Теми статей
Обрати теми

Майно ОСББ

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Як ви вже добре знаєте, мета створення ОСББ — це сприяння в управлінні, належному утриманні і використанні багатоквартирного будинку. Для виконання поставлених цілей товариство має право придбавати різне майно. Крім того, має свою специфіку облік самого багатоквартирного будинку. Кому належить право власності на цей будинок і як він відображається в обліку ОСББ, а також як обліковувати інше майно організації? Ось про це й піде мова в цій статті.

ОСББ відповідає за своїми зобов’язаннями коштами та майном об’єднання, від свого імені придбаває майнові і немайнові права та обов’язки. При цьому майно ОСББ утворюється за рахунок: (1) майна, переданого йому співвласниками у власність; (2) отриманих доходів; (3) іншого майна, придбаного на підставах, не заборонених законом (ст. 4 Закону про ОСББ).

У принципі, усе майно, наведене в Законі про ОСББ, можна поділити на те, яке є приватною і спільною власністю власників приміщень. До приватної власності, безумовно, належать квартири і нежитлові приміщення. Майно, придбане ОСББ за рахунок внесків і платежів співвласників, є їх спільною власністю (ст. 4 Закону про ОСББ).

Спільне майно

Спільним майном багатоквартирного будинку є (ст. 328 ГКУ, п. 6 ст. 1 Закону № 417):

— приміщення загального користування (у тому числі допоміжні);

— несучі, захисні та несуче-огороджувальні конструкції будинку;

— механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, що обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення;

— будівлі та споруди, призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку і розташовані на прибудинковій території;

— права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок і його прибудинкова територія, у разі держреєстрації таких прав.

Спільне майно не може бути поділене між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна (ч. 2 ст. 5 Закону № 417)

Строго кажучи, будь-яке спільне майно не належить ОСББ.

Між тим, усі придбання, здійснювані від імені ОСББ, певною мірою знаходяться під його контролем, тобто для цілей бухгалтерського обліку логічно такі придбання відображати на балансі об’єднання. Хоча безпосередньо сам багатоквартирний будинок слід обліковувати на позабалансовому рахунку як майно, передане в управління. А тепер про це детальніше.

Будинок: облік балансовий/позабалансовий

У сьогоднішніх реаліях прямих законодавчих норм, що говорять про передачу будинку з балансу ЖКГ на баланс ОСББ, немає. Хоча, зазначимо, що до 01.07.2015 діяла ст. 11 Закону про ОСББ, яка «узаконювала» зарахування будинку на баланс ОСББ.

У цілому практика, що сьогодні склалася, орієнтована на позабалансовий шлях обліку багатоквартирного будинку. І це логічно, оскільки увесь будинок (разом зі сходовими клітками, коридорами, ліфтами тощо) належить мешканцям. Тобто власниками квартир і загального майна будинку й надалі залишаються мешканці, роль ОСББ — управляти їх майном для комфортних умов життя. А згідно з принципом автономності особисте майно і зобов’язання власників юридичної особи не повинні відображатися в його фінансовій звітності. Крім того, від відображення «чужих» активів у складі звітності застерігає ще й принцип обачності (згідно з яким підприємствам слід уникати завищення оцінки активів і заниження оцінки зобов’язань).

До речі, у чинному Порядку № 301 мова йде тільки про списання будинку з балансу ЖКГ, а не про передачу його на баланс ОСББ. При цьому ОСББ передаються тільки паспорт будинку і один екземпляр технічної документації на будинок.

Отже, при отриманні будинку в обслуговування ОСББ відображає його на позабалансовому рахунку 025 «Майно в довірчому управлінні».

Інше майно

ОСББ — це, в першу чергу, юридична особа, яка зобов’язана вести бухоблік відповідно до Закону про бухоблік і діючих стандартів бухобліку. І як ми вже сказали, інше майно, яке ОСББ придбаває за компенсацію або отримує безоплатно для виконання поставлених цілей і завдань, організація обліковує за загальними правилами бухгалтерського обліку. Отже, попри те, що будь-який актив ОСББ, придбаний для здійснення своєї основної неприбуткової діяльності, на отримання економічних вигід не націлений, це жодним чином не заважає ОСББ обліковувати такі активи* у своєму балансі.

* Активи — це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому (п. 3 НП(С)БО 1).

Офісна оргтехніка, меблі, сміттєві баки і подібні предмети. Як правило, такі активи планується використовувати більше року, а отже, усі вони є класичними необоротними активами. Відповідно до НП(С)БО 7 їх бухоблік прямо залежить від вартості, а також від облікової політики підприємства. Якщо вартість сміттєвого бака та/або іншого подібного придбання перевищує вартісний поріг, установлений на підприємстві в наказі про облікову політику, то такий актив визнається основним засобом (ОЗ). А ось ті ж самі предмети, які не «перескочили» встановлений вартісний бар’єр, обліковуються у складі малоцінних необоротних матеріальних активів — МНМА.

До речі, якщо сміттєві баки надійшли на ОСББ у складі багатоквартирного будинку, то вони також продовжують обліковуватися за балансом. Якщо ж це придбання за кошти ОСББ, то вже такі об’єкти обліковуються на балансі ОСББ.

Само собою, такі об’єкти належать до спільної власності співвласників будинку. Адже вони цілком вписуються у визначення спільного майна, як «інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення», згідно з п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 417 (ср. ).

Госпінвентар, канцтовари. Порядок відображення в обліку госпінвентаря, канцтоварів та інших активів, які планується експлуатувати більше року, також повністю підпорядковується загальним правилам бухгалтерського обліку, описаним вище.

Якщо строк служби придбаного госпінвентаря, канцтоварів та іншого дріб’язку складатиме менше року, то такі активи незалежно від їх вартості зараховують до запасів (п. 6 НП(С)БО 9). Залежно від характеру використання їх обліковують:

— або як інші матеріали (субрахунки 201, 209). Тут відображають госпінвентар, канцелярські дрібниці, які після початку їх використання повністю або частково втрачають первинні якості. Наприклад: ганчірки, мийні засоби, ручки і т. д.;

— або як МШП (рахунок 22). Тут зазвичай обліковують предмети багаторазового використання, які, як правило, до кінця строку використання не втрачають своїх властивостей. Наприклад: мітли, відра, калькулятори тощо.

При цьому ОСББ обліковує майно на балансі, спираючись на загальну «неприбуткову» специфіку.

Бухоблікове правило неприбутковості

Оскільки усі надходження на ОСББ розглядаються в чіткій відповідності із затвердженим кошторисом (тобто усі кошти мають цільове призначення), то загальні правила відображення в обліку таких коштів полягають у такому:

— у момент надходження цільових коштів дохід не визнається (п. 16 НП(С)БО 15);

— дохід визнається протягом тих періодів, в яких були визнані витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування (п. 17 НП(С)БО 15);

— цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів і т. п.) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об’єктів (п. 18 НП(С)БО 15).

Бухоблік придбань за рахунок цільових надходжень

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

Надходження цільових внесків

Нараховано внески співвласників

377

4841

Отримано внески від власників квартир

301, 311

377

Придбання сміттєвого бака

Оприбутковано сміттєвий бак

15

63

Введено в експлуатацію сміттєвий бак

112

15

Отримано цільове фінансування, віднесене до доходів майбутніх періодів

4841

69

Нараховано 100 % амортизації при введенні в експлуатацію

949

131

Визнано дохід від отриманого цільового фінансування в сумі нарахованої амортизації

69

745

Придбання госпінвентаря

Отримано відра, мітли

22

631

Передано відра і мітли в експлуатацію

949

22

Визнано дохід від отриманого цільового фінансування

4841

719

Придбано комп’ютер в офіс

Оприбутковано дорогий комп’ютер

15

63

Комп’ютер введено в експлуатацію

10

15

Отримано цільове фінансування, віднесене до доходів майбутніх періодів

4841

69

Нараховано амортизацію (щомісячно)

92

131

Визнано дохід від отриманого цільового фінансування (щомісячно)

69

745

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі