Теми статей
Обрати теми

Змінюємо місцезнаходження юрособи: сплата податку і подання звітності

Децюра Сергій, податковий експерт
Нещодавно (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 71, с. 9) ми говорили про те, які організаційні дії слід зробити у випадку переїзду підприємства (зміни його місцезнаходження). Сьогодні продовжимо цю розмову і приділимо увагу порядку звітування та сплати податків і зборів після переїзду...

Подання звітності

Визначення місця подання податкової звітності при зміні місцезнаходження юрособи прописано у Порядку № 1588.

У ньому чітко сказано (п. 10.13 розд. X), що подання податкової декларації та сплата податку здійснюється:

— з періоду переїзду і до кінця поточного бюджетного року — за попереднім місцезнаходженням, тобто за неосновним місцем обліку;

— починаючи з 1 січня наступного року — за новим місцезнаходженням, тобто за основним місцем обліку).

Такі правила звітування і сплати точно стосуються ПДВ і податку на прибуток, оскільки в цьому випадку місце сплати визначається основним місцем обліку.

При цьому варто враховувати, що вищеописані правила стосуються не періоду, за який подається звітність і сплачується податок, а граничних дат подання звітності і сплати податку.

Тобто якщо мова йде про подання річної звітності з податку на прибуток і декларації з ПДВ за грудень та оскільки граничні строки їх подання припадають на новий бюджетний рік, то і подавати їх слід до податкової за новим місцем обліку (новим основним місцем).

Що стосується сплати інших податків, то тут є свої особливості.

Місцеві податки

Єдиний податок*. Так, наприклад, ЄП, як випливає з п. 294.7 ПКУ, слід платити і звітувати за ним з місяця, наступного за місяцем переїзду, за новим місцем обліку. Річ у тому, що п. 294.7 ПКУ говорить, що у разі зміни податкової адреси платника ЄП останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо зміни податкової адреси. Водночас фіскали ігнорують цю вимогу. І наполягають на тому, що

* До речі, про те, як мають звітувати ФОП за об’єднаною декларацією з єдиного податку, а також сплачувати ЄП і ЄСВ при зміні місцезнаходження (адреси), читайте в статті «Сплата податків ФОП-спрощенцями при переїзді» цього номера.

юрособа-спрощенець має звітувати і сплачувати ЄП за старим місцем обліку до кінця року, в якому змінено адресу (БЗ 108.01.04)

Податок на майно. Що стосується сплати податку на майно (наприклад, плати за землю чи податку на нерухомість), то тут місце звітування і сплати податку прив’язане до місцезнаходження об’єктів оподаткування, а саме землі чи нерухомості. Тому той факт, що юрособа змінює своє місцезнаходження, жодним чином на місце подання звітності і сплати цих видів податку не вплине.

Звичайно ж, крім випадку, коли юрособа продає землю чи нерухомість (а також розриває договори оренди комунальної чи державної землі), за попереднім місцезнаходженням і придбаває землю чи нерухомість або бере в оренду землю в органів місцевого самоврядування чи в держави за новим місцезнаходженням. У цьому випадку юрособа має за місяць, що передує місяцю, в якому відбувся продаж землі чи нерухомості (а при розірванні договору оренди землі з органом влади — за місяць, в якому відбулося розірвання договру), востаннє сплатити плату за землю чи податок на нерухомість за старим місцезнаходженням (місцезнаходженням проданої землі чи нерухомості). І відповідно слід подати уточнюючу декларацію (якщо звітували на рік уперед) та уточнити податкові зобов’язання. Варто зняти нараховані зобов’язання з місяця продажу землі чи нерухомості і до кінця року.

За новим місцезнаходженням землі чи нерухомості з місяця, в якому юрособа придбала нерухомість чи землю або уклала договір оренди державної чи комунальної землі, їй слід подати декларацію (звітну місячну — з плати за землю або річну) і, звичайно ж, починати платити податок.

Об’єднана звітність з ПДФО, ВЗ, ЄСВ

Місце подання. Правила подання Об’єднаного звіту з ПДФО, ВЗ і ЄСВ при зміні місцезнаходження юрособи доволі сильно відрізняються від правил подання звітності з інших податків у випадку зміни місцезнаходження.

Річ у тому, що у п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону № № 2464** та п. 3 розд. ІІ Порядку № 4*** сказано, що Об’єднаний звіт з ПДФО, ВЗ і ЄСВ подають до контролюючого органу за основним місцем обліку. При цьому жодних винятків немає. Тому у разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, подавати Об’єднаний звіт слід за новим місцем обліку. Тобто Об’єднаний звіт слід подавати у податкову за новим місцем обліку вже з місяця внесення у ЄДР інформації про зміну місцезнаходження. На цьому акцентують увагу і фіскали у категорії 201.06.01 БЗ.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

*** Затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Сплата ЄСВ. Сплачувати ЄСВ при переїзді слід також за новим місцем обліку. На це прямо вказує п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону № № 2464. Із цим погоджуються і фіскали у категорії 201.06.01 БЗ.

Але! Тут може відбутися неспівпадіння. Адже ЄСВ-картка юрособи передається протягом одного місяця з дня перереєстрації в ЄДР (див. БЗ 201.10). Тому раніше податківці в категорії 201.06 БЗ (не чинна з 01.04.2021 р.), відповідаючи на запитання про те, куди подавати звітність і платити ЄСВ, радили звірятися з даними Електронного кабінету на дату подання звітності та сплати податків.

На сьогодні таких рекомендацій БЗ не містить. Але щоб не було проблем, радимо вам уточнити у новій податковій, чи передали їм ЄСВ-картку. І якщо так, то можна платити ЄСВ за новим місцем обліку.

Сплата ПДФО і ВЗ. Що стосується сплати ПДФО і ВЗ, утриманих із заробітної плати найманих працівників, які разом із підприємством змінили місце дислокації, то тут діють трішки інші плавила, ніж при сплаті ЄСВ.

Річ у тому, що на сплату ПДФО і ВЗ поширюються загальні правила сплати податків при переїзді суб’єкта господарювання, прописані у п. 10.13 розд. X Порядку № 1588 (ср. ). У ньому йдеться про те, що у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання — платника податків сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Тому платити ПДФО і ВЗ, утримані із заробітної плати найманих працівників, які разом із підприємством змінили місце дислокації, слід за старим місцем обліку до кінця року, в якому відбувся переїзд. З нового року ПДФО і ВЗ слід платити уже за новим місцем обліку.

На цьому наголошують і фіскали у категорії 103.25 БЗ. А все через те, що до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) — з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

Щоб вам було зрозуміліше, куди подавати Об’єднаний звіт і платити податок, див. таблицю нижче.

Місце подання Об’єднаного звіту і сплати податків та зборів

Період

Подання Об’єднаного звіту

Сплата

ЄСВ

ПДФО

ВЗ

Після реєстрації зміни місцезнаходження і до кінця року

за новим місцем обліку

за новим місцем обліку

за старим місцем обліку

З нового бюджетного року

за новим місцем обліку

Єдиний рахунок

Якщо юрособа для сплати податкових зобов’язань з податків та зборів, ЄСВ та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкову (крім ПДВ, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також частини чистого прибутку (доходу)), використовує єдиний рахунок (ст. 351 ПКУ), то навіть після зміни місцезнаходження правила сплати податків через єдиний рахунок для них не змінилися.

На це вказує механізм функціонування єдиного рахунку. Річ у тому, що для сплати податків через єдиний рахунок юрособа має перераховувати кошти на єдиний для всіх платників рахунок, відкритий на ім’я ДПС у Казначействі (п. 5 Порядку № 321****). І потім ДПСУ на підставі платіжок і поданих декларацій має розподілити суму, що заходить від кожного платника, між бюджетами, в які ці платежі мають зайти.

**** Порядок функціонування єдиного рахунку.., затверджений постановою КМУ від 29.04.2020 р. № 321.

Отже, після переїзду юрособа платить кошти на той єдиний рахунок, що й до переїзду, а потім сама податкова має ламати голову, в який бюджет ці кошти закинути.

висновки

  • Декларацію з ПДВ і податку на прибуток за новим місцем обліку подають тільки починаючи з 1 січня наступного року. А за період з дати переїзду і до кінця поточного року їх подають за попереднім місцезнаходженням.
  • Після зміни адреси юрособа — платник ЄП має звітувати і сплачувати ЄП за старим місцем обліку до кінця року, в якому змінено адресу.
  • Об’єднаний звіт з ПДФО, ВЗ і ЄСВ при зміні місцезнаходження слід подавати у податкову за новим місцем обліку з місяця внесення змін у ЄДР.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі