Теми статей
Обрати теми

Користь інвентаризації

Адамович Наталія, податковий експерт
Проведення інвентаризації та її задокументований результат можуть принести й непряму користь. Наприклад, допомогти відстояти свою правоту в спорі як із контрагентами, так і з контролюючими органами, чи стати вагомим аргументом при вирішенні розблокувальних ПДВ-питань. Виділимо деякі випадки.

1. Виключення платника з переліку ризикових. Потрапивши в ризикові, платник для подальшої безблокувальної роботи, перш ніж розблоковувати ПН/РК, має вийти з ризикового статусу. Для цього платники подають Повідомлення (J/F 1314901) з інформацією і копії документів у вигляді окремих додатків за формою J(F) 1360102, що підтверджують відсутність ризикового статусу. Серед таких документів можуть бути і складські документи — інвентаризаційні описи (п. 6 Порядку № 1165).

Враховуючи, що інвентаризаційний опис фіксує наявність, стан і оцінку активів підприємства та активів, що належать іншим підприємствам та обліковуються за балансом, то зняти ризиковий статус допоможе доказ реальності складського «життя» підприємства. Адже з інвентаризаційного опису податківці можуть почерпнути інформацію про реальні залишки готової продукції, сировини або найменування товарів, що висять на складі платника, у тому числі отриманих на зберігання.

2. Розблокування ПН/РК. Інвентаризаційний опис може згодитися й при розблокуванні ПН/РК. При зупиненні реєстрації ПН/РК платники ПДВ подають Повідомлення (J/F 1312603), а так само копії документів у вигляді окремих додатків за формою J(F) 1360102, що підтверджують інформацію, зазначену в зупиненій ПН/РК.

Так-от, серед підтверджуючих документів можуть бути і складські — інвентаризаційні описи (п. 5 Порядку № 520). Адже для повноти картини операції постачання, зазначеної в зупиненій ПН/РК, важливо підтвердити не лише придбання товарів/сировини, їх перевезення і реалізацію, але й те, що на певну дату відповідні товари були в залишках на складі.

3. Доказ реальності операції. Підприємство при судовому оскарженні податкових повідомлень-рішень (ППР) як докази може використати будь-які фактичні дані, у тому числі й матеріали інвентаризації (ч. 1 ст. 177 КАСУ).

Інвентаризаційні описи можна використати при вирішенні спорів, предметом яких є достовірністі первинних документів або підтвердження реальності відображених у податковому обліку господарських операцій.

Дані інвентаризації послугують додатковим доказом, що підтверджує дані бухгобліку і фінансової та податкової звітності. На це звертають увагу і суди (див. постанову ВС від 22.11.2019 у справі № 813/5592/14 // reyestr.court.gov.ua/Review/85836496).

Суд зазначає, що наявність або відсутність окремих документів, як і деякі помилки або неточності в їх оформленні, не є підставою для висновків про відсутність господарської операції, якщо з інших даних виходить, що фактичний рух активів або зміни у власному капіталі чи зобов’язаннях платника податків у зв’язку з його господарською діяльністю мали місце. А певні недоліки в заповненні первинних документів носять оцінний характер.

При цьому інвентаризаційні описи, що містять відомості про залишки готової продукції, сировини або найменування товарів, що обліковуються на складі платника, у тому числі отриманих на зберігання, повною мірою відображають суть господарських операцій, які відбулися між позивачем і його контрагентом.

Уже цих моментів достатньо для того, щоб зрозуміти, наскільки важлива інвентаризація сама собою і як вона допомагає вирішити питання та спори з податківцями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі