Теми статей
Обрати теми

Особливості складання агроПН

Децюра Сергій, податковий експерт
Суб’єкти господарювання, які займаються постачанням сільгосппродукції, знають, що правила складання податкової накладної при продажу сільгосппродукції дещо відрізняються від правил складання звичайних податкових накладних. Особливості складання таких податкових накладних розглянемо нижче.

Номер ПН. Особливість заповнення агроПН розпочинається із номера ПН. Нагадаємо, що номер ПН складається з двох частин.

У першій частині (до знака дробу) наводять власне порядковий номер ПН (п. 6 Порядку № 1307).

Другу частину (після знака дробу) заповнюють тільки окремі платники ПДВ. Аграріям інколи доводиться заповнювати цю другу частину номера ПН. У ній вони ставлять код «2».

Мова іде про аграріїв, які виконують одночасно дві умови:

1) є отримувачами агродотації, тобто включені до Реєстру отримувачів дотації;

2) здійснюють операції з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених п. 161.3 Закону № 1877, тобто дотаційних сільгосптоварів.

Якщо ж аграрій не виконує хоча б одну з вищенаведених вимог, то він другу частину номера ПН не заповнює.

Зауважимо! Коли аграрій зазначає у правій частині агроПН цифру «2», то в такій ПН може бути відображено лише постачання дотаційних товарів (див. БЗ 101.16). Отже, при одночасному постачанні і дотаційної, й іншої продукції аграрій має скласти на одне постачання дві ПН. Одну — звичайну, а іншу — дотаційну (із кодом «2» у правій частині номера).

При цьому окремо нумерувати (тобто вести окрему нумерацію для заповнення лівої частини ПН) на дотаційні ПН ПКУ не передбачає. На цьому акцентують увагу й фіскали (БЗ 101.16)

Вид діяльності. При заповненні дотаційної ПН (з кодом «2») аграрій має не забувати заповнювати у розд. Б табличної частини ПН графу 12 «Код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника». У цій графі він має зазначити код виду діяльності відповідно до пп. 161.3.1 — 161.3.16 Закону № 1877, за результатами якої виготовлено товар, що постачається, у форматі: 701 — 716.

Звертаємо увагу! З 01.01.2022 аграрії уже не зможуть бути отримувачами агродотації, оскільки п. 51 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ припиняє дію. Отже,

з початку 2022 року вищеописані особливості заповнення дотаційної ПН мають зникнути

Ставка ПДВ. Також заповнюючи ПН на постачання сільгосптоварів, слід пам’ятати про те, що постачання певних видів сільгосппродукції на сьогодні оподатковується за укороченою ставкою ПДВ 14 %. Її застосовують усі, хто продає певні сільгосптовари (див. лист ДПСУ від 05.10.2021 № 3705/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Ідеться про постачання на митній території України та ввезення на митну територію України пшениці і суміші пшениці та жита (меслин) (1001), ячменю (1003), кукурудзи (1005), соєвих бобів (1201), насіння свіріпи або ріпаку (1205) та соняшнику (1206 00) (п.п. «г» п. 193.1 ПКУ).

Враховуючи це, пам’ятайте: постачаючи вищезгадані види сільгосппродукції, у графі 8 розд. Б табличної частини ПН слід зазначити код «14». При цьому врахуйте, що при одночасному постачанні ПДВ-оподатковуваних товарів/послуг (до яких застосовують різні ставки 0, 7, 14 та/або 20 %) складають одну ПН. Отже, при постачанні сільгосптоварів, що оподатковується за загальною і скороченою ставкою ПДВ, складаєте одну ПН. Це не стосується тільки випадку, коли один вид сільгосппродукції є дотаційним. Тоді на постачання цього виду продукції слід скласти окрему ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі