Теми статей
Обрати теми

Чи можна оскаржити розмір внесків?

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Один із наших читачів поділився такою ситуацією. У ОСББ є прибиральниця. Протягом двох місяців вона відсутня. Мешканці вимагають переглянути внески за ці два місяці, оскільки прибирання туди включено. Але в протоколі ж прописаний тариф. Чи можна його зменшити? Питання непросте. Але ми з радістю допоможемо в ньому розібратися.

Нагадаємо: ОСББ має право самостійно забезпечувати утримання та експлуатацію багатоквартирного будинку, користування загальним майном у такому будинку. Таке право можна реалізувати шляхом залучення до робіт/послуг (ст. 22 Закону про ОСББ):

— співвласників;

— сторонніх фізичних і юридичних осіб на підставі укладених договорів.

Також не забувайте, що ОСББ може залучити ще й управителя для виконання тих чи інших функцій.

Якщо якась із послуг не надається, то перегляд платежу — цілком логічна дія з боку ОСББ. Ось тільки процедура його проведення залежить від того, ким є прибиральниця — одним із співвласників чи сторонньою фізособою/юрособою.

Якщо йдеться про сторонню фізособу/юрособу, то треба враховувати ще й положення договору.

Перегляд на загальних зборах

Перший можливий варіант у цьому випадку — провести перегляд тарифів через загальні збори співвласників. При цьому такий варіант можливий як у разі, коли надаються послуги з прибирання співвласником, так і коли прибиранням займається стороння фізособа/юрособа за договором.

За загальним правилом саме у виключній компетенції загальних зборів перебуває, зокрема, право визначення порядку сплати, переліку та розміру внесків і платежів співвласників (абз. 7 ч. 9 ст. 10 Закону про ОСББ, п. 3 розд. ІІІ Типового статуту ОСББ).

Відповідно, якщо жодних нюансів статут ОСББ не містить, то

перегляд платежів за 2 місяці відсутності прибиральниці — компетенція загальних зборів співвласників

Загальні збори може скликати ініціативна група з 3 і більше співвласників або правління ОСББ (ч. 3 ст. 10 Закону про ОСББ, п. 5 розд. ІІІ Типового статуту ОСББ).

Правління як виконавчий орган не уповноважений переглядати встановлений загальними зборами розмір внесків і платежів. При цьому загальні збори не можуть делегувати такі повноваження правлінню, оскільки це виняткова компетенція зборів. Хоча в компетенції цього органу — укладення договорів про виконання робіт, надання послуг і здійснення контролю за їх виконанням (абз. 5 ч. 20 ст. 10 Закону про ОСББ)).

Хоча на практиці правління в ситуації ненадання тих чи інших послуг усе ж переглядає розмір платежів. Проте для цього такі повноваження закріплюють у рішенні загальних зборів співвласників або у статуті. Але, як ми сказали вище, це не зовсім відповідає положенням Закону про ОСББ.

Оскарження через суд

Другий варіант складніший — якщо загальні збори не виходить скликати або там не приймається рішення на користь перегляду тарифів, то невдоволеним співвласникам можна звернутися до суду. І у разі, якщо буде нарахована заборгованість зі сплати внесків, посилатися на те, що послуга не надавалася.

Крім того, у позові необхідно зробити акцент на тому, що стягнення коштів за ненадані послуги порушує права мешканця, який подає позов.

Але зауважте: голослівних заяв співвласників про те, що послуги не надавалися, мало. Суду треба пред’явити докази.

У цьому випадку можна фіксувати відсутність надання послуг з прибирання шляхом складання акта або акта-претензії.

Для цього співвласникам треба викликати представника ОСББ (наприклад, голову) і в акті зафіксувати те, що послуги з прибирання дійсно не здійснюються.

За основу можна взяти акт-претензію з додатка до постанови КМУ від 27.12.2018 № 1145 (ср. ). У ньому зазначити:

— замість «згідно з договором…» — «на підставі рішення загальних зборів… визначено, що прибирання території здійснюється…»;

— проблему — «не здійснюється прибирання… за період з … по …»;

— фіксацію факту відсутності прибирання («за результатами перевірки встановлено… вирішили...»;

— дані ОСББ і споживача.

Якщо прибирання здійснюється сторонньою особою (юридичною чи фізичною) за договором з ОСББ, то вважаємо, що в цій ситуації акт-претензію повинна підписувати така особа.

У разі ж якщо ОСББ спробує стягнути суми з урахуванням вартості ненаданих послуг через суд із співвласників, то останні можуть подавати відзив на позов у процесі розгляду. До нього можуть додаватися все ті ж акти.

Прибирання території — на управителеві

Якщо ОСББ передоручив частину або всі обов’язки управителю, то тут діють ще спеціальні норми підзаконних актів.

Щодо управителів діє спеціальний нормативно-правовий акт — Порядок № 482. Відповідно до п. 4 цього Порядку перерахунок може здійснюватися за ініціативою управителя або на підставі визнаного управителем акта-претензії від споживача.

Перерахунок за ініціативою управителя здійснюється пртягом місяця, що настає за місяцем, в якому надавалися послуги невідповідної якості

Якщо ж перерахунок проводиться за актом-претензією, то він здійснюється протягом 1 місяця, що настає за місяцем отримання акта-претензії або дати, коли претензія вважається визнаною управителем.

Перерахунок відображається управителем у періоді нарахування, що настає за періодом перерахунку.

При цьому сума перерахунку зараховується споживачеві в оплату майбутніх платежів (крім випадків, коли договір з управителем припиняється). Про що говорить п. 5 Порядку № 482.

Підкреслимо: такий порядок перерахунку не стосується ОСББ. ОСББ не є управителем в розумінні чинного законодавства.

висновки

  • ОСББ для прибирання території може залучати сторонніх осіб або співвласників, а також передавати цю функцію управителеві.
  • Перегляд тарифів — виняткова компетенція загальних зборів, але на практиці цю функцію (наприклад, у зв’язку з ненаданими послугами) передають правлінню.
  • Співвласники можуть оскаржити рішення загальних зборів через суд або подавати відзив на позов у суді у разі, коли ОСББ спробує стягнути заборгованість, що виникла через недоплату.
  • Якщо прибирання території здійснює управитель, то він може здійснити перерахунок самостійно або на підставі акта-претензії, що надійшов від співвласника/співвласників.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі