Теми статей
Обрати теми

Працівник відмовляється вакцинуватися: чи можна його покарати?

Савченко Олена, налоговый эксперт
На торговельному підприємстві проводилася вакцинація працівників проти COVID-19. Деякі з них проходити її відмовилися. Чи може адміністрація вжити якихось заходів впливу до працівників (звільнити, позбавити їх премії, не оплачувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності коштом підприємства, якщо працівник захворів на коронавірус)?

Для багатьох роботодавців проблема вакцинації працівників стоїть досить гостро. Особливо якщо працівники безпосередньо спілкуються з клієнтами, покупцями, працюють у дитячих колективах. Крім того, наразі є побоювання, що діяльність підприємства взагалі може бути призупинена через те, що частина співробітників не буде вакцинована. Тому занепокоєння роботодавців і бажання їх якось вплинути на працівників-«антищепленців» зрозуміти можна. Але, забігаючи наперед, зауважимо, що жоден захід впливу, згаданий у запитанні, застосувати до працівника не можна.

Розпочнемо зі звільнення. Роботодавець має право розірвати трудовий договір (строковий або безстроковий) за своєю ініціативою, якщо в нього є на те підстави, передбачені законом. Підстави для звільнення за ініціативою підприємства всі як на долоні викладені в ст. 40 і 41 КЗпП. Жодна з них не підходить для ситуації з «відмовою від вакцинації проти COVID-19». Тобто звільнення працівника в цьому випадку буде незаконним. У свою чергу, за незаконне звільнення підприємство може поплатитися не лише штрафними санкціями за порушення трудового законодавства і судовими витратами. Поновлення на роботі звільненого через суд вимагатиме виплати зарплати такому працівникові за час з моменту звільнення й до поновлення на роботі. Воно вам потрібно?

Не оплачувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності, якщо працівник захворів на коронавірус, — теж не варіант. Адже причини для відмови в такій оплаті чітко регламентовані п. 4 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 № 440. Тому сваволити тут не радимо.

Такий інструмент впливу на працівника, як депреміювання, у випадку з відмовою від вакцинації теж застосовувати не рекомендуємо. Причини позбавлення премій можна умовно поділити на дві групи:

1) безпосередньо пов’язані з виробничою діяльністю (допущення браку продукції; порушення строків виконання/здавання робіт, незабезпечення збереження майна підприємства, та ін.);

2) пов’язані з порушенням трудової дисципліни (запізнення, прогул, поява на роботі в нетверезому стані, несвоєчасне виконання своїх трудових обов’язків, недотримання інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки тощо).

Як бачите, відмова від вакцинації проти COVID-19 у підстави для депреміювання зовсім не вписується.

На сьогодні за відмову або ухилення від вакцинації законодавством передбачений тільки один спосіб впливу на працівника — відсторонення від роботи (ч. 2 ст. 12 Закону № 1645*). Але не поспішайте радіти. Відсторонити від роботи працівника можна, тільки якщо йдеться про обов’язкову вакцинацію. Поки вакцинація від COVID-19 обов’язковою не є**. Хоча очікується, що МОЗ уже близький до того, щоб затвердити перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням від коронавірусної інфекції.

* Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III.

** Згідно з наказом МОЗ від 24.12.2020 № 3018 вакцинація від коронавірусу визначена як добровільна для всіх груп населення та професійних груп.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі