; (3) дозволеними видами діяльності.

Почнемо з доходу. Якщо ви протягом року плануєте тільки перехід з молодшої групи у старшу (наприклад, з групи 2 у групу 3 чи з групи 1 у групу 2), вам достатньо відповідати граничним обсягам доходу для старшої групи.

Але якщо ви хочете мігрувати в обох напрямках, обсяг доходу на рік не повинен перевищувати граничного для наймолодшої з тих груп, між якими ви мігруєте. Наприклад, аби перейти з групи 2 у групу 1 протягом року, потрібно, аби річний дохід не перевищував граничного для групи 1 (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ).

З найманою працею простіше. Обмеження на найману працю потрібно дотримувати не увесь рік, а тільки під час роботи у групі, де є такі обмеження. Наприклад, якщо у ІІІ кварталі ви працюєте у групі 2, у цьому кварталі у вас не може бути більше 10 працівників (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Але якщо ви у IV кварталі перейдете у групу 3, ніщо не заважає вам саме на цей квартал узяти на роботу більше 10 осіб.

Щодо видів діяльності, тут приблизно те ж саме, що і з найманою працею. Наприклад, у групі 3 надавати послуги загальносистемникам дозволено, а у групі 2 — заборонено (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Тож під час кварталів, протягом яких ФОП перебуває на групі 2, потрібно слідкувати, кому ФОП надає послуги.

Зверніть увагу: податківці змінили свою думку щодо перехідних операцій при зміні групи. Вони заявляють, що кошти, отримані ФОП груп 1 і 2, але зароблені під час роботи у групі 3 від діяльності, яка у групах 1 і 2 заборонена, є підставою, аби ФОП перейшов на загальну систему (БЗ 107.01.07).

На нашу думку, це безпідставно, адже порушення правил роботи у групах 1 і 2 тут немає. Але якщо ви уникаєте спорів з податківцями — при переході зі старшої групи у молодшу намагайтеся вивести розрахунки в нуль.

Заповнити декларацію. ФОП-стрибунець подає ЄП-декларацію у квартальні строки кожного разу, коли змінює групу (п.п. 296.5.1 ПКУ). Навіть якщо це ФОП групи 1 чи 2, які у звичайних умовах подають декларацію раз на рік.

Декларація підприємця-єдиноподатника має свій окремий розділ для доходів, зароблених у кожній групі. Якщо протягом року ФОП змінював групу, у його декларації буде заповнено одночасно декілька розділів. Наприклад, якщо ФОП у ІІ — ІІІ кварталах працював на групі 2, а в І і IV — на групі 3, доходи за ІІ — ІІІ квартали потраплять у розділ ІІІ декларації.

Натомість доходи за І квартал протягом ІІ — ІІІ кварталів дублюються у розділі IV, а в IV кварталі до них додадуться доходи, отримані в цьому кварталі. Податківці вважають так само (БЗ 107.01.05)

Зазначати в одній декларації усі доходи, отримані протягом року (хай навіть у різних групах) необхідно тому, що

декларація призначена, не тільки щоб рахувати ЄП, але й щоб визначити право перебувати на ЄП у наступному році (п. 292.14 ПКУ).

Сумарний дохід, отриманий ФОП на усіх групах, покаже, яку групу він може собі дозволити наступного року. Тож міграція з метою податкової оптимізації теж має свої межі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі