Теми статей
Обрати теми

Осінній карантин: вакцинованим роздолля!

Децюра Сергій, податковий експерт

Висновок документа

Оновлено правила адаптивного карантину. Більше послаблень для вакцинованих

Дата відліку. Кабмін оновив правила дії карантину з 20.09.2021 р.

Зелена зона. Оновлення одне. Проводити масові заходи без надягнутих масок можна, тільки коли всі учасники та організатори заходу мають антиковідні документи про:

вакцинацію (жовтий сертифікат — тобто щеплені однією дозою дводозної вакцинації або зелений сертифікат — пройшли повний курс);

— негативний тест або про одужання від коронавірусу. Факт вакцинації і одужання також підтверджуватимуть сертифікати.

Чинність згаданих сертифікатів (вони можуть бути на папері або в мобільному додатку «Дія») має бути підтверджена порталом «Дія» або його мобільним додатком.

Жовта зона. Заклади освіти працюватимуть не віддалено, тільки коли не менш як 80 % працівників матимуть антиковідні документи про вакцинацію (жовтий або зелений), про негативний тест або про одужання.

Крім того, вакцинованим особам, а також тим, хто має негативний тест чи одужав, у жовтій зоні не буде перепон для відвідування масових заходів, кінотеатрів, інших закладів культури, відвідування закладів громадського харчування, спортивних залів, фітнес-центрів та отримання послуг з розміщення.

Але щоб для цих осіб перепон не було, потрібно, щоб і в закладі, куди вони йдуть, не менш як 80 % співробітників були вакцинованими (мали жовтий чи зелений сертифікат), перехворіли чи мали негативний тест.

Ті заклади, які не дотримаються 80 % межі, будуть працювати з усіма клієнтами, дотримуючись обмежень, визначених у жовтій зоні. Наприклад, у ресторані відстань між столами має бути 1,5 м, а у фітнес-клубах на одну особу залу має припадати 10 кв. м тощо.

Червона зона. Трішки були підкориговані обмеження, які будуть діяти у червоній зоні:

1) заборонено повністю діяльність закладів, що надають послуги з розміщення. Раніше існували певні винятки;

2) заклади освіти можуть працювати не дистанційно, якщо усі їх працівники матимуть антиковідні сертифікати. Коли мова йде про вакцинацію, то матимуть зелений сертифікат.

Щодо осіб, які мають антиковідні документи (коли мова йде про вакцинацію, то мають зелений сертифікат), крім осіб, які не досягли 18 років, то їм будуть доступні у червоній зоні практично всі заборонені блага. Але тільки за умови, що всі співробітники закладу мають антиковідні документи (якщо вакциновані, то мають зелений сертифікат). Отже, вакцинувати праціників вигідно. Хоча доведеться контролювати, щоб у закладі були тільки ті, хто має антиковідні документи.

Маска — обов’язково. Навіть вакцинованим особам заборонено перебування без вдягнутих масок на територіях закладів охорони здоров’я та освіти, у підземних переходах, на зупинках громадського транспорту та на інших територіях загального користування у разі неможливості дотримання дистанції не менше 1 метра.

Самоізоляція. Вакцинованим особам (мають жовтий або зелений сертифікат) не потрібно буде самоізолюватись при поверненні з-за кордону.

Не коронавірусні обмеження. Знімається дозвіл на залучення до роботи без проходження попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, які підлягають обов’язковим медоглядам, згідно з постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі