Теми статей
Обрати теми

Сплата податків ФОП-спрощенцями при переїзді

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємець — платник ЄП групи 3 у серпні 2021 року змінив податкову адресу (через зміну місця проживання). Як після зміни податкової адреси йому слід сплачувати єдиний податок і ЄСВ та подавати звітність?

Місце подання звітності. На відміну від визначення місця подання декларації платника ЄП — юрособи (див. статтю «Змінюємо місцезнаходження юрособи: сплата податку і подання звітності» цього номера) для ФОП все так, як того вимагає п. 294.7 ПКУ. Тобто останнім податковим (звітним) періодом за старою адресою вважається період, у якому подано до податкової заяву щодо зміни податкової адреси.

Тому фіскали у категорії 107.05 БЗ прямо заявляють: у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району, ФОП — платник ЄП (1 — 3 груп) подає Декларацію за новим місцезнаходженням (основне місце обліку).

Починаючи зі звітності за 2021 рік ФОП — платники ЄП не звітують окремо з ЄСВ за себе. Вони подають дані про нарахований ЄСВ у складі декларації з ЄП. При цьому ФОП груп 1 — 2 подають такі дані в додатку 1 до річної декларації, а ФОП групи 3 — у додатку 1 до декларації за IV квартал.

Враховуючи це, у разі переїзду місцем звітування ФОП як із єдиного податку, так і з ЄСВ за себе є нове місцезнаходження ФОП.

Сплата ЄП. Тут, на думку податківців, слід орієнтуватися на ст. 45 БКУ, де сказано, що у разі зміни місцезнаходження ФОП сплата податків після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Тому фіскали заявляють, що сплачувати ЄП ФОП груп 1 — 3 після переїзду мають:

за попереднім місцезнаходженням (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року (у нашому випадку — до кінця 2021 року, тобто останній платіж за старим місцем обліку на 3 групі буде здійснено за ІІІ квартал 2021 року);

починаючи з 1 січня наступного року — за основним (новим) місцем обліку. Тобто ФОП групи 3 — за ІV квартал 2021 року.

Сплата ЄСВ за себе. Що стосується ЄСВ за себе, то сплачувати його слід за новим місцем обліку.

При цьому варто пам’ятати, що коли ФОП змінив прописку в межах області, то рахунок для сплати ЄСВ не змінюється. Річ у тім, що на сьогодні всі ФОП, які зареєстровані в податкових однієї області, ЄСВ за себе сплачують на один рахунок. Тому тут помилитися доволі складно. Це правило не стосується тільки міста Києва. У Києві рахунок для сплати ЄСВ за себе для кожного району свій.

А от якщо ФОП — платник ЄП переїхав (змінив податкову адресу) у іншу область (наприклад, з Харкова переїхав до Полтави), то для нього зміниться і рахунок, на який слід сплачувати ЄСВ за себе.

Єдиний рахунок. ФОП, який сплачує податки через єдиний рахунок, взагалі перейматися, на який рахунок слід сплатити ЄП чи ЄСВ, не буде. Він буде платити суму на один-єдиний рахунок. А вже податкова буде розкидати сплачені суми між бюджетами. Деталі — у статті «Змінюємо місцезнаходження юрособи: сплата податку і подання звітності» цього номера.

За працівників. Якщо ФОП має найманих працівників, то він, як і юрособа, звітує з ПДФО, ВЗ і ЄСВ шляхом подання щокварталу об’єднаної звітності. Таку звітність подає ФОП, як і юрособа, після переїзду за новим місцем обліку (БЗ 103.25).

Що стосується сплати ПДФО і ВЗ, то до кінця бюджетного року їх слід платити за старим місцем обліку, а з 1 січня уже починати сплату за новим (БЗ 103.25).

ЄСВ за працівників ФОП буде сплачувати одразу після переїзду за своїм місцем реєстрації (основним місцем обліку). При цьому не має значення, де територіально будуть розташовані робочі місця найманих працівників (БЗ 201.04.01).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі