Теми статей
Обрати теми

Вісті з полів про е-лікарняні

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Є в нашій країні така традиція: вводити щось нове, недоробивши його до кінця. Ось і електронні листки непрацездатності не оминули її стороною. Наче й відбувся загальний перехід на е-лікарняні з 1 жовтня 2021 року, проте процес виправлення недоробок/недоліків триває. Звісно, про чергові перемоги у вирішенні проблем, які самі ж і створили собі розробники, роботодавців постійно інформує ФСС то у Фейсбуці, то в Телеграм-каналі. Тож пропонуємо вам добірку новин з полів за е-лікарняними.

Вагітність та пологи

Електронні лікарняні з причиною непрацездатності «Вагітність і пологи» лікарі почали формувати з 01.10.2021. Проте більшість роботодавців стикнулися з проблемою зміни статусу такими е-лікарняними. Пояснимо.

За загальним правилом, з 1 жовтня електронний листок непрацездатності вважається виданим через 7 календарних днів після дати його закриття. Тільки після спливу цього строку його можна брати в роботу.

Виняток із цього правила — е-лікарняний з причиною непрацездатності «Вагітність і пологи». Він вважається виданим через 7 днів з дати його відкриття.

Тож, наприклад, якщо е-лікарняний по вагітності та пологах відкрито 20 жовтня, слід зачекати 7 днів. Лише після їх спливу такий лікарняний вважатиметься виданим і з ним можна працювати. Відслідкувати закінчення періоду «ждуна» можна за зміною статусу е-лікарняного з «Закритий» на «Готово до сплати».

Так повинно було бути. Але на практиці не всі е-лікарняні по вагітності та пологах змінюють статус на «Готово до сплати» попри вичерпання строків. Спочатку ФСС на місцях роз’яснював, що слід чекати. Проте згодом з’явилося роз’яснення, що в такому випадку потрібно орієнтуватись на дати. Тобто

якщо після дати створення лікарняного по вагітності та пологах пройшло 7 днів, з ним можна працювати, навіть якщо його статус не змінився й залишився «Закритий»

Що стосується е-лікарняних з іншими причинами непрацездатності, то тут без змін. Чекаємо на появу статусу «Готово до сплати».

Строки. Як Усе встигнути?

е-Лікарняний вважається виданим через 7 календарних днів після дати свого:

— відкриття, якщо це лікарняний по вагітності та пологах;

— закриття, якщо він має іншу причину непрацездатності (не вагітність та пологи).

Ці 7 днів відведені лікарям для виправлення можливих помилок.

Далі у комісії (уповноваженого) з соцстрахування є 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного на призначення допомоги (відмови в призначенні) застрахованій особі.

Після призначення допомоги роботодавець має 5 робочих днів з дати прийняття комісією такого рішення, аби сформувати заяву-розрахунок і подати до ФСС.

Тобто максимально маємо 7 календарних днів до дня видачі лікарняного + 10 календарних днів на призначення допомоги + 5 робочих днів на подання до ФСС заяви-розрахунку.

А якщо в строки для призначення/подання не вклалися?

Не панікуємо. Нічого страшного. Штрафів не буде. Вдихнули — видихнули, скликали комісію з соцстрахування, прозасідали, призначили допомогу, передали протокол у бухгалтерію, розрахували непрацездатні виплати, заповнили та подали заяву-розрахунок. Щасливі сидимо чекаємо фінансування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі