Теми статей
Обрати теми

Порядок розрахунку середньої зарплати змінено

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Зміни до Порядку № 100*, які набрали чинності у грудні минулого року, викликали шквал критики з боку роботодавців. Причина зрозуміла — дуже трудомісткий механізм включення премій та інших виплат, нарахованих за 2 — 12 місяців, до розрахунку середньої зарплати. Неймовірно, але факт. Роботодавців почули. І ось КМУ постановою від 01.09.2021 р. № 917 (далі — постанова № 917) затвердив зміни до Порядку № 100. Ні, як було не вернули. Спробували покращити. Чи вийшло? Все як завжди…

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Говоримо про Порядок № 100. Саме його використовуємо для розрахунку середньої зарплати для оплати періоду відпустки, відрядження, періоду військової служби тощо**.

** Увага! Середня зарплата для оплати періоду непрацездатності розраховується за Порядком, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266. Про неї тут НЕ говоримо.

Що відбулося? Постановою № 917 буде доповнено перелік виплат, що не враховуються при обчисленні середньої зарплати. Його поповнять (1) виплати, пов’язані зі святковими датами, та грошова винагорода за сумлінну працю і зразкове виконання службових обов’язків.

Крім того, КМУ знову

змінює порядок включення до розрахунку середньої зарплати премій (у тому числі за місяць) та інших заохочувальних виплат за підсумками роботи за певний період

За традицією, норму без дешифратора не розбереш. Оновлений абзац третій п. 3 Порядку № 100 буде звучати так: премії (в тому числі премії за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої враховуватимуться в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані.

Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додаватиметься частина, яка визначатиметься діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Якщо ви не зрозуміли, що КМУ пропонує робити з цими преміями (заохочувальними виплатами) та як їх уключати до розрахунку, не засмучуйтесь. Детальний «розбір польотів» з прикладами розрахунку середньої з урахуванням нововведень чекайте в одному з найближчих номерів «Податки & бухоблік».

Та це ще не всі сюрпризи від КМУ. Роботодавці, які в період з 12.12.2020 р. до дати набрання чинності «покращеннями» розраховували середню згідно з попередньою редакцією Порядку № 100 без урахування нарахованих у цьому періоді премій та виплат за підсумками роботи за певний період,

зобов’язані будуть зробити перерахунок середньої зарплати за новими правилами

Тобто заново розрахувати працівникам відповідні виплати та доплатити різницю.

Зазначимо, що на дату написання статті постанова № 917 з «покращеннями» ще не набрала чинності. Чекаємо...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі