Теми статей
Обрати теми

Лікарняні: боротьба триває

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Що робити, якщо в П. І. Б. працівника в е-лікарняному є помилка? Чи може електронний лікарняний бути продовжений паперовим? Чи може лікарняний по догляду за дитиною бути тривалістю понад 14 днів? На ці запитання відповідали фахівці ФСС, а ми наводимо вам найважливіше.

Помилки в П. І. Б. Інформація щодо прізвища, імені та по батькові непрацездатної особи потрапляє до е-лікарняного автоматично з реєстру пацієнтів і співпадає з даними, зазначеними у декларації із сімейним лікарем.

Якщо ці дані не співпадуть із даними у реєстрі застрахованих осіб — е-лікарняний може не створитись або створитись із помилкою в П. І. Б. Саме тому працівникам важливо завчасно перевіряти правильність внесення інформації та оперативно повідомляти лікаря і роботодавця про всі зміни.

А якщо помилка є і створено е-лікарняний? Тоді все залежить від її суттєвості.

Якщо е-лікарняний містить несуттєві відмінності в написанні П. І. Б. із даними у реєстрі застрахованих осіб, можна подати заяву-розрахунок попри неточності

Як приклад несуттєвості ФСС наводить відмінності в написанні імен Наталі та Наталії, пропущені букви тощо.

Ми зі свого боку радимо: якщо помилку в П. І. Б. виявили, повідомте про неї працівника та проінформуйте його про необхідність звернутися до сімейного лікаря й виправити її. Як показує практика, контролі та налаштування в реєстрі електронних лікарняних постійно змінюються. І те, що система сьогодні пропускає, завтра може відхилити. Тож не варто шукати собі проблеми, там де їх немає.

Лікарняний по догляду за дитиною. ФСС виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів. Проте якщо така дитина потребує стаціонарного лікування, то допомогу виплачують застрахованій особі з першого дня за весь час її перебування в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Однак трапляються окремі випадки, коли е-лікарняний по догляду створюється на строк понад 14 календарних днів попри амбулаторне лікування.

У такій ситуації комісія із соцстрахування при розгляді е-лікарняного має звернути увагу на заклад, лікарем якого було створено медичний висновок.

Якщо в комісії достатньо інформації для того, щоб встановити, що дитина лікувалась в амбулаторних умовах, то вона може відмовити у призначенні матеріального забезпечення за період понад 14 календарних днів. Якщо такої інформації недостатньо, то слід звернутись до відділення ФСС для здійснення перевірки правильності оформлення медичного висновку.

Продовження лікарняного. Чи можуть паперові лікарняні видаватись як продовження е-лікарняних? Так, якщо мали місце (1) технічні помилки, які призвели до неможливості формування е-лікарняного та які не було усунуто упродовж 7 днів, або ж (2) помилки при створенні медвисновку, але строк, протягом якого можна було їх виправити (7 днів), сплив.

У таких випадках у паперовому лікарняному, виданому як продовження е-лікарняного, обов’язково має бути вказано номер електронного листка непрацездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі