№86

Податки & бухоблік, жовтень, 2021/№ 86 Інші номери журналу ›
  • Визначаємо собівартість сільгосппродукції В агросфері найбільш гарячий період — це жнива. У цей період відбувається збирання продукції з полів і оприбуткування її на склад. А от для бухгалтера сільгосппідприємства, крім періоду, в який відбуваються жнива, важливим є також кінець року. Саме тоді він приступає до підбиття підсумків роботи підприємства за рік. А саме в цей період на агропідприємствах відбувається визначення фактичної собівартості виробленої продукції і закриття усіх рахунків виробництв. Про те, на що слід звернути увагу при визначенні собівартості сільгосппродукції, ми й поговоримо далі.
  • Види держпідтримки аграріїв Щоб стимулювати розвиток агросфери, законодавці передбачили надання аграріям доволі значного обсягу державної підтримки. Про те, на які саме види держпідтримки можуть розраховувати аграрії та як їх обліковувати, поговоримо у цій статті.
  • Особливості складання агроПН Суб’єкти господарювання, які займаються постачанням сільгосппродукції, знають, що правила складання податкової накладної при продажу сільгосппродукції дещо відрізняються від правил складання звичайних податкових накладних. Особливості складання таких податкових накладних розглянемо нижче.
  • Помилка в ставці: як виправити ПН При постачанні сільгосппродукції в ПН припустилися помилки. Замість ставки 14 % була зазначена ставка 20 %. Як виправити помилку?
  • Товарна позика та сільгоспчастка Лист ДПСУ від 22.09.2021 № 3506/ІПК/99-00-18-04-03-06
  • Страхування посівів Сприятливі погодні умови — одна з умов щедрого урожаю. Проте погода буває мінливою, тому може призвести до його загибелі внаслідок посухи, граду, злив. І щоб хоч якось мінімізувати збиток, сільгоспникам доводиться страхувати посіви. У статті розповімо про те, як страхування посівів відобразити в обліку.
  • Загибель посівів: коротко про головне Вирощування сільгосппродукції — справа ризикова. При цьому найбільше аграрій ризикує втратити урожай через настання непередбачуваних обставин (форс-мажору) природного характеру (засухи, повені, заморозків, буревію тощо). Як тільки стається така непередбачувана подія, відразу постає запитання, які наслідки чекають на аграрія. Відповідь на це запитання шукайте нижче.
  • Облік протруювання насіння Перед тим як висадити посадковий матеріал у ґрунт, багато аграріїв його обробляє пестицидами. Така агротехнічна операція має захистити насіння, висаджене в ґрунт, від шкідників і хвороби, а також збільшити урожайність сільгоспкультури. Про те, як обліковувати здійснення такої операції, поговоримо далі.
  • Оренда земділянок (паїв) у фізосіб Основою виробництва сільгосппродукції є сільгоспугіддя. Належать вони переважно фізособам. Щоб використовувати таку землю для виробництва сільгосппродукції, її слід узяти в оренду. Про те, як це зробити та як відобразити ці операції в обліку, поговоримо далі.
  • Підйомні при укладанні договору оренди Щоб зацікавити селян здавати в оренду певному аграрію свою земділянку (пай) або продовжувати дію договору оренди, аграрії приваблюють їх виплатою підйомних. Про те, як аграрію відобразити в обліку надання підйомних орендодавцю-фізособі, поговоримо нижче.
  • Облік добрив Для підвищення якості сільгосппродукції одним із пріоритетних для агропідприємств є удобрення посівів, а також боротьба із закисленням та засоленням ґрунту. Про те, на що слід звернути увагу при проведенні робіт, пов’язаних із цими заходами, та як відобразити такі витрати, і поговоримо в статті.
  • Рослини-сидерати: що, де й коли? Трапляються випадки, коли через несприятливі погодні умови в агропідприємств може частково загинути посів певної культури. У результаті цього урожайність такої культури стає невисокою і збирати таку культуру стає невигідно. Враховуючи це, виникає запитання: чи можна визнати посіви частково загиблої культури сидератом і як це відобразити в обліку?
  • Календар бухгалтера на листопад 2021 року
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі