Теми статей
Обрати теми

Товарна позика та сільгоспчастка

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Лист ДПСУ від 22.09.2021 № 3506/ІПК/99-00-18-04-03-06

висновок документа

Сума доходу, отриманого від реалізації поверненого зерна за договором товарної позики, включається в загальну суму доходу сільськогосподарського товаровиробника, який відображається в рядку 2 Розрахунку, оскільки за договором позики відбувається передача права власності

Платником ЄП гр. 4 можуть бути тільки ті суб’єкти, в яких сільгоспчастка становить не менше 75 %. Щоб її розрахувати, треба поділити суму виручки від реалізації сільгосппродукції власного виробництва і продуктів її переробки (сільгоспдохід) на загальну суму отриманого скоректованого доходу за даними бухобліку (формули наведені в Розрахунку, затвердженому наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 № 772).

У листі, що коментується, роз’яснюються дві операції стосовно їх впливу на розрахунок сільгоспчастки:

1) передача зерна за договором товарної позики;

2) продаж зерна, первісно переданого в товарну позику і поверненого позичальником.

Перше питання вирішується досить просто. Якщо аграрій самостійно виробив зерно і передав його іншому суб’єкту за договором товарної позики, то дохід в обліку позикодавця взагалі не виникає.

Нагадаємо, що за договором товарної позики позикодавець передає у власність позичальникові речі, визначені родовими ознаками (а сільгосппродукція, як правило, саме так визначається в договорах), а позичальник зобов’язується повернути таку ж кількість речей того ж роду і такої ж якості. Незважаючи на перехід права власності, операція відображається не як реалізація, а як списання активу (Кт 27) і виникнення дебіторської заборгованості (Дт 377) (тобто обмін подібними запасами).

Як бачимо, ця операція взагалі не впливає на сільгоспчастку. При цьому не забудьте, що ця операція підлягає оподаткуванню ПДВ.

А ось із другим питанням складніше. Оскільки відбулася передача права власності, то позикодавець отримує назад не свій, власноручно вирощений урожай, а зовсім інший, нехай навіть такий же. Звідси податківці роблять висновок: якщо позикодавець надалі продає цей товар, то його не можна розглядати як сільгосппродукцію власного виробництва. А отже, дохід від реалізації збільшує не сільгоспдохід (ряд. 1 Розрахунку), а загальні (скоректовані) доходи (ряд. 2 Розрахунку), занижуючи при цьому сільгоспчастку. Тобто аграрій ризикує злетіти з єдиного податку. Благо сільгоспчастка розраховується за підсумками року (показник усередині року може бути і нижче 75 %).

В інших ситуаціях ПКУ прихильніший. Наприклад, у випадку з реалізацією продукції, виготовленої на давальницьких умовах із сировини власного виробництва: п.п. 298.8.3 ПКУ дозволяє включити такі доходи в чисельник дробу, тобто збільшити сільгоспчастку. На жаль, відносно товарної позики аналогічної норми немає.

Тому якщо ви хочете передати комусь свій урожай, то краще товарну позику не використовувати, а просто продати і викупити його. У такому разі вартість проданого товару збільшить чисельник дробу. Подальший продаж купленого назад товару занизить сільгоспчастку, але результат все одно буде сприятливіший.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі