№73

Податки & бухоблік, вересень, 2021/№ 73 Інші номери журналу ›
  • Середня за Порядком № 100*: зміни в пошуках досконалості Зміни до Порядку № 100, які набрали чинності в грудні минулого року, викликали шквал критики з боку роботодавців. І це зрозуміло, адже новий механізм включення премій та інших заохочувальних виплат до розрахунку середньої зарплати значно його ускладнював. Урядовці вирішили піти назустріч роботодавцям, та … ні, не повернути все, як було раніше, а запропонувати нові правила «гри в середню».
  • Змінюємо місцезнаходження юрособи: сплата податку і подання звітності Нещодавно (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 71, с. 9) ми говорили про те, які організаційні дії слід зробити у випадку переїзду підприємства (зміни його місцезнаходження). Сьогодні продовжимо цю розмову і приділимо увагу порядку звітування та сплати податків і зборів після переїзду...
  • Стажування: коли можна не оформляти трудові відносини Яких тільки трактувань терміна «стажування» не зустрінеш. Іноді стажування плутають з виробничою практикою або підміняють цим поняттям строк випробування. Дехто з роботодавців під стажуванням взагалі ховає неоформлені трудові відносини. Коротше кажучи, «перемішались коні й люди». Розберемося з тим, що ж таке стажування, та виправимо хибні уявлення щодо того, хто та коли може стажуватися.
  • Значення підпису в накладній (акті) На практиці нерідко трапляються ситуації, коли покупець не повертає продавцю відісланий йому екземпляр видаткової накладної або акта приймання-передачі. Зазвичай тут читачі питають нас, наскільки це важливо, адже податкові зобов’язання продавець нараховує і дохід за такими постачаннями відображає? Давайте разом поміркуємо і пошукаємо відповіді.
  • Помилка в річному ПДВ-перерахунку: виправляємося Найбільше клопоту там, де є ПДВ-розподіл між оподатковуваними і неоподатковуваними операціями. Відповідно, і запитань у бухгалтерів тут виникає чимало. Ось одне з них. У грудні 2019 року при річному перерахунку розподільчих податкових зобов’язань (ПЗ) припустилися помилки в одному РК, що коригує зведену розподільчу ПН. Помилка пов’язана з неправильним застосуванням коефіцієнта анти-ЧВ. У зв’язку з чим у грудні 2019 року були занижені ПЗ. Який порядок виправлення помилки, якої припустилися? Яким періодом складати РК до зведених розподільчих ПН: груднем або поточним періодом? Що ж, давайте розбиратися.
  • Продаж безготівковий, а повернення за готівку: без РРО зась? Продавець отримує оплату за товари виключно у безготівковій формі (маємо на увазі той класичний безготівковий розрахунок, за якого про необхідність установлення РРО не може бути й мови). Та одного разу він повернув покупцеві гроші за неякісний товар готівкою. Чи можна було взагалі так робити? Чи не треба через цю випадковість надалі застосовувати РРО? Якщо так, а РРО й досі не поставили, на які штрафні санкції очікувати і за який період? А чи не можна оформити видачу готівки за повернутий товар якось інакше, щоб мінімізувати її негативні наслідки? Давайте разом знайдемо відповіді на всі ці запитання.
  • Додаткові вклади та частки в ТОВ Наш читач звернувся в редакцію з низкою цікавих запитань щодо збільшення статутного капіталу (СК) товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) за рахунок додаткових вкладів. У ТОВ був один учасник, тепер додається ще один. Обидва збираються довкласти по 500 тис. грн. Як перерахувати частки кожного? Коли реєструється збільшення СК? Якщо частина вкладу піде на додатковий капітал, чи вплине ця сума на нарахування дивідендів? Чи можна використовувати суми внесених на рахунок додаткових вкладів (зокрема, на госппотреби) до реєстрації збільшення СК? Шукаємо відповіді разом і «по ходу п’єси» відповідаємо в довільному порядку.
  • Сплата податків ФОП-спрощенцями при переїзді Підприємець — платник ЄП групи 3 у серпні 2021 року змінив податкову адресу (через зміну місця проживання). Як після зміни податкової адреси йому слід сплачувати єдиний податок і ЄСВ та подавати звітність?
  • ДСТУ про діловодство: що нового? З 1 вересня 2021 року набув чинності ДСТУ 4163:2020 про правила складання документів й одразу наробив багато галасу. Розберемося, що ж змінилося і чи є привід хвилюватися бухгалтерові.
  • Імпорт послуг ТОВ заплатило нерезиденту за участь у конференції, яка проходитиме онлайн. Тобто наші представники братимуть участь у конференції, знаходячись в Україні перед екранами моніторів. У рахунку зазначено: «Міжнародна конференція з цифрових технологій». Чи виникає ПДВ з послуг від нерезидента?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі