Теми статей
Обрати теми

Облік протруювання насіння

Вишневський Михайло, податковий експерт
Перед тим як висадити посадковий матеріал у ґрунт, багато аграріїв його обробляє пестицидами. Така агротехнічна операція має захистити насіння, висаджене в ґрунт, від шкідників і хвороби, а також збільшити урожайність сільгоспкультури. Про те, як обліковувати здійснення такої операції, поговоримо далі.

Основи

Пестициди — це токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного або біологічного походження, призначені для знищення, регуляції і припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної і чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

Тому поводитися з пестицидами аграрій має бережно й охайно з дотриманням усіх визначених вимог. Порядок поводження з пестицидами аграрію слід шукати в ДСанПіН 8.8.1.2.001-98, затвердженому наказом МОЗ від 03.08.98 № 1.

Зберігають пестициди на спеціально обладнаних складах. Такі склади повинні бути огороджені, озеленені, мати два виїзди. Площа складів має бути достатньою для розвороту тракторів із навісними (агрегатованими) обприскувачами та іншою апаратурою.

Вхідні двері складу і брама огорожі повинні замикатися на замок. На дверях складу повинен бути попереджувальний напис: «СКЛАД ПЕСТИЦИДІВ. СТОРОННІМ ВХІД ЗАБОРОНЕНИЙ».

Склади пестицидів обладнуються стелажами і полицями. Препарати, які затарені в паперові мішки, металеві бідони, пластмасові і металеві каністри, дерев'яні ящики і поліетиленові пакети, повинні зберігатися на піддонах, що встановлюються штабелями, а також на полицях і стелажах.

Кількість препаратів, що зберігаються на складі, повинна відповідати тоннажу і не перевищувати передбаченої проєктом реальної потреби. У протипожежних цілях на складах для зберігання пестицидів установлюються вогнегасники, ящики з піском, протипожежні щити з необхідним інструментом тощо.

Для зберігання пестицидів на складі потрібно не тільки цей факт погодити з установами санепідслужби та охорони природи, а й отримати на такий склад відповідний паспорт. Наявність паспорта на складі документально засвідчує наявність належних умов для виробництва, транспортування, зберігання та роботи з пестицидами. Паспортизація складу з пестицидами здійснюється щорічно.

Відпуск із складу

Пестициди надходять на склад так само, як і будь-які інші запаси. Тобто на основі отриманих від постачальника товарно-транспортних накладних та звичайних накладних.

Видача пестицидів із складу здійснюється за письмовим розпорядженням керівника підприємства чи старшого агронома (агронома із хімзахисту), оформленим у вигляді заяви. Форма такої заяви наведена у додатку № 5 до ДСанПіН 8.8.1.2.001-98 (ср. ).

На основі заяви в бухгалтерії оформляють Лімітно-забірні картки (форма № ВЗСГ-1, додаток 1 до Методрекомендацій № 929). Відпуск пестицидів зі складу здійснюється завскладу при пред’явленні йому відповідальною за протруювання насіння особою (агрономом) його примірника Лімітно-забірної картки.

У бухобліку пестициди визнають запасами й тому відображають в обліку за тими самими правилами, що й інші запаси

При цьому кількісний аналітичний облік ведуть на складах за місцями їхнього зберігання у Книзі приходу-витрати пестицидів по складу (додаток 6 до ДСанПіН 8.8.1.2.001-98). Паперова версія цієї Книги має бути пронумерована, прошнурована і скріплена печаткою. У цій Книзі для кожного найменування пестицидів відводять окрему сторінку. Записи у Книзі здійснюють у кількісному виразі.

Записи в Книзі робляться у день здійснення операції з пестицидами на підставі первинних документів.

Після здійснення кожного запису комірник має визначити залишок відповідного виду пестицидів, що лишилися після проведення операції.

Вартісний облік пестицидів на складі ведеться у Звіті про рух матеріальних цінностей. Цей Звіт комірник щомісяця заповнює на підставі Книги і подає його до бухгалтерії разом із первинними документами, що підтверджують рух пестицидів. У Звіті зазначають дані як у вартісному, так і у кількісному виразі.

Використання пестицидів

Після того як пестициди передали матеріально відповідальній особі, їх життя на підприємстві не закінчується. Щоб списати їх із балансу на витрати (а саме віднести до собівартості вирощування певної культури), слід ним обробити насіння.

Обробка пестицидами насіння відбувається на спеціальному майданчику

Обробка пестицидами насіння відбувається на спеціальному майданчику

Оформляють обробку пестицидами насіння на основі складеного Акта про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин (форма № ВЗСГ-3, наведена у додатку 3 до Методрекомендацій № 929). Складається він керівником структурного підрозділу та агрономом після використання засобів хімічного захисту рослин.

Дані про проведене протруювання, а саме про кількість отриманих пестицидів для протруювання і використаних на протруювання насіння, реєструються у Журналі обліку протруєного насіння (додаток 6 до ДСанПіН 8.8.1.2.001-98).

Не допускається протруювання насіння у кількостях, що перевищують потребу для сівби

Отже, зазвичай не використаного протруєного насіння на сільськогосподарських підприємствах не лишається.

Протруєне насіння для сівби відпускається тільки за письмовим дозволом керівника з точним зазначенням його кількості.

Обсяг висіяного насіння фіксується в Акті витрати насіння і садивного матеріалу (ф. № ВЗСГ-4).

Але на практиці інколи може утворитися протруєне невикористане насіння. У цьому випадку його за Актом повертають на склад або передають іншим господарствам тільки для сівби. Залишок протруєного насіння зберігають в ізольованому приміщенні до майбутнього року з дотриманням усіх правил і запобіжних заходів, установлених для пестицидів.

Якщо ж було отримано із складу більше пестицидів, ніж потрібно для протруювання, то залишок повертають на склад. Оформляється його повернення на підставі тих самих Лімітно-забірних карток, на основі яких вони видавалися.

Акти використання пестицидів разом із Лімітно-забірними картками на отримання передаються до бухгалтерії підприємства для перевірки та проведення записів у регістрах бухобліку.

Бухгалтерський облік

Пестициди обліковують на субрахунку 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення». У момент, коли їх передають зі складу, відбувається лише внутрішнє переміщення пестицидів. В обліку це відображають проводкою Дт 208/пестициди на протруюванні — Кт 208/пестициди на складі.

Після протруювання насіння пестициди списують на витрати на вирощування певної сільгоспкультури проводкою Дт 23 — Кт 208/пестициди на протруюванні. Річ у тому, що відповідно до п. 3.8 Методрекомендацій № 132 витрати на підготовку насіння до посіву, у тому числі й протруювання, не включаються у вартість насіння, а відносяться на виробництво певної сільгоспкультури.

Якщо пестициди використані не повністю на протруюванні, то їх невикористаний залишок повертається на склад проводкою Дт 208/пестициди на складі — Кт 208/пестициди на протруюванні.

Якщо ж протруєне насіння не висіяно, то витрати на протруювання, як і сам посадковий матеріал, обліковують на окремому субрахунку. Наприклад, 208/протруєне насіння. Туди відносять і вартість насіння, і вартість пестицидів. І хоча це й не відповідає вимогам Методрекомендацій № 132, але все ж дає змогу правильно віднести вартість витрачених пестицидів на об’єкти витрат після використання насіння.

Приклад. Сільгосппідприємство обробило зерно озимої пшениці пестицидами у кількості 4 т. Вартість зерна становить 4000 грн. Для цього було придбано 5 літрів пестициду вартістю 2400 грн з ПДВ. Залишилося не висіяними 0,2 т протруєного насіння.

Облік протруювання зерна

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн

дебет

кредит

1

Отримано пестициди від постачальника

208/пестициди на складі

631

2000

2

Відображено вхідний ПДВ на підставі зареєстрованої податкової накладної

644/1

631

400

641/ПДВ

644/1

400

3

Передано пестициди на протруювання

208/пестициди на протруюванні

208/пестициди на складі

2000

4

Висіяно на полі протруєне насіння ((4 т - 0,2 т) х 4000 грн/т)

231/озима пшениця

27

15200

5

Віднесено на витрати суму витрачених пестицидів на протруювання висіяного насіння ((3,8 т х 2000 грн) : 4 т)

231/озима пшениця

208/пестициди на протруюванні

1900

6

Повернуто на склад протруєне насіння

208/протруєне насіння

27

800

208/пестициди на протруюванні

100

висновки

  • Пестициди можна зберігати тільки на складі, який відповідає вимогам ДСанПіН 8.8.1.2.001-98 та який пройшов паспортизацію.
  • Відпускають із складу пестициди на основі Лімітно-забірних карток, а списують на витрати після обробки ними насіння на основі складеного Акта.
  • Обліковують пестициди за правилами, визначеними для запасів, а сам облік ведуть на субрахунку 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення».
  • Вартість витрачених пестицидів на протруювання насіння відносять на витрати з вирощування сільгоспкультури.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі