Теми статей
Обрати теми

Страховий стаж для лікарняних: де взяти, як рахувати?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Одним із перших етапів при призначенні працівникові допомоги по тимчасовій непрацездатності є визначення його страхового стажу. Адже від страхового стажу залежить розмір лікарняних. Як і чим підтвердити страховий стаж? Які періоди враховувати при його обчисленні? Детальніше про це читайте у статті.

Стаж загальний і за 12 місяців

Загальний страховий стаж. Загальний страховий стаж впливає на відсоток оплати днів тимчасової непрацездатності звичайних (не пільгових) категорій працівників (див. ст. 24 Закону № 1105). Так, якщо на момент настання тимчасової непрацездатності загальний страховий стаж працівника:

— до 3 років, то в розрахунку лікарняних братиме участь 50 % середньоденної зарплати працівника;

— від 3 до 5 років — 60 % середньоденної зарплати;

— від 5 до 8 років — 70 % середньоденної зарплати;

— понад 8 років — 100 % середньоденної зарплати.

Пільговим категоріям працівників лікарняні обчислюють незалежно від страхового стажу у розмірі 100 % середньоденної зарплати. Це, зокрема, чорнобильці 1 — 3 категорій; один з батьків або особа, яка їх замінює та доглядає за хворою дитиною віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветерани війни, постраждалі учасники Революції Гідності та особи, на яких поширюється чинність Закону України від 22.10.93 р. № 3551-XII; особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань; донори, які мають право на пільгу, передбачену ст. 20 Закону України від 30.09.2020 р. № 931-IX; особи, реабілітовані відповідно до Закону України від 17.04.91 р. № 962-XII, з числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу (див. п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону № 1105).

Також не важливий загальний страховий стаж, якщо ви розраховуєте лікарняні працівникові з причиною непрацездатності «ізоляція від COVID».

Але навіть у таких випадках визначати цей загальний страховий стаж усе одно треба, щоб відоюразити його в заяві-розрахунку на отримання фінансування.

Допомога по вагітності та пологах надається у розмірі 100 % середньої зарплати, і від страхового стажу ця сума не залежить

Працівникам або гіг-фахівцям резидента Дія Сіті сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (зокрема, й у разі ізоляції від COVID) та допомога по вагітності та пологах також не залежить від стажу. Лікарняні і декретні їм розраховуються у розмірі суми зарплати (доходу), з якої фактично сплачені страхові внески у ФСС).

Стаж за 12 місяців. Страховий стаж за 12 місяців — це свого роду інструмент економії ФСС страхових коштів. Так, якщо працівник протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку заробив собі страховий стаж менше 6 місяців, то він має право на лікарняні, розраховані виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачувався ЄСВ, але не більше за розмір допомоги, розрахованої з мінзарплати (детальніше див. «Лікарняні: без обмежень не обійтись»).

Як визначити страховий стаж

Страховий стаж, у тому числі й за 12 місяців, визначають на дату настання страхового випадку.

Як визначається страховий стаж? Відповідь на це запитання дає ч. 2 ст. 11 Закону № 1105, в яку нещодавно внесли зміни. Так, зокрема, тепер зазначено, що

страховий стаж обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, унесених відповідно до Закону № 2464

А якщо дані ще не внесені? Тут усе просто. За періоди, за які не внесені дані в реєстр, страховий стаж обчислюється в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Що це означає для кадровика (бухгалтера)? Що якщо трудові книжки та інші документи, що підтверджують страховий стаж працівника, відскановані і передані ПФУ, то страховий стаж можна обчислювати на підставі даних реєстру. Але оскільки перехідний період е-трудових книжок тільки стартував і інформація ще збирається, безпечніше, як і раніше, використовувати при підрахунку страхового стажу всю перевірену роками «зброю».

Розберемося, в якому порядку включати періоди в страховий стаж.

Період до 28.02.2001 р. За цей період страховий стаж дорівнює трудовому стажу і визначається відповідно до Правил № 1658. Обчислюємо його за даними трудової книжки, тобто перегортаємо «трудову», підсумовуємо періоди.

У страховий стаж зараховуємо: час роботи на умовах трудового договору; час військової, альтернативної (невійськової) служби, перебування на службі в митних органах; час навчання в професійно-технічному закладі; час перепідготовки і навчання новим професіям, участі в оплачуваних громадських роботах і період отримання допомоги по безробіттю; інші періоди, зазначені в п. 4 Правил № 1658.

З 28.02.2001 р. до 01.01.2011 р. Тут теж у першу чергу дивимося на трудову книжку працівника. Орієнтуємося на ст. 7 Закону № 2240 в редакції, що діяла до 01.01.2011 р. До страхового стажу включаємо періоди: роботи на умовах трудового договору, за який сплачувалися страхові внески до Фонду тимчасової втрати працездатності, відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до 3 років*, отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соцстрахування (за винятком пенсій усіх видів).

* Зверніть увагу: періоди перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною від 3 до 6 років та у відпустці без збереження заробітної плати (ст. 25, 26 Закону про відпустки) у страховий стаж у цей період не включають (див. лист ФТВП від 02.10.2007 р. № 04-06/Х-179з-283).

Важливо! Якщо ваш працівник у цей період був підприємцем: — на єдиному податку, то увесь єдиноподатковий період до цієї дати ви можете зараховувати в його страховий стаж, за умови, що вам нададуть довідку з ДПІ про сплату єдиного податку; — на загальній системі, то він міг сплачувати внески добровільно. Підтвердити це може довідка з ФСС про сплату страхових внесків за формою, наведеною в додатку 4 до Порядку, затвердженого постановою ФВПТ від 02.06.2005 р. № 62.

З 01.01.2011 р. до 01.01.2016 р. Страховий стаж обчислюємо за записами в трудовій книжці і даними, що містяться в Держреєстрі соцстрахування (використовуємо довідку ОК-7). Керуємося ст. 7 Закону № 2240 у редакції, що діяла з 01.01.2011 р., і ст. 21 Закону № 1105 у редакції, що діяла до 01.01.2016 р. Але! У довідці ОК-7 відомості про стаж не завжди коректні з позиції визначення «лікарняного» страхового стажу. Наприклад, там може бути зазначений стаж роботи на умовах цивільно-правового договору, який не повинен потрапити в «лікарняний» страховий стаж. Контролюйте ці моменти за допомогою даних із трудової книжки.

У страховий стаж включаємо: час роботи на умовах трудового договору, за який щомісячно сплачені (працівником/роботодавцем) страхові внески в сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок. Якщо сума ЄСВ, сплаченого за відповідний місяць, буде менше мінстрахвнеску, то в страховий стаж увійде лише частина місяця. Її знаходимо так: суму ЄСВ, сплачену за відповідний місяць, ділимо на розмір мінстрахвнеску цього місяця.

Інакше кажучи,

з 01.01.2011 р. при підрахунку страхового стажу важлива саме сума сплаченого страхового внеску, а не дата початку/закінчення трудових відносин

Тобто навіть якщо працівник відпрацював частину місяця, але ЄСВ з його зарплати сплачений у сумі, що дорівнює або вище мінстрахвнеску, такий місяць увійде до страхового стажу як повний.

Незалежно від факту сплати страхових внесків і їх розміру в страховий стаж автоматом (як періоди, за які сплачені страхові внески виходячи з розміру мінстрахвнеску) потрапляють періоди: відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, отримання виплат за окремими видами соцстрахування, окрім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності). Якщо ваш працівник у цей період був ФОП, він міг бути застрахований у системі «непрацездатного» соцстрахування і сплачувати внески добровільно. У цьому випадку він повинен підтвердити це документально.

З 01.01.2016 р. Дані для визначення стажу за цей період беремо з додатка 9 до Положення, затвердженого постановою Правління ПФУ від 18.06.2014 р. № 10-1 (ср. ). Орієнтуємося на норми ст. 21 Закону № 1105. Включаємо всі періоди, протягом яких особою (чи страхувальником за таку особу) був сплачений ЄСВ у сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок. При цьому не має значення джерело доходу (трудовий/цивільно-правовий), на який був нарахований ЄСВ.

У страховий стаж місяць увійде як повний, якщо страховий внесок за такий місяць (у тому числі з урахуванням доплати до мінстрахвнеску) сплачений в сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок. Період відпустки для догляду за дитиною до 3 років, отримання виплат за окремими видами соцстрахування, окрім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включаємо в страховий стаж як період, за який сплачені страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску. На цій підставі до страхового стажу увійде, зокрема, період отримання працівником допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Як отримати додаток 9 і довідку ОК-7

Отримати дані з реєстру застрахованих осіб роботодавці можуть в електронному вигляді — через електронний кабінет платника на порталі ПФУ (portal.pfu.gov.ua). Для цього треба мати електронний підпис керівника або бухгалтера.

Роботодавець через вебпортал на застраховану особу, яка перебуває з ним у трудових відносинах, може отримати:

— додаток 9 («Довідку про трудовий та страховий стаж») — за увесь період трудової діяльності застрахованої особи;

— довідку ОК-7 — за період перебування застрахованої особи в трудових відносинах лише з цим роботодавцем. Чужих періодів ви не побачите. Тому якщо потрібна довідка ОК-7 за увесь період трудової діяльності працівника, то він може отримати особисто сам на себе, у тому числі й через вебпортал ПФУ, маючи КЕП. Потім цю довідку працівник може роздрукувати і надати роботодавцеві.

І наостанок обговоримо невеликий технічний момент, який простежується при роботі з е-лікарняними. Раніше при роботі з паперовими лікарняними інформацію про страховий стаж зазначали на зворотному боці лікарняного. В е-лікарняному для цієї інформації немає місця. Тому роботодавці повинні самостійно вирішити, де і в якому вигляді фіксуватиметься ця інформація.

Наприклад, можна зробити шаблон на кшталт зворотного боку паперового лікарняного, де табельник, відділ кадрів, комісія (уповноважений) із соцстрахування фіксуватимуть необхідну для розрахунку лікарняних інформацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі