Теми статей
Обрати теми

Працюємо з е-лікарняними

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
е-Лікарняний відкрито. Де його шукати роботодавцю? Чи надійде якесь повідомлення від пенсійників чи ФСС, що час назначати та розрахувати лікарняні працівникам, бо електронні листки непрацездатності вже в особистому кабінеті роботодавця? Чи достатньо в ньому інформації для призначення виплат працівникові? Як роздрукувати е-лікарняний? Якщо е-лікарняні йдуть один за одним, як зрозуміти, це один випадок тимчасової непрацездатності чи різні? Шукаємо відповіді на запитання.

З чого роботодавцю слід почати налагоджувати роботу з е-лікарняними? З роз’яснення працівникам, що таке е-лікарняний і що потрібно робити, якщо тобі його відкрили. Інакше можливі неприємні ситуації, про які ми розповідали в «Податки бухоблік», 2021, № 75, с. 2.

Поясніть працівникові, що якщо він звертається до лікаря і лікар формує е-медвисновок, отже, буде й е-лікарняний. Якщо буде е-лікарняний, то про це слід сказати роботодавцеві, а не мовчати, як риба об лід.

Повідомляти якимось чином про формування е-лікарняного в Реєстрі листків непрацездатності Пенсійного фонду ні пенсійники, ні ФСС поки що не збираються. Тож уся надія на працівника.

До речі, лікар не бачить е-лікарняного, але може повідомити його номер.

Припустимо, що працівник — молодчинка. Він повідомив роботодавця про відкриття е-лікарняного. Де роботодавцю шукати такий е-лікарняний? В особистому кабінеті страхувальника на порталі Пенсійного фонду (portal.pfu.gov.ua) у вкладці «Листки непрацездатності».

«Читаємо» е-лікарняний

Сьогодні у особистому кабінеті страхувальника роботодавцю доступна така інформація за е-лікарняним (або ж ЛН).

«Номер ЛН» — унікальний номер листка непрацездатності, наприклад, 2000055555-1. А от серії е-лікарняні не мають. Тільки номер.

«Номер випадку непрацездатності» — він необхідний для того, щоб ідентифікувати, чи є електронний лікарняним первинним, чи продовженням.

Пояснимо, як це працює.

У загальному випадку роботодавець з власної кишені оплачує лише перші п’ять днів одного випадку тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням.

Такий один випадок тимчасової непрацездатності може бути оформлений декількома лікарняним листами.

Тож роботодавцю для цілей оплати важливо знати, чи є листки непрацездатності виданими в межах одного страхового випадку.

У паперових листках непрацездатності це питання вирішувалося за рахунок наявних позначок на бланку — «первинний» або «продовження». Проте

в електронному листку непрацездатності відсутня позначка «первинний»/ «продовження»

Відповідно до приписів п. 6 Порядку № 1234 питання продовження мало бути вирішено так. На підставі е-медвисновків, що складають один випадок тимчасової непрацездатності, формуються електронні листки непрацездатності, кожен наступний з яких створюється як продовження першого, шляхом додавання наступного порядкового номера після знаку «-» до унікального номера першого е-лікарняного, та, у свою чергу, складають один страховий випадок. Проте на практиці цей механізм НЕ реалізовано. Але не факт, що його не реалізують пізніше.

Тож норму наводимо і дивимося, що маємо на практиці.

Тут сьогодні ви можете зустріти два варіанти.

Варіант 1. Якщо на одного працівника відкрито декілька електронних лікарняних, що йдуть один за одним, то такі

е-лікарняні можуть складати один страховий випадок, якщо матимуть єдиний «Номер випадку непрацездатності»

При цьому номери самих е-лікарняних можуть відрізнятися, навіть якщо всі вони видані як продовження.

Наприклад, роботодавець у кабінеті страхувальника має два е-лікарняні, відкриті на одного працівника з номерами:

— 2000335533-1 (дата відкриття 06.09.2021, дата закриття 09.09.2021);

— 2000553355-1 (дата відкриття 10.09.2021, дата закриття 13.09.2021).

е-Лікарняні йдуть один за одним. У них різні номери. Але вони можуть відноситися до одного страхового випадку, якщо матимуть єдиний номер випадку непрацездатності. Для того, щоб його побачити, слід відкрити е-лікарняний.

Припустимо, що в обох лікарняних у полі «Номер випадку непрацездатності» вказано один номер — 654321. Тоді лікарняний 2000335533-1 є первинним, а лікарняний 2000553355-1 — продовженням.

Переходимо до іншого варіанту продовження. Він також зустрічається у роботодавців.

Варіант 2. У разі продовження тимчасової непрацездатності новий е-лікарняний не формується, а в існуючому просто змінюється дата, по яку його видано, та номер, а саме цифра після знаку тире в номері е-лікарняного буде змінена на наступну.

Наприклад, у кабінеті страхувальника є один е-лікарняний працівника з номером 2000555555-3. Чи потрібно шукати попередні (2000555555-1 та 2000555555-2)? Ні.

Просто оплачуєте наявний лікарняний як первинний, за умови, що інших е-лікарняних, які передують цьому чи йдуть за ним та видані тому ж працівникові, немає в кабінеті страхувальника. А якщо є? Тоді дивись варіант 1 продовження.

Продовжуємо вивчати склад е-лікарняного. Наступне поле.

«Дата відкриття». Тут зазначається дата відкриття е-лікарняного.

«Дата закриття» — це прогнозована дата, після якої відновиться працездатність, або дата наступного огляду пацієнта.

Увага! В е-лікарняному ви відразу будете бачити і дату його відкриття, й дату його закриття.

Тобто е-лікарняний одразу і відкривається, і закривається.

Проте не спішіть його брати в роботу, як тільки він потрапить до кабінету страхувальника. Чому? Вся справа в статусі.

«Статус ЛН». Як тільки е-лікарняний з’являється в кабінеті страхувальника, він має статус «Закритий». Проте хай вас цей статус не вводить в оману.

Призначати лікарняні на підставі електронного листка непрацездатності можна тільки тоді, коли його статус з «Закритий» зміниться на «Готово до сплати»

А чому не можна брати в роботу лікарняний лист одразу, як він з’явився в електронному кабінеті? Тому що в полі «Дата закриття» лікар вказує прогнозовану дату закінчення е-лікарняного.

Якщо пацієнт одужає на цю дату, то він може не звертатися вдруге до лікаря. Листок непрацездатності буде закритий автоматично.

Проте можлива ситуація, за якої пацієнт одужає раніше прогнозованої дати і забажає вийти на роботу. Тоді він звернеться до лікаря і за результатами огляду може бути скорочено період е-висновку та, відповідно, змінено дату закриття е-лікарняного.

Як швидко е-лікарняний змінить статус із «Закритий» на «Готово до сплати»?

До жовтня 2021 року це повинно відбуватися через 5 днів після свого закриття.

Як буде далі — не будемо загадувати, бо все ще може змінитися. Тож поки що оперативно моніторимо інформацію в особистому кабінеті страхувальника. Це не дуже зручно. Але маємо те, що маємо.

Увага! Планується, що з 1 жовтня цього року розпочнеться видача е-лікарняних з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи». Такі е-лікарняні передаються страхувальнику як підстава для нарахування допомоги у день створення.

«РНОКПП», «ПІБ ЗО». Назви цих полів говорять самі за себе. Саме тут будуть зазначені реєстраційний номер облікової картки та прізвище, ім’я, по батькові особи, якій оформлено е-лікарняний.

«Ознака алкогольного/наркотичного сп’яніння». Позначка «Так» в цьому полі означає, що комісія (уповноважений) із соцстрахування повинна вияснити, чи пов’язана тимчасова непрацездатність працівника зі станом, в якому він знаходився.

Якщо так, то комісія на підставі п. 5 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105 повинна прийняти рішення про відмову в оплаті такого лікарняного.

Якщо ж зв’язок між тимчасовою непрацездатністю працівника та станом алкогольного/наркотичного сп’яніння відсутній, то комісія із соціального страхування повинна прийняти рішення про оплату такого лікарняного листа.

Документи і довідки, що підтверджують цей факт, додаються до протоколу комісії про призначення виплати. При перевірці ФСС вони будуть підтвердженням правильності прийнятого комісією рішення.

«Порушення режиму лікування». Якщо режим не порушувався, то в полі «Позначка про порушення режиму лікування» буде зазначено «Ні».

У випадках, коли лікуючим лікарем установлено факт порушення призначеного режиму лікування (відмова від огляду МСЕК; відмова від госпіталізації; невиконання рекомендацій лікаря; самовільне залишення закладу охорони здоров’я; навмисне заподіяння шкоди своєму здоров’ю або симуляція хвороби), формується новий медичний висновок із заповненням полів «Дата порушення режиму лікування» та «Вид порушення режиму лікування» (див. п.п. 9 п. 1 розд. ІІ Порядку формування медвисновків).

Увага! Якщо працівник порушує режим, установлений для нього лікарем, то він втрачає право на лікарняні з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням комісії (уповноваженого) із соцстрахування (ч. 2 ст. 23 Закону № 1105).

«Причина непрацездатності». В е-лікарняному оновлено причини непрацездатності та їх нумерацію. Причому номер причини непрацездатності ви повинні визначити самостійно (див. «Заява-розрахунок»). Він в е-лікарняному не вказується.

Також в е-лікарняному відображається:

— причина непрацездатності, встановлена ФСС,

— категорія медичного висновку,

— код за ЄДРПОУ та найменування медзакладу, лікар якого сформував е-медвисновок, на підставі якого, у свою чергу, було сформовано е-лікарняний.

А ось відміток щодо направлення та проходження медико-соціальної експертної комісії на момент написання статті роботодавці в е-лікарняному не бачать. Чекаємо на наступні оновлення порталу Пенсійного фонду.

висновки

  • е-Лікарняний одразу і відкривається, і закривається. Проте в роботу його слід брати після зміни статусу «Закритий» на «Готово до сплати».
  • е-Лікарняні, що мають однаковий номер випадку непрацездатності, складають один страховий випадок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі