Теми статей
Обрати теми

Внески та платежі співвласників

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Одним з основних і вагомих джерел надходжень ОСББ є внески і платежі співвласників багатоквартирного будинку. Які бувають види таких внесків і платежів? Як внески відображаються в обліку та звітності, що з ПДВ-обліком, чи потрібен РРО? Відповіді на ці запитання ви знайдете в цій статті.

Які бувають внески?

Обов’язкові внески і платежі на утримання і управління будинком здійснюють виключно співвласники. Такий висновок дозволяють зробити п. 3 розд. ІІІ Типового статуту ОСББ в діючій редакції і ст. 10, 15, 16, 17, 21 Закону про ОСББ. Як правило, до таких надходжень від співвласників відносять:

— членські внески. Це грошові внески, які періодично сплачуються співвласниками без будь-яких цілей і умов їх витрачання. Йдуть вони, як правило, на покриття поточних статутних витрат об’єднання (є, по суті, нецільовими надходженнями);

— цільові надходження. Зазвичай під ними розуміють кошти, що надходять об’єднанню на чітко обумовлені цілі, — під конкретні цілі у рамках статутної діяльності, зі встановленням умов їх витрачання. Такі кошти не можуть бути вільно перенаправлені на інші цілі без відповідного рішення. Важливо:

цілі, на які витрачатимуться кошти цільового фінансування, повинні відповідати статутним документам і кошторису ОСББ

— відрахування в ремонтний і резервний фонди.

Мета створення фондів — накопичити кошти на проведення дорогих робіт. За рахунок коштів спецфондів можуть покриватися такі витрати ОСББ:

— за рахунок ремонтного фонду — витрати на проведення капітального або поточного ремонту спільного майна ОСББ;

— за рахунок резервного фонду — витрати на проведення аварійних (незапланованих) робіт і на усунення збитку; на обладнання будинку засобами обліку, впровадження енергоощадних заходів, обладнання під’їздів місцями охорони тощо.

Як бачимо, левову частку бюджету ОСББ складатимуть саме членські внески та інші платежі співвласників. Порядок сплати, перелік, розмір внесків і платежів установлюються загальними зборами відповідно до законодавства і статуту ОСББ.

Бухоблік внесків

Нарахування членських внесків та інших платежів мешканців на утримання ОСББ обліковують також як цільове фінансування і відображають за кредитом субрахунку 484 «Внески на утримання ОСББ».

При цьому у момент нарахування таких внесків доходи не виникають. Відобразити їх належить пізніше — коли будуть понесені витрати на утримання ОСББ (наприклад, нарахована заробітна плата працівників із відрахуваннями на соціальне страхування, придбані канцелярські товари, оформлена передплата на періодичні видання, понесені витрати на ПММ для службового транспорту і т. д.).

Загальні правила відображення коштів цільового фінансування в обліку полягають у такому:

— у момент надходження цільових коштів дохід не визнається (п. 16 НП(С)БО 15);

— дохід визнається протягом тих періодів, в яких були визнані витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування (п. 17 НП(С)БО 15);

— цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів і т. п.) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об’єктів (п. 18 НП(С)БО 15).

Оскільки доходи визнаються на рівні витрат, а при амортизації основних засобів вони визнаються у розмірі нарахованої амортизації, то за цільовими надходженнями в обліку ОСББ не може бути прибутку або збитку.

Бухгалтерський облік внесків і платежів співвласників

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1. Цільові внески власників

Нараховано внески співвласників

377

4841

Отримано внески від власників квартир

301, 311

377

Використання цільових внесків на поточні витрати

Нараховано заробітну плату адмінперсоналу ОСББ і ЄСВ на їх зарплату

92

92

661

651

Відображено інші витрати на утримання і функціонування ОСББ (вартість канцтоварів, МШП, оплата вартості послуг сторонніх організацій)

92

20, 22, 631, 685

Визнано дохід від цільового фінансування на рівні понесених витрат

4841

719

Використання цільових внесків на капітальний ремонт будинку

Оплачено роботи підрядника

631

311

Понесено витрати капітального характеру і поліпшення введено в експлуатацію

949*

63, 65, 66, 68

Визнано дохід від отриманого цільового фінансування

4841

745

* Оскільки ремонтується будинок, який не належить ОСББ (а знаходиться тільки в управлінні), витрати на його поліпшення не підлягають капіталізації.

2. Формування спецфондів ОСББ

Відображено заборгованість власників багатоквартирного будинку за вкладами до резервного фонду ОСББ

377

4842*

Отримано внески від власників до каси або на поточний рахунок ОСББ

301, 311

377

* Враховуючи, що джерелом коштів є внески співвласників, то в цьому випадку застосовуємо субрахунок 484.

Відображення в неприбутковому Звіті

При заповненні неприбуткового Звіту орієнтуємося на бухоблік — тобто доходи/витрати відображаємо у Звіті у момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати коштів. Цієї позиції дотримуються і податківці (листи ДПСУ від 28.12.2019 № 2229/6/99-00-07-02-02-15/ІПК, ДФСУ від 20.02.2018 № 691/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, від 05.11.2020 № 4549/ІПК/99-00-05-05-02-06).

Більше того, фіскали намагаються звіряти доходи і витрати із Звіту з даними фінансової звітності, яка є невід’ємним додатком до Звіту.

При цьому прибуткові рядки 1.1 — 1.11 і видаткові рядки 2.1 — 2.6 Звіту треба заповнювати з урахуванням особливостей діяльності ОСББ відповідно до закону, що регулює діяльність такого об’єднання.

Зокрема, разові, періодичні, цільові (у тому числі членські) внески та інші платежі співвласників слід відображати в рядку 1.7 «разові, періодичні, цільові внески та відрахування засновників і членів» частини І неприбуткового Звіту.

ПДВ-облік

Відразу скажемо, внески і платежі, що надходять у вигляді грошових коштів на банківський рахунок об’єднання від власників приміщень на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності об’єднання, не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ, оскільки вони не є оплатою операцій з постачання товарів або послуг.

З цим повністю згодні і фіскали (листи ДПСУ від 05.12.2019 № 1731/6/99-00-07-03-02-15/ІПК, від 15.07.2021 № 2784/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 01.09.2021 № 3254/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Отже, такі надходження також не враховуватимуться в «мільйонному» критерії для обов’язкової реєстрації ПДВ.

Членські внески і РРО

При здійсненні розрахункових операцій ОСББ орієнтуються на загальні правила застосування РРО із Закону про РРО. Тобто

РРО/ПРРО необхідно використовувати тільки при здійсненні розрахункової операції

Немає розрахункової операції — немає і РРО/ПРРО.

При цьому розрахунковою операцією є приймання від покупця готівкових коштів* за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівки за повернений товар і оформлення розрахункових документів з перерахування коштів у банк покупця (ст. 2 Закону про РРО).

* А також при оплаті за допомогою банківських карток через платіжний термінал (у разі самостійного його використання ОСББ). Зважаючи на специфіку ОСББ, далі говоритимемо тільки про готівкові розрахунки.

Отже, готівкові розрахунки, не пов’язані з продажем товарів (наданням послуг), ОСББ (як і будь-які інші суб’єкти господарювання) можуть здійснювати в касах підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і не морочитися з РРО.

Оскільки при приймання вступних, членських і цільових внесків від власників об’єднання ніякої реалізації товарів, робіт (послуг) ОСББ не здійснює, то і РРО/ПРРО застосовувати не потрібно.

У принципі, податківці такий підхід підтримують (див., наприклад, лист ДФСУ від 12.04.2019 № 1582/6/99-99-14-05-01-15/ІПК). Але водночас вони украй підозріло ставляться до готівкових внесків, вважаючи, що в таких надходженнях часто приховують оплату товарів або послуг (див. лист ДФСУ від 22.12.2018 № 5378/6/99-99-14-05-01-15/ІПК). Тому будьте готові доводити, що ви отримали саме внески.

висновки

  • Членські внески та обов’язкові платежі, які сплачуються згідно зі статутом ОСББ на утримання і управління будинком, здійснюють виключно співвласники.
  • Нарахування внесків та інших платежів мешканців обліковують як цільове фінансування.
  • При прийманні вступних, членських і цільових внесків від власників об’єднання у готівковій формі РРО/ПРРО застосовувати не потрібно. Такі розрахунки ОСББ можуть здійснювати в касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі