Теми статей
Обрати теми

РРО — «раб» свого місця?

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами Бази знань, категорія 113.03 ЗІР

Висновок документа

Законом № 481 не передбачено здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями за межами торгових приміщень (будівель), у тому числі на літніх торговельних майданчиках, та передавання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та РРО, зазначених у додатку до ліцензії, в інше місце торгівлі, у тому числі на інші поверхи будівель

У ДПС спитали, чи має право госпсуб’єкт здійснювати торгівлю алкогольними напоями, використовуючи РРО, зазначений у додатку до ліцензії, якщо такий РРО переноситься в межах однієї господарської одиниці (за однією адресою) на інший поверх, літній майданчик тощо?

Відповідь була фіскальною: «не має права». Давайте подивимось, чи коректна відповідь.

Згідно зі ст. 15 Закону № 481* у заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алконапоями та у додатку до самої ліцензії зазначаються адреса місця торгівлі, перелік РРО/ПРРО (КОРО), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них. У цьому висновку фіскали зманіпулювали терміном «місце торгівлі» зі ст. 1 Закону № 481. Цей термін визначено як місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет, та пива — без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, — торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане РРО та/або ПРРО (незалежно від їх кількості) або де є КОРО (незалежно від їх кількості).

* Закон «Про державне регулювання …» від 19.12.1995 № 481/95-ВР.

Тому можна погодитися з фіскалами тільки щодо літніх майданчиків. Адже місцем торгівлі визначено торгове приміщення (будівля) і сюди літній майданчик «вписати» складно. А от щодо перенесення РРО на інший поверх будівлі в межах однієї господарської одиниці, то тут ми не згодні. Адже «місце торгівлі» визначено як торгове приміщення (будівля). Тобто одним місцем торгівлі за цим визначенням може вважатись і усе приміщення повністю/уся будівля, усі його/її поверхи (за наявності). Згадана ж саме «будівля», а не «поверх будівлі».

І хоча щодо термінів «приміщення» та «будівля» Закон № 481 до ПКУ не відсилає, але норми ПКУ (п.п. 14.1.15, де термін «будівлі» і згадується «приміщення», та 14.1.1291) підштовхують саме до нефіскальної відповіді. До речі, той факт, що «приміщення» у широкому значенні може охоплювати декілька поверхів, можна підтвердити цим терміном з різних нормативів**. А найбільш близький до РРО-теми Закон «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 № 1023-XII містить термін «торговельне приміщення». Це: майновий комплекс, який займає окрему споруду (офісне приміщення) або який розміщено у спеціально призначеній та обладнаній для торгівлі споруді, де госпсуб’єкт реалізує товари. Тому вважаємо, що усі поверхи приміщення/будівлі, які використовує госпсуб’єкт, можна вважати одним-єдиним місцем торгівлі. І, на нашу думку, в межах цього єдиного місця торгівлі можна переносити РРО, у тому числі й на інший поверх будівлі.

** Наприклад, наказом Мінфіну від 28.05.2012 № 613 цей термін визначений як «весь об’єм або частина об’єму будівлі чи споруди, які є об’єктами нерухомого майна».

Фіскали тут явно перефіскалили. Ще б написали, що й у межах однієї кімнати РРО переносити не можна... Ліцензія видається на конкретну адресу, тому краще таких питань митарям не задавати, а тихо перенести РРО в межах приміщення/будівлі куди вам треба.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі