№85

Податки & бухоблік, жовтень, 2021/№ 85 Інші номери журналу ›
  • Якщо засновник допомагає підприємству У кризові часи підприємства потребують особливої підтримки. І в першу чергу протягнути руку допомоги можуть, звичайно, засновники. Про те, якими способами власники можуть допомогти рідному підприємству, зараз поговоримо.
  • Мінбаза ПДВ: як визначити? Правила визначення бази оподаткування кожен платник ПДВ повинен знати, як «Отче наш». Особливо це стосується «нерядових» постачань, коли «відбутися» звичайним нарахуванням податку (виходячи з договірної вартості) просто не вийде. До кола цих операцій потрапляють і так звані «дешеві» продажі, коли ПДВ-зобов’язання нараховують з оглядом на мінбазу. Про те, коли треба застосовувати мінбазу та як її визначити, зараз поговоримо.
  • Проценти на користь нерезидентів: у лещатах тонкої капіталізації Високодохідні платники податку на прибуток і малодохідники-добровольці, що нараховують проценти за борговими зобов’язаннями перед нерезидентами, при визначених у ПКУ умовах проводять коригування фінрезультату. Правила розрахунку збільшуючої процентної різниці з п. 140.2 ПКУ з 01.01.2021 змінилися. Подробиці і деталі ми з вами зараз обговоримо.
  • Додаткова відпустка «чорнобильців»: від надання до виплати Якщо на вашому підприємстві працюють «чорнобильці» певних категорій, то ви обов’язково зіткнетеся з необхідністю надання їм додаткової «чорнобильської» відпустки. Вже зараз роботодавцям треба потурбуватися про те, щоб у 2022 році своєчасно здійснювати оплату за дні такої відпустки. Адже час «Ч», до якого підприємствам необхідно подати відомості щодо «чорнобильських» відпусток до органів соцзахисту, наближається. Про це та інші подробиці надання та виплати таких відпусток читайте у нашій статті.
  • Вісті з полів про е-лікарняні Є в нашій країні така традиція: вводити щось нове, недоробивши його до кінця. Ось і електронні листки непрацездатності не оминули її стороною. Наче й відбувся загальний перехід на е-лікарняні з 1 жовтня 2021 року, проте процес виправлення недоробок/недоліків триває. Звісно, про чергові перемоги у вирішенні проблем, які самі ж і створили собі розробники, роботодавців постійно інформує ФСС то у Фейсбуці, то в Телеграм-каналі. Тож пропонуємо вам добірку новин з полів за е-лікарняними.
  • е-Лікарняні: якщо СМС-ки не надійшли Чи всі працівники у разі відкриття е-лікарняного отримують два СМС-повідомлення на особистий телефон про формування електронних медвисновку та лікарняного? Чи слід хвилюватися, якщо якесь з двох або обидва СМС не надійшли? Чи означає неотримання повідомлень, що будуть проблеми з нарахуванням лікарняних? Зараз розберемося!
  • Індексуємо зарплату за листопад 2021 року Індексацію заробітної плати повинні проводити усі роботодавці.
  • Доходи за 2011 — 2021 рр. виплачені в жовтні 2021 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати у разі погашення боргів у вересні 2021 року шукайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 75, с. 27.
  • Прощавай, типова первинко з ОЗ, МШП, запасів! Наказ Держстату від 17.09.2021 № 238
  • Годинна тарифна ставка + підсумований облік робочого часу: загадки індексації Лист Мінсоцполітики від 27.09.2021 № 5207/0/290-21/51
  • Переводимо годинники: плюс 1 година На підприємстві охоронники працюють за графіком виходу на роботу. Режим роботи — «доба через три», тобто 24 години працюють (з 08:00 одного дня до 08:00 наступного дня), а 72 години відпочивають. Облік робочого часу — підсумований. Обліковий період — квартал. Один з охоронників працюватиме в ніч переходу на зимовий час, тобто в ніч з 30 на 31 жовтня 2021 року. Чи потрібно зазначати таку додаткову годину роботи в табелі обліку робочого часу? Чи треба її оплачувати?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі