Теми статей
Обрати теми

Статус неприбутковості для ОСББ

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) — це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна*. При цьому ОСББ — це виключно неприбуткова організація, що накладає свій відбиток на статус і особливості функціонування цього об’єднання. У цій статті розглянемо особливості обліку в ОСББ через призму неприбутковості.

* Ст. 1 Закону про ОСББ.

ОСББ має бути неприбутковою організацією, яка не має своєю метою отримання прибутку для його розподілу між співвласниками. Про це прямо сказано в ст. 4 Закону про ОСББ.

Але врахуйте:

статус неприбуткової організації для цілей податкового обліку автоматично не присвоюється — його треба підтвердити

Умови неприбутковості

ОСББ вважається неприбутковою організацією, якщо одночасно відповідає таким трьом умовам (п.п. 133.4.1 ПКУ):

— створено та зареєстровано в порядку, визначеному Законом про ОСББ;

— в установчих документах міститься заборона на розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частини між членами об’єднання, працівниками (крім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членами органів управління та іншими пов’язаними з ними особами;

— внесено контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ і організацій (далі — Реєстр). При цьому ОСББ присвоюється ознака неприбутковості «0043». Дата присвоєння/скасування ознаки неприбутковості вказує на початок/закінчення її дії (пп. 4, 5 і 7 Порядку № 440).

Що стосується знову створеного ОСББ, то, якщо встигнути подати документи для внесення до неприбуткового Реєстру протягом 10 днів із дня своєї держреєстрації і за результатами розгляду таких документів ОСББ унесуть до Реєстру, то неприбутковим воно вважатиметься з дня держреєстрації (п. 4 Порядку № 440, 102.04 БЗ). Прохання про включення до Реєстру ОСББ можна зазначити в самій заяві про держреєстрацію — без надання окремої заяви. У такому разі разом із відомостями про держреєстрацію технічний адміністратор Єдиного державного реєстру юросіб і ФОП-підприємців (ЄДР) в електронній формі забезпечує передачу контролюючим органам відомостей про включення підприємства до Реєстру (п. 6 Порядку № 440).

Отже, якщо всі вищезгадані умови виконані, то можна сміливо керуватися правилами оподаткування, встановленими для неприбуткових організацій (п. 133. 4 ПКУ).

Головний принцип неприбутковості

Врахуйте: щоб надалі не втратити неприбутковий статус, ОСББ повинне чітко дотримуватися головного неприбуткового правила. А саме: отримані доходи ОСББ має право використати виключно для фінансування витрат на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених його установчими документами (п.п. 133.4.2 ПКУ). Тобто основна фішка податкового обліку неприбуткової організації криється у напрямі витрат/виплат, які воно здійснює під час своєї діяльності.

До речі, виплати за цивільно-правовими договорами засновникам (учасникам), працівникам, членам організації, якщо такі витрати є фінансуванням вищезгаданих витрат, не вважаються забороненим розподілом. Такий висновок виходить із самої цієї норми Кодексу, такої ж позиції дотримуються фіскали (див. лист ДПСУ від 23.01.2020 № 251/6/99-00-04-02-02-06/ІПК).

Отже,

для збереження неприбуткового статусу вирішальне значення має призначення здійснюваних витрат/виплат

При цьому джерело надходження доходів ОСББ великої ролі не відіграє. Водночас для визначення можливої структури прибуткової частини ОСББ слід керуватися профільним «неприбутковим» законодавством. Детальніше про види доходу ОСББ читайте «Доходи ОСББ: що можна/не можна?» цього номера журналу

А ось позбутися неприбуткового статусу можна у разі невідповідності неприбутківця та/або його установчих документів вимогам, установленим п. 133.4 ПКУ, у тому числі порушення головного принципу неприбутковості (п. 17 Порядку № 440).

Неприбутковий звіт

Неприбуткові організації, у тому числі ОСББ, подають замість прибуткової декларації Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.06.2016 № 553 (далі — Звіт), і річної фінансової звітності (п. 46.2 ПКУ). При цьому для неприбуткових організацій установлений річний звітний період (п.п. 133.4.7 ПКУ). Тобто вони повинні відзвітувати протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року (102.04 БЗ).

ОСББ, що підпадають під критерії мікропідприємств, малих підприємств, подають скорочену за показниками фінансову звітність (Фінансовий звіт малого підприємництва, Фінансовий звіт мікропідприємства) у складі Балансу і Звіту про фінансові результати (форми № 1-мс, № 2-мс). Причому чинне законодавство встановлює для «неприбутківців» право подавати скорочену за показниками фінансову звітність у будь-якому випадку (ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік). Проте фіскали вимагають від ОСББ, яке виросло з «малюків», подавати разом із Звітом повну фінзвітність: Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал і Примітки до річних звітів (форми №№ 1 — 5) (102.20.02 БЗ).

Підтвердженням подання фінзвітності разом із Звітом є позначка «+» у Звіті в комірці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» і в таблиці «Наявність поданих до Декларації додатків — форм фінансової звітності». Не буде порушенням і вважатиметься прийнятим Звіт, який поданий на день/місяць пізніше фінансової звітності, поданої в електронному вигляді як доповнення до цього Звіту за цей же звітний період. Тобто фінансовий звіт може випереджати подання самого Звіту, додатком до якого він є. Адже, як відзначають фіскали, контроль наявності представлених форм фінзвітності до Звіту здійснюється серед звітів, поданих раніше (102.20.02 БЗ). Тому, вважаємо, зворотну ситуацію (коли Звіт подається на день/місяць раніше фінзвіту) краще не допускати.

І не забудьте у Звіті, окрім позначки про додаток фінзвітності (п. 48.3 ПКУ), зазначити дату та номер рішення про включення неприбуткової організації до Реєстру, а також ознаку неприбутковості «0043». Ця інформація має статус обов’язкових реквізитів (пп. 46.1, 48.4 ПКУ).

Звітні заморочки

На думку податківців, формування доходів і витрат, які відображаються у Звіті, здійснюється за правилами бухобліку і фінзвітнсті. Відповідно момент їх виникнення не залежить від дати надходження / сплати грошових коштів.

ОСББ зазвичай показує отримані доходи в рядках 1.6, 1.7, 1.9 частини I Звіту, а в рядках 2.3, 2.4 — суми видатків (витрат). Ці показники заповнюються з урахуванням особливості діяльності неприбуткової організації відповідно до закону, що регулює діяльність такої неприбуткової організації (102.04 БЗ)*. Причому

* Детальніше про заповнення неприбуткової звітності див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 12, с. 14.

усі суми доходів і витрат (у тому числі суми нарахованої амортизації основних засобів), сформовані за правилами бухобліку, мають бути відображені у Звіті

Якщо суми доходів і витрат, які не потрапили до вищезгаданих рядків Звіту, то вони відображаються в рядках 1.11 «інші доходи» і 2.6 «інші видатки (витрати)» Звіту (102.04 БЗ).

Врахуйте: ситуація з неподанням порожнього Звіту, яка за відсутності діяльності передбачена п. 49.2 ПКУ, для неприбуткової організації малоймовірна. Адже, на думку фіскалів, неприбуткові організації зобов’язані подавати Звіт і форми фінзвітності як додаток до Звіту у разі наявності будь-яких показників, що підлягають декларуванню, навіть коли ці показники мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінзвітності (102.20.02 БЗ). А як відзвітувати неприбутковій організації, яка отримала статус неприбутковості в середині кварталу звітного року?

У такому разі фіскали вимагають до контролюючого органу за місцем обліку подати (102.04 БЗ):

— за період перебування на загальній системі оподаткування — прибуткову декларацію за звітний період: квартал, півріччя, три квартали або рік (залежно від базового звітного (податкового) періоду, використовуваного прибутківцем). Така декларація містить показники діяльності, розраховані за період з першого календарного дня податкового періоду до дати включення до Реєстру, і квартальну фінансову звітність за відповідний звітний період;

— за період перебування в Реєстрі — Звіт за звітний період рік з показниками діяльності, розрахованими за період: з дати включення до Реєстру по останній календарний день звітного року, а також річну фінансову звітність.

Водночас ОСББ, поставивши позначку у відповідному спецполі, може подати доповнення з поясненнями в довільній формі до такої декларації / Звіту згідно з п. 46.4 ПКУ (ср. ). Таке доповнення вважатиметься невід’ємною частиною декларації/Звіту. Платник податків, який подає звітність в електронній формі, наводить доповнення в електронній формі.

Отже: неприбуткові організації не є платниками податку на прибуток, але при цьому можуть бути платниками будь-яких інших податків/зборів, звітувати і сплачувати зобов’язання за ними, як і інші платники, згідно із загальними правилами ПКУ.

Інші податки/збори

Неприбуткова організація, у тому числі ОСББ, керується загальними правилами з ПДВшного розд. V ПКУ. Тобто правила ПДВ-реєстрації для них нічим не відрізняються від правил для інших суб’єктів господарювання. Тобто неприбуткові організації можуть реєструватися платниками ПДВ як в обов’язковому, так і в добровільному порядку.

Також ОСББ може бути платником земельного податку за умови держреєстрації права на земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки (п.п. 270.1.1 і п. 286.1 ПКУ, п. 2 ст. 42 і ст. 125 ЗКУ).

Само собою, ОСББ сплачує всі «зарплатні» платежі, якщо в його штаті є фізичні особи, що виконують роботи за трудовими договорами, та всі обов’язкові платежі — у разі укладення з фізичними особами договорів цивільно-правового характеру на виконання робіт (лист ГУ ДПС у Запорізькій області від 16.02.2021 № 575/ІПК/08-01-33-02-10).

Крім того, ОСББ подає контролерам за основним місцем обліку повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність, за формою № 20-ОПП. У ньому зазначаються відомості про наявних у власності або користуванні земельних ділянках, житлових будинках і нежитлових будівлях (за наявності), які експлуатуються ОСББ, приміщеннях, які здаються в оренду або орендуються, тощо (116.11 БЗ, детальніше див. матеріал «ОСББ і форма № 20-ОПП» цього номера журналу).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі