Теми статей
Обрати теми

Є авто на балансі? Військовий облік!

Павленко Олексій, податковий експерт
До нас стали часто надходити запитання читачів щодо необхідності подання до військкоматів відомостей про їх транспортні засоби. Крім того, до нас звернувся читач щодо такої ситуації. Юрособа (ТОВ) придбала авто. У поліції його на облік не ставлять і кажуть: «Спочатку йдіть до військкомату й отримуйте довідку про взяття авто на облік у військкоматі». Без такої довідки реєстрацію авто не здійснять. Читача цікавить, чи законні такі вимоги й чим вони встановлені? Давайте, шановні читачі, розглянемо паралельно ці питання з однієї («авто-військової») сфери.

Ці питання можуть бути більш цікаві не бухгалтерам, а працівникам служби персоналу, юристам або іншим, на яких покладено відповідні обов’язки. Але до нас звертались саме бухгалтери. Може, на їх фірмах не надто багато працівників і на бухгалтерські плечі звалили ще й ці «авто-військові» проблеми… ☹

Обов’язкова «звітність» до військкомату та довідка для МВС

«Звітність»: законність та інше. Почнемо з того, що ст. 6 Закону № 3543* для підприємств, установ, організацій (далі узагальнено — підприємства) на особливий період уведено військово-транспортний обов’язок. А особливий період зараз, на жаль, все ще триває — див. лист ВС від 13.07.2018 № 60-1543/0/2-18! У ч. 2 цієї статті зазначено, що порядок виконання військово-транспортного обов’язку визначається КМУ. І Кабмін визначив цей порядок у Положенні про військово-транспортний обов’язок, яке затвердив постановою КМУ від 28.12.2000 № 1921 (далі — Положення).

* Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 № 3543-XII.

А тепер зверніть увагу, що

відповідно до п. 15 Положення керівники підприємств повинні подавати військовим комісаріатам** щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію,

** Зараз вони іменуються органи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Але для зручності далі по тексту ми використовуємо стару назву: «військкомат».

а саме — Відомість про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на таких транспортних засобах і техніці (далі — Відомість) за формою згідно з додатком 1 до Положення. Інформація про водні транспортні засоби має подаватись за формою й у порядку, встановленими Міноборони разом з Мінінфраструктури. (Але ми знайшли лише проєкт цього Порядку…)

У п. 3 листа МОУ від 24.05.2016 № 322/2/2836 зазначено, що п. 15 Положення поширюється на всі підприємства незалежно від форми власності, за наявності у них на обліку транспортних засобів і техніки або змін у їх якісному чи кількісному стані. Отже, якщо на балансі підприємства наявні транспортні засоби та/або техніка, то воно зобов’язане до 20 червня та 20 грудня подавати цю Відомість до районного (міського) військкомату без будь-яких винятків. Єдиний виняток — відсутність такого «заліза» на балансі. Ну й фізосіб (у тому числі й підприємців) ця вимога теж не стосується!

До речі, Відомість подається незалежно від змін облікових даних транспортних засобів і техніки, а також громадян, які на них працюють (див. лист Міноборони від 22.07.2015 № 322/2/6598). Тож її потрібно регулярно подавати у згадані два терміни, навіть якщо жодних змін у якісному чи кількісному стані транспорту/техніки та її водіїв не відбулося.

З норм Положення випливає, що ця Відомість є інформуванням військкоматів і не має вважатися формою звітності. Водночас її подання є обов’язковим!

Довідка для МВС. Дійсно, для реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку) авто в органах з надання сервісних послуг МВС, окрім усіх необхідних документів, вимагають і довідку районного (міського) військкомату про взяття автомобіля на військовий облік. Отже, по-перше,

обов’язок з подання згаданої у питанні довідки передбачений законом

У ч. 1 ст. 21 Закону № 3543 для підприємств у разі реєстрації (перереєстрації), переобладнання чи зняття з обліку транспортних засобів, що можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, уведено обов’язок подавати до органів та підрозділів, що згідно із Законом України «Про дорожній рух» здійснюють держреєстрацію та облік транспортних засобів, документи з відміткою районного (міського) військкомату про взяття їх на військовий облік (зняття з військового обліку).

А по-друге, цей обов’язок більш конкретизовано у п. 11 Положення. Там зазначено, що для держреєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів (крім транспортних засобів, власниками яких є громадяни!) у терорганах з надання сервісних послуг МВС, крім документів, необхідних для реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку, представником підприємства подається довідка, форма якої визначається Міноборони, з відміткою військового комісара про постановку транспортного засобу на військовий облік або зняття з обліку.

Чи усіх авто стосується?

Тут постає запитання: яких авто стосуються згадані вимоги щодо подання Відомості військкомату і довідки до МВС? Тобто, чи може конкретне авто не бути призначене «для доукомплектування ЗСУ в особливий період»? І от, зазирнувши у Положення, робимо неприємний висновок: жодних винятків/обмежень там не міститься! Тобто обмеження військово-транспортного обов’язку щодо суб’єктів (підприємств) там є (див. п. 1 Положення)***, а от щодо об’єктів (транспортних засобів, техніки) немає!

*** Від нього звільнено підприємства, що виконують відповідні завдання Міноборони (і якщо їх транспортні засоби і техніка задіяні у виконанні таких завдань). А також — підприємства, установи та організації, у яких є висока суспільна потреба (за переліком КМУ).

Тож Відомості (військкомат) і довідку (МВС) можуть вимагати при наявності/реєстрації (т. ін.) будь-яких транспортних засобів від усіх юросіб, окрім звільнених (див. виноску *). Можливо, є якісь таємні нормативи чи роз’яснення, які б звужували коло «військово-зобов’язаного» транспорту (адже це Міноборони), але ми, на жаль, їх (і навіть згадок про них) не знайшли…

У цих питаннях також варто моніторити й рішення органів місцевої влади. Зазначені вище вимоги досить часто дублюються й конкретизуються у відповідних рішеннях місцевих рад, — див., наприклад, Розпорядження Київської міськради від 12.12.2019 № 2173 («Про виконання військово-транспортного обов’язку підприємствами міста Києва у 2020 році»).

Наслідки неподання Відомості (адмінштраф та інше)

На жаль, законність вимоги про подання до військкоматів цієї Відомості підтверджена судами (див. нижче), тому її неподання вважається адміністративним правопорушенням.

«Холостий патрон». Але на практиці зазвичай усе складається не надто суворо.

У випадку неподання Відомості військкомати зазвичай «видавлюють» її з підприємств, відмовляючи їм у наданні довідки для МВС про постановку транспортного засобу на військовий облік під час його державної реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку) підприємством. Вони вимагають, щоб підприємство спочатку подало їм Відомість, «а тоді подивимось»… Ось такі наслідки (плюс коньяк, т. ін. ☺) зазвичай чекають сьогодні на підприємства, які не виконують вимоги п. 15 Положення (ср. ).

«Бойовий». Але може все пройти й не так гладко. Бо коли підприємство мало транспортні засоби, але раніше не подавало до військкомату згадану Відомість, є ризик нарватися на адмінштраф за ст. 2101 КУпАП. Цією статтею передбачено, що порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, вчинене в особливий період, — тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб в розмірі 300 — 500 НМДГ (5100 — 8500 грн)! І карантин від цього штрафу не рятує…☹

А у нашому випадку фактично порушено законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, а саме: норми Закону № 3543 (ст. 6) та Положення (пп. 7 та 15). Адже військово-транспортний обов’язок є складовою мобілізаційної підготовки та мобілізації в державі. Та й згідно з п. 5 Положення посадові особи несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання військово-транспортного обов’язку відповідно до закону. Тож відбити цей адмінштраф у суді, доводячи, що неподання Відомості не є порушенням «мобілізаційного» законодавства, буде надто важко. Як свідчить знайдена нами нечисленна судова практика, оштрафованим за це порушення посадовим особам цього не вдалося. І хоча з різних причин вони змогли переконати суди першої інстанції, але апеляційні суди такі рішення скасували і стали на бік військкоматів: див. постанову Другого апеляційного адмінсуду від 21.01.2019 у справі № 636/3404/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/79281100), а також постанову П’ятого апеляційного адмінсуду від 16.05.2019 у справі № 766/15387/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/81758864).

Протоколи/рішення. Адмінсправи за ст. 2101 КУпАП згідно із ст. 235 КУпАП розглядають Територіальні центри комплектування та соцпідтримки (тобто відповідні військкомати), а крім того, СБУ (але їй наш вид порушень «не підвідомчий»). У КУпАП не зазначено, хто має право складати протоколи на такі порушення, але на практиці їх складають працівники військкоматів.

Давність! Увага! Строк давності за цим порушенням складає 2 місяці з дня вчинення (ст. 38 КУпАП), оскільки порушення не є триваючим.

І якщо від терміну подання Відомості — від 20 червня чи 20 грудня минуло 2 місяці, то вас штрафувати вже не мають права

Щодо цього див., наприклад, вже згадану постанову Другого апеляційного адмінсуду від 21.01.2019, а також постанову Комунарського райсуду м. Запоріжжя від 10.08.2017 у справі № 333/2872/17 (reyestr.court.gov.ua/Review/68226812). Тому до військкомату краще не ходити з 20 червня по 20 серпня та з 20 грудня по 20 лютого наступного року! У інші періоди застосовувати до вас штраф за ст. 2101 КУпАП військові права не мають! Звісно, тут з датою виникнення авто-проблеми не завжди підгадаєш, але майте цей нюанс теж на увазі…

Реєстрація (перереєстрація, зняття з обліку) авто в МВС

Отже, вимога МВС щодо довідки з військкомату у разі реєстрації (а також перереєстрації, зняття з обліку) авто передбачена законом.

Перша реєстрація. Якщо ваше підприємство до реєстрації авто ще не мало на обліку транспортних засобів, то у військкоматі повинні поставити придбане вами авто на військовий облік і видати довідку для МВС. А ви потім два рази на рік (до 20 червня та 20 грудня) маєте подавати до військкомату згадану Відомість.

Не перша. Якщо ви реєструєте в МВС авто, вже маючи транспортні засоби на балансі і при цьому Відомостей до військкомату раніше не подавали, то довідки для реєстрації авто вам не отримати без подання військкомату цієї Відомості (хіба що за великим «блатом»). Щодо можливого адмінштрафу, а також строку давності цього порушення див. вище.

Тож чинно виконуйте свій військово-транспортний обов’язок, і буде усім нам щастя. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі