Теми статей
Обрати теми

Правила розміщення реклами на сайті

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Чим більше ваш сайт розкручений (більша кількість відвідувачів), тим активніше попит на розміщення на ньому реклами. А для власника сайту — це додаткове джерело доходу, причому зазвичай чималого. Що треба знати суб’єкту господарювання для того, щоб безболісно розміщувати рекламу на своєму сайті?

Одразу скажемо, Закон про рекламу не містить будь-яких спеціальних вимог щодо інтернет-реклами. Тому на неї поширюються загальні норми цього Закону. При цьому суб’єкта господарювання, який розміщує рекламу на своєму сайті, по суті, можна назвати розповсюджувачем реклами в розумінні ст. 1 Закону про рекламу.

Вимоги до розповсюджувача реклами. У принципі, за суб’єктним складом до розповсюджувача реклами жодних обмежень не передбачено. Тобто розміщувати рекламу на своєму сайті можуть як юрособи, так і фізособи-підприємці. Але врахуйте два моменти.

По-перше, єдинникам треба внести до реєстру платників єдиного податку (Реєстру ЄП) новий КВЕД (73.11 «Рекламні агентства»). Зробити це бажано до розміщення реклами на своєму сайті. Інакше єдинник (як юрособа, так і ФОП) зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим періодом, в якому здійснювався вид діяльності, який не внесений до Реєстру ЄП (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). До того ж ФОП на другій групі ЄП доведеться ще й оподаткувати дохід від цього виду діяльності ЄП за підвищеною ставкою — 15 % (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ). По-друге, ФОП на другій групі повинен враховувати статус рекламодавця. Адже він має право надавати послуги тільки населенню і платникам єдиного податку (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

Як та що можна / не можна. Передусім пам’ятаємо, що реклама здійснюється тільки на державній мові (ст. 6 Закону про рекламу). При цьому вона має бути чітко ідентифікована, тобто відокремлена від іншої звичайної інформації. Забороняється будь-яка прихована форма реклами (ст. 9 Закону про рекламу), а також недобросовісна реклама (п. 1 ст. 10 Закону про рекламу). При дотриманні певних умов дозволено використання порівняльної реклами (ст. 11 Закону про рекламу). Крім того, у розд. ІІІ Закону про рекламу прописані особливості рекламування деяких видів товару.

А ось конкретні «рекламні» заборони перелічені в ст. 8 цього Закону.

Відповідальність за недотримання встановлених законодавством вимог щодо змісту реклами, за рекламу продукції, забороненої законом, а також за неправомірне порівняння в рекламі несе рекламодавець (ч. 2 ст. 11 і ч. 2 ст. 27 Закону про рекламу).

За порушення порядку розповсюдження і розміщення реклами розповсюджувач несе відповідальність у п’ятикратному розмірі вартості розповсюдження реклами. Повторне порушення протягом року карається штрафом у десятиразовому розмірі вартості розповсюдження (ч. 4 ст. 27 Закону про рекламу).

Облікові фішки. У бухобліку доходи від розміщення реклами відображають на субрахунку 703 «Доходи від реалізації робіт і послуг».

У податковоприбутковому обліку повністю орієнтуємося на бухоблік. Жодних податкових коригувань розд. III ПКУ не передбачає.

Що стосується ПДВ-обліку, то місцем постачання рекламних послуг є місце, в якому одержувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання, або у разі відсутності такого місця — місце постійного або переважного проживання (п.п. «б» п. 186.3 ПКУ).

Інакше кажучи, якщо розміщення реклами на інтернет-сайті замовляє резидент, то операція за поданням таких рекламних послуг є об’єктом оподаткування ПДВ. Якщо ж рекламодавець — нерезидент, об’єкт оподаткування ПДВ відсутній.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі