Теми статей
Обрати теми

ПН без ознаки імпортованого товару

Павленко Олексій, податковий експерт
У податковій накладній, складеній на постачання імпортного товару, ми забули поставити позначку «х» у графі 3.2 (ознака імпортованого товару). Тепер покупець вимагає від нас замінити цю ПН. Наскільки критична така помилка і чи необхідно у такому випадку міняти ПН?

Не вважаємо допущену вами помилку суттєвою. Адже такий реквізит у ПН, як «ознака імпортованого товару», не входить до переліку обов’язкових реквізитів ПН. Можете самі в цьому переконатись та переконати вашого покупця — перелік обов’язкових реквізитів ПН наведено в п. 201.1 ПКУ, і ви там цього («імпортованого») не знайдете!

Водночас п. 201.10 ПКУ визначає, що навіть помилки в обов’язкових реквізитах, що перелічені в п. 201.1 ПКУ (крім помилок у коді товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття ПН у електронному вигляді.

А згідно з другим абзацом п. 201.10 ПКУ податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (ПК).

Звісно, незазначення в цьому випадку ознаки імпортованого товару в ПН є вашою помилкою. Але така помилка не заважає у вашій ПН «ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань». Тому вона не могла бути (і не стала) причиною для неприйняття цієї ПН для реєстрації в ЄРПН. Тобто така зареєстрована ПН є для вашого покупця достатньою підставою для віднесення ПДВ із неї до ПК.

Наші висновки повністю підтверджує лист ДФСУ від 30.01.2019 № 319/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, у якому податківці відповідали на схоже запитання. У цьому листі зазначено таке. Оскільки позначка ознаки імпортованого товару не включена до переліку обов’язкових реквізитів ПН (п. 201.1 ПКУ), а її наявність не створює перешкод для ідентифікації здійсненної операції, то заповнення (або не заповнення) графи 3.2 розділу Б податкової накладної не впливатиме на право відображення ПК з ПДВ у покупця таких товарів (за умови правильного заповнення обов’язкових реквізитів ПН, її реєстрації в ЄРПН та дотримання інших вимог ПКУ щодо формування ПК). Гадаємо, посилання на цей лист остаточно заспокоїть вашого покупця.

Якщо ж покупець не вгамується і ви вирішите піти йому назустріч та виправити цю помилку в ПН, щодо виправлення зазначимо таке. Алгоритм виправлення помилки у графі 3.2 розділу Б ПН викладено в консультації в БЗ 101.15. Податківці зазначають, що таке виправлення здійснюється (шляхом виписки розрахунку коригування (РК) до ПН) методом «сторно». Тобто зазначаються зі знаком «-» показники рядка податкової накладної, що містять помилкове значення, та новим рядком зі знаком «+» зазначаються показники, які містять правильні значення. При цьому в обох рядках РК зазначаються причина коригування «104» та однакова група коригування.

Водночас нагадаємо, що причина «104» — це «Зміна номенклатури». Але оскільки код УКТ ЗЕД товару не змінюється, то такий РК не мають блокувати.

Разом з тим, доки під час дії карантину штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН в ЄРПН не застосовуються, можна піти й шляхом складання мінусового РК і нової ПН. Як відомо, мінусові РК програма СЕА ПДВ не дуже-то полюбляє (хоча, гадаємо, у вашому випадку мінусовий РК теж не повинні блокувати), однак тут ще можна неспалювану Σперевищ заробити (якщо ПН та РК різних періодів). Тому краще піти шляхом виправлення, який рекомендують податківці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі