Теми статей
Обрати теми

е-Лікарняний: дякую, але ні!

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Інформація про перехід на е-лікарняні звучить звідусіль. І іноді починає здаватися, що паперові листки непрацездатності чи довідки від лікаря вже ніколи не потраплять до роботодавця. Чи дійсно це так? Звісно, ні. Розповідаємо.

Фініш перехідного періоду / старт загального переходу на е-лікарняні МОЗ відтермінувало на місяць.

Тож наразі маємо наступне.

За умови наявності відповідної технічної можливості формування е-медвисновків є обов’язковим для всіх закладів охорони здоров’я з 1 жовтня 2021 року. Звісно, багато закладів охорони здоров’я вже почали формувати е-медвисновки про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медвисновків в електронній системі охорони здоров’я. За загальним правилом, із формуванням першого такого висновку заклад уже не виписує паперові лікарняні. Але з цього правила є винятки. Озвучимо їх.

Паперовий лікарняний

До 1 жовтня виключно на «папері» засвідчується непрацездатність:

— у зв’язку з вагітністю та пологами;

— пацієнтів, яка виникла внаслідок захворювання на вірус імунодефіциту людини, або внаслідок психічного розладу.

Також

паперові листки непрацездатності видаються у разі продовження та закриття паперових лікарняних, що були видані особам до 1 жовтня 2021 року

Тобто якщо первинний лікарняний був відкритий на папері, то його продовження до повного закриття, незалежно від того, у якому медичному закладі продовжує лікування пацієнт, відбувається виключно в паперовій формі, навіть якщо медзаклад протягом періоду непрацездатності особи, у якої є відкритий листок непрацездатності, перейшов на формування е-медвисновків у Реєстрі*.

* moz.gov.ua/article/news/elektronni-likarnjani-zamist-paperovih-listkiv-nepracezdatnosti-koli-ta-jak-formuvati

Крім того, паперовий лікарняний видадуть на заміну довідки про тимчасову непрацездатність, яка видавалась у період відсутності бланків лікарняних листів.

Чи може бути видано паперовий листок непрацездатності та е-лікарняний на один період тимчасової непрацездатності? Ні, такого дублювання бути не повинно. Це помилка, яка, на жаль, сьогодні часто зустрічається. Що ж робити в такому випадку? Запропонувати працівнику, на якого видані такі лікарняні, звернутися до лікаря, щоб він анулював один з них. Інший ви візьмете в роботу.

Ще один варіант — звернутися до ФСС з вимогою перевірити обґрунтованість видачі електронного листка непрацездатності, оскільки період, на який його видано, підтверджується паперовим листком непрацездатності. Таке право роботодавцям дано п. 5 розд. ІІ Порядку перевірки ЛН.

У загальному випадку строк проведення ФСС перевірки листків непрацездатності не може перевищувати 10 календарних днів.

Якщо ви не бажаєте зв’язуватися ні з лікарями, ні з ФСС, то можете на свій вибір призначити виплати працівникові на підставі одного листка непрацездатності, а за іншим відмовити, оскільки такі листки дублюють один одного (див. «Комісія із соцстрахування: нюанси щодо е-лікарняних і не тільки»).

Не лікарняний, а…

Є випадки, коли відповідно до вимог законодавства лікар не може сформувати пацієнту е-медвисновок або коли медичний висновок не є підтвердженням тимчасової непрацездатності особи.

Тоді пацієнту видається інший документ, що засвідчує його тимчасову непрацездатність, для пред’явлення за місцем вимоги (п. 1 розд. IV Порядку № 189).

Так, наприклад, особа отримає:

1) форму № 095/о — якщо є студентом вищого навчального закладу I — IV рівнів акредитації або учнем професійно-технічного навчального закладу.

Щоправда, у цьому випадку лікар також сформує е-медвисновок у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я;

2) довідку довільної форми, засвідчену підписом лікаря й печаткою медзакладу, — якщо проходить:

— обстеження за направленням слідчих органів, прокуратури й суду;

— обстеження в медзакладі за направленням військових комісаріатів;

— додаткове наркологічне обстеження в умовах стаціонару відповідно до п. 11 Інструкції про профілактичний наркологічний огляд та його обов’язкові обсяги, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.11.97 р. № 339;

— діагностичне обстеження в закладах охорони здоров’я, якщо відсутні ознаки тимчасової непрацездатності;

3) довідку довільної форми за підписом лікуючого лікаря, засвідчену печаткою медзакладу (обов’язково має зазначатися час проведеної консультації), — якщо така особа самостійно звернулися за консультаційною допомогою;

4) форму первинної облікової документації № 095-2/о — якщо доглядає за дитиною, яка продовжує хворіти, після закінчення максимального строку, на який можуть формуватися е-медвисновки в межах одного випадку тимчасової непрацездатності за категорією «Догляд за хворою дитиною».

У разі догляду за хворою дитиною віком до 14 років або дитиною з інвалідністю до 18 років

максимальний строк за категорією «Догляд за хворою дитиною» не може перевищувати 14 календарних днів в амбулаторних умовах

Виняток з правила щодо максимального строку — необхідність сумісного перебування із пацієнтом під час його госпіталізації.

Також зверніть увагу, що лікарсько-консультаційна комісія видає такі документи, що засвідчують тимчасову непрацездатність особи:

— форму рішення для встановлення причинно-наслідкового зв’язку захворювання з умовами праці відповідно до вимог, затверджених постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337;

— висновки або рекомендації щодо догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а в разі коли дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) — до досягнення дитиною 16-річного віку.

Тож з паперовими лікарняними та довідками прощатися ще зарано.

Підсумуємо та йдемо розбирати нововведення далі.

висновки

  • Після 1 жовтня видаються паперові листки непрацездатності, якщо вони є продовженням первинного листка непрацездатності, виданого на паперовому бланку.
  • Як і раніше, в окремих випадках тимчасова непрацездатність працівника може бути засвідчена довідкою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі