Теми статей
Обрати теми

Підйомні при укладанні договору оренди

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Щоб зацікавити селян здавати в оренду певному аграрію свою земділянку (пай) або продовжувати дію договору оренди, аграрії приваблюють їх виплатою підйомних. Про те, як аграрію відобразити в обліку надання підйомних орендодавцю-фізособі, поговоримо нижче.

Суть підйомних

В Україні обсяг сільгоспземель не безмежний. Тому кожен аграрій намагається якось зацікавити орендодавця, щоб той уклав договір оренди саме з ним. Ті ж аграрії, в яких із певними орендодавцями закінчується договір оренди, бажають, щоб ті переуклали чи продовжили дію своїх договорів також саме з ними.

І в першому, і в другому випадку аграрії на сьогодні пропонують орендодавцям надати їм «підйомні» за укладання чи пролонгацію договору оренди. При цьому різні аграрії вкладають у поняття підйомних різну суть.

Одні вважають, що підйомні — це не що інше, як простий подарунок орендодавцеві коштів чи матеріальних цінностей. Інші вважають підйомними не подарунок, а авансову сплату орендної плати за майбутні періоди.

Від того, як саме оформлено виплату таких підйомних (а саме чи буде вказано у договорі, що така виплата є авансовою сплатою), буде залежати не тільки порядок їх оподаткування, а й правила відображення таких операцій в обліку.

Підйомні — подарунок

ПДФО. Якщо підйомні (як виплату грошових коштів, так і надання матеріальних цінностей) вважають подарунком, тобто надають орендодавцю задарма без будь-якого зарахування в рахунок майбутньої сплати орендної плати, то розмір таких підйомних є доходом фізособи-орендодавця.

При цьому

якщо виплату підйомних, оформлених як подарунок, здійснюють у грошовій формі, то з неї слід утримати ПДФО за ставкою 18 %

Робити це слід з усієї суми підйомних. До складу оподатковуваного доходу така виплата увійде як додаткове благо (п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Водночас якщо ми говоримо про підйомні, оформлені як подарунок у натуральній формі, то тут слід пам’ятати, що п.п. 165.1.39 ПКУ виводить із складу оподатковуваних ПДФО доходів фізичної особи негрошові подарунки, вартість яких не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року. У 2021 році розмір неоподатковуваного подарунка встановлено на рівні 1500 грн із розрахунку на місяць. При цьому для цілей оподаткування вартість негрошового подарунка визначайте за звичайними цінами (п. 164.5 ПКУ).

А ось якщо вартість негрошового подарунка перевищила неоподатковувану суму, з суми перевищення, збільшеної на «натуральний» коефіцієнт, утримається ПДФО, як з додаткового блага (див. п. 164.5, п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ). При ставці ПДФО 18 % «натуральний» коефіцієнт дорівнює 1,219512.

Податковим агентом при наданні підйомних (як у грошовій, так і в натуральній формі) виступає підприємство-дарувальник. Отже, утримувати ПДФО з вартості наданого подарунка має орендар земельної ділянки (паю).

Обдаровуючи свого орендодавця, аграрій має пам’ятати, що інформацію про всі видані йому подарунки (і оподатковувані, і ні), слід відобразити у 4ДФ. У 4ДФ неоподатковуваний подарунок (його частину) вказують з ознакою доходу «160», а оподатковувану його частину — з ознакою доходу «126».

ВЗ. Якщо підйомні виплачують фізособі-орендодавцю у грошовій формі, то з усієї суми підйомних орендар має утримати ВЗ за ставкою 1,5 %.

Якщо ж підйомні видаються у вигляді матеріальних цінностей (наприклад, у вигляді сільгосппродукції), то надання таких підйомних слід оподатковувати за аналогією із оподаткуванням підйомних-подарунка у негрошовому вигляді ПДФО.

Тобто із суми, яка виводиться п.п. 165.1.39 ПКУ з-під оподаткування ПДФО (у місяці 2021 року — 1500 грн), не слід утримувати і ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Із суми, що перевищує неоподатковувану межу подарунка, ВЗ утримати слід. Водночас варто пам’ятати про одну особливість:

якщо вартість подарунка перевищила неоподатковувану суму, із суми перевищення ВЗ слід утримувати без застосування будь-яких коефіцієнтів (тобто з «чистої» суми)

Річ у тому, що у ПКУ для таких випадків натурального коефіцієнта не передбачено.

Вартість наданого подарунка як грошима, так і в натуральному вигляді слід відобразити у 4ДФ.

ЄСВ. Що стосується ЄСВ, то як у випадку виплати підйомних у грошовому вигляді, так і у випадку виплати їх у натуральному вигляді (сільгосппродукцією) його нараховувати не слід. Оскільки підйомні надаються на підставі договору дарування, а не в рамках трудових відносин. Крім того, така виплата не є винагородою за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовим договором.

Водночас якщо отримувач подарунка працює в аграрія за трудовим договором, то є ризик, що контролери спробують підтягнути подарунки під такі, що надані в рамках трудових відносин. А тому на вартість таких подарунків безпечніше нарахувати ЄСВ.

Підйомні — авансова виплата

ПДФО. Якщо під виплатою підйомних замасковані авансові сплати орендної плати, то сума таких підйомних включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу на підставі п.п. 164.2.5 ПКУ. І оподатковувати таку виплату слід як виплату звичайної орендної плати.

Податковим агентом платника податку — орендодавця щодо такого доходу є орендар (п.п. 170.1.1 ПКУ). Тобто орендар має утримати з суми нарахованих підйомних ПДФО у розмірі 18 % і перерахувати його до бюджету.

Якщо підйомні орендодавець забажає отримати у натуральному вигляді, то щоб не зв’язуватися із натуральним коефіцієнтом при розрахунку суми ПДФО до сплати, орендар має просто нарахувати орендодавцю підйомні у грошовій формі. А потім у рахунок заборгованості перед орендодавцем продати йому необхідний обсяг продукції. Далі слід провести взаємозалік заборгованості за продану продукцію із заборгованістю за підйомні.

ВЗ. Суму підйомних, які є авансом за оренду земділянки (паю), слід уключити до бази оподаткування ВЗ відповідно до п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Таким чином, із нарахованої орендної плати за земельні ділянки (паї) доведеться утримати і ВЗ. Ставка збору — 1,5 %.

ЄСВ. Нараховувати ЄСВ у випадку виплати підйомних у вигляді авансу за майбутні місяці оренди не слід. Річ у тому, що Закон № 2464 про орендні операції навіть не згадує. Отже, на суму орендної плати за оренду земділянок (паїв) ЄСВ не нараховується.

Податковий та бухгалтерський облік

Бухоблік. Якщо підприємство-орендар виплачує підйомні, які є подарунком, то сума підйомних як у грошовій, так і в натуральній формі включається до складу витрат у періоді обдарування.

При чому оскільки видачу подарункових підйомних не можна пов’язати з основною діяльністю підприємства, то вартість таких подарунків слід визнавати іншими витратами операційної діяльності і відображати на дебеті субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Інша справа, коли орендар під виглядом підйомних виплачує орендодавцю авансом орендну плату за майбутні періоди. У цьому випадку в момент нарахування підйомних орендар одразу всю суму до витрат не відносить. Спочатку її відображають на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів», а вже потім списують на витрати діяльності підприємства в тих періодах, до яких вона належить (п. 9 НП(С)БО 14).

Тобто

в момент нарахування підйомно-орендних виплат слід сформувати проводку Дт 39 — Кт 685

У періоді, який стосується таких підйомних, аграрій буде відносити їх суму на витрати (Дт 23, 91 — Кт 39).

ПДВ і подарунок. Якщо підйомні у вигляді подарунка виплачують у грошовій формі, то така операція пройде повз ПДВ-облік орендаря, оскільки в цьому випадку не буде операції постачання.

Якщо ж підйомні у вигляді подарунка будуть видаватися товарними цінностями, то відповідно до п.п. 14.1.191 ПКУ така передача підпаде під термін «постачання товарів», а отже, вона потрапить під оподаткування ПДВ.

Для цього на дату передачі товарів у вигляді підйомного подарунка у підприємства виникають ПЗ з ПДВ на загальних підставах (п.п. «б» п. 187.1 ПКУ). База оподаткування визначається виходячи з мінбази і не може бути нижче (п. 188.1 ПКУ):

— ціни придбання — для покупних товарів, які передаються як подарунок;

— звичайних цін (п.п. 14.1.71 ПКУ) — для передачі як подарунок самостійно виготовлених товарів.

Оскільки постачання відбувається безоплатно, то договірна вартість дорівнює нулю. А отже, у такому разі на дату передачі подарунка орендар складає дві податкові накладні (п. 15 Порядку № 1307):

— одну — на фактичну (договірну) вартість постачання (що дорівнює нулю);

— другу — на суму перевищення мінбази над фактичною (договірною) ціною.

Зареєструвати в ЄРПН треба обидві ПН (п. 201.10 ПКУ). При цьому друга ПН, складена на суму перевищення, одержувачу не надається. В її верхньому лівому куті зазначається тип причини «15». У рядках такої ПН, відведених для заповнення даних покупця, орендар зазначає власні дані, тобто складає її «на себе». Таблична частина такої ПН заповнюється згідно з п. 16 Порядку № 1307 (ср. ).

ПДВ і аванс. Якщо ж підйомі виплачуються теж грошима, але у вигляді авансу за майбутні періоди, то оскільки орендодавцем виступає звичайна фізособа — неплатник ПДВ, орендар розраховувати на податковий кредит з ПДВ не буде, оскільки фізособа не складе і не зареєструє на нього податкову накладну.

Якщо ж ви продаєте продукцію на суму нарахованих підйомних у грошовому вигляді, то в ПДВ-обліку орендар має нарахувати ПДВ на передачу товару за загальними правилами, тобто як і у випадку звичайного продажу товарів.

Податок на прибуток. Аграрії, які є платниками податку на прибуток, операцію з надання підйомних фізособам (як у вигляді подарунка, так і у вигляді авансової сплати за оренду землі в майбутніх періодах) відображатимуть за бухправилами. Податкових різниць для таких операцій у ПКУ не передбачено.

СільгоспЄП. Операція з надання підйомних теж не вплине на нарахування сільгоспЄП чи розрахунок сільгоспчастки.

Приклад. Підприємство вирішило надати орендодавцеві-фізособі при переукладенні договору оренди землі підйомні. Сума підйомних складає:

— при видачі їх у вигляді подарунка: 5000 грн і 1 тонна зерна озимої пшениці;

— при видачі в рахунок майбутніх платежів орендної плати: 10000 грн, з них 5000 грн на руки готівкою, а решта у вигляді зерна озимої пшениці.

Звичайна ціна зерна 5700 грн за тонну з ПДВ (ПДВ — 700 грн). Собівартість 1 тонни зерна пшениці складає 3500 грн.

Облік видачі підйомних

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

Підйомні як подарунок

1

Нараховано дохід орендодавцю:

— у грошовій формі

949

685

5000,00

— у натуральному виразі (вартість подарунка за звичайними цінами (5700 грн) + збільшення бази оподаткування відповідно до п. 164.5 ПКУ

377

685

5700,00

949

685

921,95

2

Утримано з суми підйомних, що будуть виплачуватися готівкою:

— ПДФО (5000 грн х 18 %)

685

641/ПДФО

900,00

— ВЗ (5000 грн х 1,5 %)

685

642/ВЗ

75,00

3

Утримано з суми підйомних, що будуть видаватися товарами:

— ПДФО ((6621,95 грн - 1500 грн) х 18 %)

685

641/ПДФО

921,95

— ВЗ ((5700 грн - 1500 грн) х 1,5 %)

685

642/ВЗ

63,00

4

Виплачено з каси підйомні (5000 грн - 900 грн - 75 грн - - 63 грн ВЗ із суми негрошового подарунка)

685

301

3962,00

5

Передано озиму пшеницю

949

27

3500

6

Проведено залік заборгованостей

685

377

5700

7

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ, виходячи з мінімальної бази оподаткування (5000 грн х 14 %)

949

641/ПДВ

700

8

Сплачено до бюджету:

— ПДФО (900 грн + 921,95 грн)

641/ПДФО

311

1821,95

— ВЗ (75 грн + 63 грн)

642/ВЗ

311

138,00

Підйомні як аванс

1

Нараховано підйомні у вигляді авансу орендодавцю

39

685

10000

2

Утримано з суми підйомних:

— ПДФО (10000 грн х 18 %)

685

641/ПДФО

1800

— ВЗ (10000 грн х 1,5 %)

685

642/ВЗ

150

3

Виплачено готівкою з каси, що не була отримана в банку на зазначені цілі, частину підйомних

685

301

5000

4

Відображено дохід від реалізації 0,535 тонни озимої пшениці (10000 грн - 1800 грн - 150 грн - 5000 грн)

685

701

3050

5

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

701

641/ПДВ

374,56

6

Списано собівартість переданого зерна (0,535 т х 3500 грн)

901

27

1872,50

7

Сплачено до бюджету:

— ПДФО

641/ПДФО

311

1800

— ВЗ

642/ВЗ

311

150

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі